1. 1

  Is vice-president Habib wel competent? Hij zegt tegen het schrappen van Art. 2 van de Egyptische grondwet te zijn, o.a. omdat dit al sinds 1923 in de Egyptische grondwet staat.
  De grondwet van 1923 ligt hier voor mij, maar daarin staat slechts een deel van het huidige Art. 2. Daar lees ik in Art. 149 (!)” ‘De islam is de godsdienst van de staat en het Arabisch is zijn officiële taal.’ In 1971 was dit artikel op een meer prominente plaats gezet, nu als Art. 2, en werd eraan toegevoegd: ‘De sharia is een hoofdbron van de wetgeving.’ In 2007 werd dit gewijzigd in:‘ … de hoofdbron van de wetgeving.’
  Dit kan de heer Habib toch moeilijk zijn ontgaan? De strop van de sharia is in de loop der jaren wel degelijk strakker aangetrokken, al blijft ook het huidige artikel vaag en onhanteerbaar.

 2. 3

  Wat verdienen ze niet, KJ? Zelfbeschikking? En wie bepaalt dat dan? Jij? Op grond waarvan?

  Het is die neokoloniale houding die niet-blanken zo dwars zit aan het Westen. Die pretentie dat wij wel even voor anderen uit kunnen maken wie er waardig genoeg is voor democratie en mensen, en wie er bommen en granaten en martelkerkers verdienen.

 3. 4

  @Prediker; Ok. Ik zal met mijn principes breken en in een topic van jou, op jou reageren.

  1 keer dan.

  Het maakt niet uit wat ik denk.

  Tenminste, niet voor de Egyptenaar. En als die ‘niet-blanke’ (WTF?) Egyptenaar iets dwars zit aan ‘mij’ of ‘het Westen’, dan stel ik voor dat die Egyptenaar dat vooral niet moet doen, zijn tijd beter gaat besteden, en gaat proberen om zijn land niet in de vernieling te helpen.

  Ik bepaal niks

  Dat doen ze namelijk helemaal zelf. Dat ze zich, IMHO, gewoon keihard in hun eigen aars naaien, dat mogen ze helemaal zelf weten.

  Er is geen pretentie

  Ik pretendeer namelijk niks. Ik voorspel een beetje, voor de lol. Ik heb geen belangen in Egypte, ik heb geen Egyptenaren die ik kan ‘besturen’, maar ik denk dat het van de regen in de drup is met die gasten. En niet omdat ze niet willen, maar omdat ze *ook* iets anders willen. Gelovig wezen namelijk. Ze willen te veel. En dat is geen neokoloniale houding. Dat is een cynische kijk op de realiteit.

  dit is een blog

  Get a life man.

 4. 5

  Ik heb ’n paar Egyptenaren in real-life meegemaakt.
  1 was ’n illegale, met ’n “geleend” sofi-nr “legaal” hier aanwezig, werkend.

  Was aan ’t sparen voor het huwelijk met zijn bruid, daaro.
  Woonde in, op ’n zolderkamertje van 2 bij 2 in de Indische buurt te Amsterdam.
  In ’n “sociale” huurwoning.
  Bij ’n Marokkaans “Broeder”-gezin.
  Want waren ook moslim.
  Dat hem de totale woonlasten liet betalen, voor het officieel verleende woongenot aan dat niet-werkende Marokkaanse gezin.
  Huursubsidie niet inbegrepen.
  Voor die 4 vierkante meter.
  Die arme, uitgebuite jongen(niet zozeer door zijn werkgevers, hij kreeg ’t CAO-loon) wilde graag officiele papieren, voor whatever.
  Wordt vervolgd

 5. 6

  Dat (hardwerkende) Egyptenaartje heb ik op z’n laatste dag, in NL, voordat de bouwvakvacantie echt aanbrak, nog naar het advocaten-buro, in toen al Gaza-west, dat z’n belangen zou behartigen(en waar ie ’n afspraak mee had, op dat tijdstip), voor de deur afgezet.
  Na ’n uur wachten voor de gesloten deur, was ’t duidelijk.
  Hij was weer genaaid door z’n Marokkaanse moslimbroeders in de advocatuur en de meeliftende autochtone jurist van dat bureau.
  Wordt vervolgd

 6. 7

  De andere Egyptenaar, high educated, au contraire van dat bouwvakkertje, ict-ert!, had zich ingetrouwd bij ’n NL-vrouwtje, paar meisjes geschopt bij dat NL-vrouwtje, begon opeens te seiken over dat ’t beter was voor z’n dochtertjes om ’n islamitische opvoeding in Egypte te mogen genieten.
  Het heeft die NL-vrouw vele mishandelingen van die “hogeropgeleide” moslim gekost voordat, uiteindelijk, de rechtbank, alhier, besliste dat ie geen poot had om op te staan.
  Bijna uit

 7. 8

  @ Jelle – Heb je 3 uur (!!!!!) nodig voor die paar regeltjes? Je hebt wel een klein beetje fantasie, maar die werkt wel ERG traag en er komt steeds hetzelfde eindresultaat uit.

  Maar die truuk
  om het alemaal
  onder elkaar te schrijven.
  die is wel interessant.
  Zo lijkt
  het tenminste
  nog wat.

 8. 11

  @1 Het is wel duidelijk hoe gespannen de Egyptische verhoudingen zijn. Het opeisen van een een rol in de Islamitische staat is gewopon niet aan de orde. Dat zegt-ie.

 9. 12

  Uiterst verwerpelijk hoe een staat een godsdienst voortrekt op de anderen, zoals in Nederland tot 1850, en niet juist als beschermer optreedt van de godsdienstige minderheden, wat onder Mubarak nog wel gebeurde, en momenteel stukken minder is.

  Laat staan dat fanatici worden bestreden, progroms worden voorkomen, en een seculiere staat onmogelijk wordt gemaakt.

  Want de oplossing is dat de godsdienst ondergeschikt wordt gemaakt aan de geseculariseerde staat. In onderwijs en overheid dat duidelijk zichtbaar wordt (ook in NL nog niet klaar). En zeker niet dat onverdraagzaamheid wordt gepropageerd – zonder verboden, en vaak met overheidssteun.

 10. 13

  @ Jelle

  Een vriend van mij is Egyptisch, moslim, vroom (5x/dag, geen alcohol, halal vlees), freelancer, ICT-er, doet geen vlieg kwaad en betaalt meer belasting dan jij en ik bij elkaar.

  Zijn ouders: Egyptisch, vroom, snackbareigenaar (waar ze varkensvlees en alcohol verkopen, wat ze overigens niet zelf eten en drinken), betalen meer belasting dan jij, ik en hun zoon bij elkaar.

  Wat ik hiermee wil zeggen: anekdotisch bewijs is geen bewijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren