Kopgroep EU gaat belastingontduiking aanpakken

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (21)

#1 Bolke

Politieke zelfmoord.

#2 lapis

Grappig dat zelfs het VK erbij zit. Verder hulde natuurlijk, en jammer dat Nederland niet meedoet (het zijn ook alleen maar grote landen. Toeval?) Ik snap echt niet wat de rationele argumenten zijn voor het bestaan van belastingparadijsjes als je niet geïnteresseerd bent in een race to the bottom waarin de laagste belasting de meest ‘competitieve’ is.

#3 Henk van S tot S

Dus meneer Samson’s opmerking over was deze materie gewoon voor de bühne ;-)

#4 weerbarst

Belasting is een regel uit het niets, waarom zou je daar niet omheen mogen manouvreren mbv andere regels uit het niets.
Er is toch niks illegaals aan belasting vermijding?

#5 objectief

Wat gaan ze aanpakken ?
Belastingfraude ?
Of gewoon belastingmanagement ?
Het laatste is helemaal legaal.
Ik hoop dat ze niet Zwamsom gaan volgen, en de kippen met de gouden eieren gaan wegjagen.
Wereldverbeteraars verbeterden zelden iets, Pol Pot is het beste voorbeeld.

#6 objectief

@2:
Als sinds vele tientallen jaren bepaalde situaties bestaan, moet je voor je als een dolle stier door de porseleinkast gaat lopen, je toch eens afvragen waarom het zo is, of was.
De kreet ‘belastingparadijs’ is niet erg subtiel.

#7 Cor Mol

@5 “de kippen met de gouden eieren gaan wegjagen.”

U bedoelt dat zootje ongeregeld op de Amsterdamse Zuidas? De toegevoegde waarde voor de Nederlandse economie is zeer gering.

#8 bookie
#9 bookie

@4
Inderdaad. Veel zeurende Nederlanders over bedrijven, maar zelf wel belasting ontwijken middels het aftrekken van hypotheekrente, giften, monumenten, pensioenen etc. Lekker hypocriet.

#10 objectief

@7:

Toen ik vele tientallen jaren geleden met het verschijnsel belastingminimalisatie, laten we het zo noemen, in aanraking kwam, en daar met de belastingdienst over overlegde, was de reactie ‘dat weten we, maar als we wat gaan doen gaat die werkgelegenheid naar het buitenland’.
Erst kommt das Fressen. dann die Moral.

#11 Joost

@bookie: Is hypotheekrente aftrekken een belastingontwijking? Belastingontwijking lijkt me meer dmv mazen in de wet minder belasting betalen.

#12 bookie

@Joost
Wettelijke mogelijkheden die al tientallen jaren bestaan, waar afspraken met de belastingdienst over worden gemaakt en derhalve bekend bij de overheid zijn kun je moeilijk “mazen in de wet” noemen. Dat is gewoon de wet.

Belastingontwijking kun je beter zo optimaal mogelijk gebruik maken van de wet om de belastingdruk zo laag mogelijk te krijgen. Ook spaar- en aflossingsvrije hypotheekproducten zijn ontwikkeld om optimaal gebruik te maken van de wet om zo min mogelijk inkomstenbelasting te betalen.

#13 ray

Iemand die z’n eigen geld zoveel mogelijk uit de graaizuchtige poten van een corrupte en geldverspillende (r)overheid wilt houden is in mijn ogen absoluut niet schuldig aan belastingfraude. Belastingontduiking is juist een vorm van verzet tegen de klote (r)overheid en het is volstrekt moreel gerechtvaardigd om dat te doen. Mijn geld is van mij en niet v.d. overheid en wanneer ik gebruik maak van overheidsdiensten ben ik best bereid om daarvoor te betalen maar ik ga niet gedwongen voor anderen betalen.

#14 pedro

Ik vind het altijd maar vreemd, hoe verschillend mensen reageren op bijstandsfraude en op belastingfraude, terwijl het toch allebei van hetzelfde laken een pak is. Allebei zijn het pogingen zich te onttrekken aan de afspraken, die we met elkaar gemaakt hebben.

En dan heb ik het nog niet over de omvang van de fraude, die bij belastingontwijking en ontduiking de staat vele malen meer kost dan bijstandsfraude. Blijkbaar is het erger wanneer arme mensen frauderen dan wanneer rijke mensen dat doen?

#15 Inje

@14:

Blijkbaar is het erger als je onterecht geld ontvangt, dan dat je terecht geld behoud.

#16 pedro

@15: wie belasting ontwijkt of ontduikt houdt onterecht geld voor zichzelf.

#17 Inje

@16:

Maar blijkbaar is geld behouden meer geaccepteerd dan geld stelen. En dat is logisch. Er bestaat zoiets als ‘ eigendom’, godzijdank.

#18 pedro

@17: een uitkering krijgen is geen stelen. Belasting ontwijken of ontduiken komt daar een stuk dichter bij in de buurt.

#19 bookie

@18
Jij zou geen hypotheekrente aftrekken? Want dan ontwijk je belasting en houdt dan onterecht geld voor jezelf, volgens jou logica, waarbij je geen onderscheid maakt tussen ontduiken en ontwijken.

#20 Henk van S tot S

@19
Ontwijken is m.i. wat anders het gebruik maken van het recht op hypotheek aftrek, fokpremie of zorgtoeslag.
N.B.
De laatste is natuurlijk een vorm van werkverschaffing:
Indien de premie naar inkomen was geweest, hoefde men ook geen systeem voor betaling te creëren.

#21 pedro

@19: dat is in de meest voorkomende gevallen geen ontwijken. Niemand hoeft daar een aparte constructie voor op te zetten om op die manier minder belasting te hoeven betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*