“Koopkracht keldert tot 20 procent” volgens RTL

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (48)

#1 Noortje

… En in sommige gevallen zelfs tot -30%, als gevolg van de combinatie maetregelen regeerakkoord en lenteakkoord. Ik kan me niet voorstellen dat veel mensen 30% echt vrij besteedbaar i nkomen hebben (na aftrek huis, elektra, verzekeringen en andere langlopende verplichtingen). De miljarden bezuinigingen gaan de economie hiermee echt definitief de das om doen.

#2 Bolke

Lachen, de drang tot nivelleren van de PVDA zal leiden tot een enorme economische depressie.

Ik zal vanaf binnenkort mijn verdiende centjes gaan uitgeven in Duitsland want Nederland wordt onbetaalbaar.

#3 gronk

@bolke: dan moet je nog wel centjes overhouden. Tenzij je emigreert naar duitsland.

#4 Noortje

Het is niet nivelleren, het is de drang om miljarden te willen bezuinigen tegen advies van o.m het imf in. Vvd roept jippie, we houden vast aan ons percentage. Hoe je de bezuinigingen ook verdeelt, genivelleerd of niet, het blijft zo dat dergelijke bedragen ergens enorm veel pijn gaan doen.

#5 Bolke

@3, mijn halve familie is reeds richting Duitsland verhuist, dus verhuizen is de beste optie inderdaad maar tot aan die tijd kan ik tijdens de ‘verplichte’ familie bezoeken gelijk ff boodschappen doen.

@4, het is wel nivelleren aangezien de inkomensafhankelijke zorgpremie namelijk NUL , NUL bijdraagt aan de bezuinigingen.
Het is puur een PVDA stokpaardje welke feitelijk geen enkel ander doel dient dan behalve nivelleren.

#6 lapis

Hoe? Hoe? Volgens RTL zijn het dus de gepensioneerden die er 20% op achteruit gaan en de uitkeringsgerechtigden die er 30% op achteruit gaan. In fucking koopkracht, dan hebben we het echt over genadeloos heftige lastenverzwaring. Hoe komt dit? Welke maatregelen mis ik hier? Kan iemand hier duidelijker in zijn? Ik weet niet of ik RTL meer of minder moet vertrouwen dan elke op willekeurige wijze van straat geraapte zwerver.

#7 Noortje

@5 wanneer je de link zou lezen en ook even naar Nrc zou gaan zou je zien dat -20% tot -30% voorkomt uit combinatiemaatregelen van huidig regeerakkoord en het lenteakkoord. Zorgpremie geisoleerd is i.d.d. Uitsluitend nivellering, de overige maatregelen die de koopkracht verder omlaag tikken niet.

#8 Noortje

@6 voor uitkeringsgerechtigde en gepensioneerden weet ik het niet. Voor gezinnen met kleine kinderen spelen de maatregelen rondom kinderopvang toeslag een grote rol in additionele koopkrachtverlaging.

#9 gronk

@lapis: voorbeeldje: inkomen van 60k bruto (da’s ongeveer 30k netto, of 2500 netto/maand, een reiskostenvergoeding van 200 euro (wordt gehalveerd per 1/1/2013 naar 100 euro). De zorgpremie gaat ‘m per 1/1/2014 140 euro extra kosten. Zit je op 240 euro totaal. Da’s 10% van je totale inkomen.

#11 Bolke

Wat ik mij trouwens afvraag is hoe lang het duurt voor dat de eerste bijlen in de stoelpoten van Samsom en Spekman worden gezet, er zit een groot deel van de PVDA achterban in de middenklasse en veel van de kader leden van de PVDA zitten ook in de middenklasse en die gaan dit ook niet pikken, hogere zorgkosten, lagere HRA en als toetje een versoberd ontslagrecht.

Ik zeg max 1 jaar en dan is het exit Samsom en Spekman.

De PVDA top heeft nog steeds niet door dat de harde kern van de PVDA’ers al heel lang tot de middenklasse behoren en allang niet meer tot de (werkende) onderklasse.

Electoraal gezien kan D66 hier enorme winst uithalen door ontevreden PVDAérs en VVDérs aan te spreken.

#12 gronk

Ach gut, we hebben hier ook een mingool.

#13 gronk

Overigens gaat dit nog tweede-orde effecten hebben: met een daling van 10% besteedbaar inkomen, zouden de huizenprijzen ook nog wel eens met zo’n percentage onderuit kunnen gaan.

#14 Yevgeny Podorkin

Ze moeten de details van de hoofdlijnen van het akkoord nog uitwerken. Rutte & Samsom staan dat net voor de camera te beloven. Het wordt Maatwerk…

Paniekzaaiers.

(Allemaal een minnetje, overigens: senior reaganten zouden er eigenlijk 3 moeten kunnen uitdelen).

#15 gronk

Niks paniekzaaiers; dat rekensommetje klopt gewoon.

#16 Yevgeny Podorkin

Zit jij nou mijn minnen weer weg te plussen gronk…

#17 Ernest

Ik volg het nieuws niet zo goed, maar het lijkt er wel op dat Europa en de bankensteun, voor wie die bezuinigingen en ombuigingen allemaal bedoeld zijn, helemaal van tafel zijn, of niet?

#18 lapis

Ik heb een hoop dingen gehoord over het regeerakkoord de afgelopen twee dagen; sommige dingen klonken heftig en oneerlijk, maar in sommige gevallen bleken die uitspraken ook gebaseerd te zijn op onvolledige aannames. Ik wacht nog steeds op een helder totaalplaatje dat niet meer afhangt van het invullen van het voorspelde ‘maatwerk’ inzake de zorgpremie. Misschien is het allemaal kommer en kwel zoals RTL en de Telegraaf voorspellen; zo niet, dan zal ik diegenen die ik zie als propagandisten en leugenaars electoraal daarop afrekenen (wat het enige is dat ik kan doen :p ).

Vooral D66 houd ik in de gaten; ik ben ideologisch gezien een natuurlijke D66-stemmer, maar als ze zich hier openbaren als zijnde de eerloze, opportunistische, meningsloze wormen waarvan ik altijd heb vermoed dat ze het eigenlijk zijn, dan zijn ze mijn stem voorgoed kwijt. Voorgoed. Belangrijke tijden zijn dit voor mij – stemtechnisch gezien. In tijden van crisis leer je je echte vrienden kennen, zeggen ze.

#19 Noortje

@18 doorlezen van regeerakkoord en doorrekening van cbs is heel goed te doen. Dat geeft afdoende beeld dat er daadwerkelijk vrij heftige dingen staan aan te komen.
De uitspraak dat er maatwerk komt en dat e.e.a. Nadere invulling moet krijgen vind ik flauw van Rutte en Samson. Cbs heeft namelijk de boel al helemaal doorgerekend. Klinkt een beetje als duiken en hopen dat de storm overwaait. En indien niet, zeggen dat de Nederlander het toch allemaal verkeerd begrepen had (en vervolgens van 2014 2016 maken o.i.d.)

Edit: cpb uiteraard (thanks gronk; ik zat op de site van cbs te kijken voor zzp inkomens. Typo)

#20 gronk

Doorrekening is door het centraal planbureau (CPB) gedaan, niet door het CBS.

#21 Jack Random

Zolang ik geen concrete maatregelen, buiten de zorgpremie, zie die deze percentages verklaren, hou ik het nog even op paniekzaaierij. Of ik heb echt zitten slapen sinds de zomer, maar mij is buiten de al afgeschoten forensentax niks bijzonder ingrijpends opgevallen.

#22 gronk

Nah, punt is natuurlijk wel dat je nog niet weet hoe dat gemorrel aan die schijven en HRA gaat uitpakken.

#23 Yevgeny Podorkin

De communicatie m.b.t. die bandbreedte (-0,2 +0,6) is alleen wat slecht gemanaged. Rutte was daar vandaag heel eerlijk over tegen de VVD- achterban: “In het akkoord zijn in feite alleen knoppen geïnstalleerd (zo’n 115 maatregelen hebben invloed op inkomenseffecten, de marktwerking in de zorg en voor de arbeidsmarkt). Er hoeft alleen nog maar gekeken worden hoe er aan moet worden gedraaid”…

En ‘Edith en de andere betrokken ministers gaan daar hard aan werken’…dus

#24 DrBanner

15 jaar steeds meer op de pof leven (1995 – 2010 ) door zo’n beetje alle nederlanders, laag of midden inkomens maakt niet uit. Nu ‘huillie huillie’. We slaan ons er wel doorheen. Financieel zwakker, levenservaring rijker uit de crisis.

#25 Thallman

Dat is fijn want dit betekend de modale Nederlanders nog veel solidairder zijn, en solidariteit wie wil dat nou niet?

#26 weerbarst

@ernest
yep europa (eurozone) is finito EU zal nog wel stand houden, zonder zwarte zwaan gaat deze onzin nog jaren (10) duren
Klaas Knot geeft zelf toe voor griekenland 5Y+, en dit zijn de eurofielen notabene.

BUCKLE UP, koop voedsel en PM

#27 Noortje
#28 Ernest

@23 Doet me denken aan de “Rife Machine”, om toch een beetje in de gezondheidszorg te blijven.

#29 Prediker

Volgens Volkskrantredacteur Rutger Bregman belazert RTL de kluit.

Even met het CPB bellen. De woordvoerder heeft ‘geen flauw idee’ waar RTL het over heeft. Er zijn geen ‘geheime CPB-documenten’. Ja, ’s middags heeft wel iemand van RTL gebeld over de ‘koopkrachtwolk’ die maandag al openbaar werd gemaakt. Maar ‘grote groepen’ die er 20 tot 30 procent op achteruitgaan? De woordvoerder denkt dat ik een borrel teveel op heb.

Toen ik de koopkrachtwolk van het CPB bekeek begon het langzaam te dagen. Want inderdaad, daar staan onderaan een paar kleine stipjes die mensen representeren die er jaarlijks 4 procent (‘werkende alleenstaande’), 5 procent (‘gepensioneerde alleenstaande’) of zelfs 6 procent (‘uitkeringsgerechtigde alleenstaande’, zie hierboven) in koopkracht op achteruitgaan. Als je dat vijf jaar achterelkaar voor je kiezen krijgt kom je uit op koopkrachtdalingen van 20 tot 30 procent.

Maar zal dit ‘grote groepen Nederlanders’ overkomen? Verre van dat! Je hebt een vergrootglas nodig om die stipjes überhaupt waar te nemen. Toch laat de koopkrachtwolk wel zien dat er grote verschillen in de koopkrachtdalingen (en stijgingen!) zijn. Er is een relatief grote groep mensen die er 1 tot 2 procent per jaar op achteruit gaat. Dat is fors. Maar aan de andere kant: meer mensen zullen er 20 tot 30 procent op vooruit gaan dan op achteruit!

#30 Jack Random

Het zou RTL sieren als ze met een verontschuldiging kwamen, wegens onzorgvuldige en hijgerige journalistiek, stemmingmakerij en paniekzaaierij. Gaat niet gebeuren natuurlijk, je fout toegeven is ook zo wat.

#31 Jack Random

Of het is een opzettelijke, Telegraaf-achtige actie geweest, bedoeld om het volk tegen het kabinet op te hitsen, dat kan ook natuurlijk.

#32 Bolke

Het lijkt alsof de meeste hoernalisten precies in de inkomensgroepen zitten waar de klappen gaan vallen, tja dan kan het kabinet zich opmaken voor 4 jaar lang (hopelijk korter) door hoernalisten gevoerde hetzes.

#33 ALO

RTL belazert de kluit. Met als bij de zorgpremie. En net als de Telegraaf en Wiegel. En iedereen tuint erin. Zie gronk@9. 66k inkomen betekent een zorgpremie van 140 Euro en niet 140 euro extra. Het is maar 40 euro per maand extra.

De inkomensafhankelijke zorgpremie en de belastingverlaging kunnen niet los van elkaar gezien worden. Ze zijn gezamenlijk ontworpen en van alle maatregelen de enige die iedereen treffen en die afhankelijk zijn van het inkomen. VVD wilde een belastingverlaging, de PvdA de inkomensafhankelijke zorgpremie.

De Volkskrant van gisteren heeft een grafiekje (alleen voor abonnees te zien) waarin die 2 maatregelen worden weergegeven voor alle inkomens. Ook voor 2-verdieners. Dan zie dat 2-verdieners met allebei een inkomen van 60-70k er p.p 140 euro extra per maand kwijt zijn. Dat is fors en ik denk dat er voor dit geval aan de knopjes zal worden gefrunnikt.

Het meest opmerkelijke vindt ik nog wel dat hele hoge inkomens er dik op veruit gaan (alleenstaand >130k, 2-verdieners >166k p. p.) Iemand met een inkomen van 700k gaat er 700 euro per maand op vooruit.

Ik heb nu al een week gillend van de lach voor de buis gezeten want iedereen heeft een mening en niemand weet de cijfers. En niemand maakt zich druk over het voordeel van de topinkomens.

Verder gaan deze maatregelen gewoon de prullenbak in. Het draait de marktwerking terug tot het oude ziekenfonds en de topinkomens komen er veel te goed van af. Kan best, het was geen bezuiniging maar budgetneutraal.

#34 Noortje

@29 goed dat er nagebeld is. Desalniettemin… Die stipjes zijn wel mensen. Gemiddeld hebben we het allemaal heerlijk warm met onze handen op de kachel en de voeten in ijswater. Bovendien gaan die koopkrachtplaatjes uit van de status sinds de laatste geaccoordeerde lastenverzwaring. Dus rutte 1 en lenteakkoord al verdisconteerd. Rekensom op basis van bekende en half bekende gegevens voor een bevriend gezin ( man zzper, vrouw deeltijdloondienst, 2 kids, waarvan 1 op kdv en 1 op bso, een van de kids chronisch ziek, een inmiddels te klein maar alleen met veel verlies te verkopen huis,en samen plm 60k inkomen) leverde een dramatisch beeld qua financien op. Hopelijk is die soep niet alleen gemiddeld, maar ook individueel niet zo heet straks.

#35 Bolke

Ik denk trouwens dat dit kabinet binnen een jaar tijd een paar hele fikse tegenvallers gaat krijgen omdat mensen nog meer de hand op de knip gaan houden en veel mensen gaan uitwijken richting Duitsland cq Belgie voor zeer veel zaken.

#36 gronk

@ALO: in plaats van zo triomfantelijk je eigen gelijk te roeptoeteren, had je natuurlijk ook ’t CPB-rapport erbij kunnen pakken. En dat ziet er toch stukken minder tof uit dan je suggereert (pagina 12 van het rapport, 14 van de pdf).

(en de volkskrant doet ook aan suggestieve journalistiek, want dat plaatje is het resultaat van het regeerakkoord voor *een* van de mogelijke bevolkingsgroepen, en niet de impact op de hele bevolking, zoals ze suggereren met het onderschrift ‘de koopkrachtwolk van het CPB’. )

#37 ALO

@gronk Ik had het niet over de CPB-wolk, het gaat om een ander plaatje in de VK. En verder zie ik in het CPB-rapport achteruitgang van 2% max, en geen 20%.

#38 Bismarck

Als je dat vijf jaar achterelkaar voor je kiezen krijgt kom je uit op koopkrachtdalingen van 20 tot 30 procent. Wat dat betreft had RTL gelijk.

Nee nee nee nee nee! Ze gaan er één keer 5% op achteruit. Niet vijf keer. Dit is gewoon liegen door RTL.

#39 Noortje

@38. Gezin waar ik het in post 34 over had is in 2012 aan kinderopvang toeslag als 175 per maand erop achteruit gegaan. Daar komt in 2013 75 euro per maand bij.

Tel daar voor 2014 vervallen 308 euro.per jr voor chronisch ziek kind, verhoging van ruim 100 euro pp ziektekostenverzekering per maand, niet aftrekbaarheid ziekte-kosten (plm 500 euro per jaar), verlaging kinderbijslag ouder kind bij op. Vervolgens wijziging zelfstandigenaftrek bij optellen en je moet van goede huize komen wil dit allemaal gladgestreken worden met verminderde hra en verlaagde loonheffingen. 5% is voor deze case niet realistisch, en dan vergeet ik vast nog iets.

Cpb spreekt over gemiddelden en over uitsluitend de laatste plannen. Voorgaande plannen zijn nog niet allemaal geeffectueerd, maar halen wel koopkracht omlaag.

#40 ALO

En dat gezin had 10 jaar geleden ook al een accijnsverhoging voor de kiezen gekregen en minder kinderbijslag enzovoorts. Zo kom je makkelijk boven de 100%.

#41 Bismarck

@39: verhoging van ruim 100 euro pp ziektekostenverzekering per maand

Waar haal je die vandaan? Dat lijkt me redelijk onmogelijk met de rest van de gegevens die je over dit gezin geeft. Verder heeft RTL het over 20-30% puur op grond van dit akkoord, niet het lente-akkoord.

#42 Noortje

@41
Zie onderstaand wat getallen en bronnen. Verlagen loonheffing was nog niet te vinden direct na regeerakkoord, maar nu wel. Net als de verlaging zorgpremie voor de zzper. Dit maakt het verhaal wel wat genuanceerder dan ik net typte.

Exclusief de HRA gaat de koopkracht ruim 4500 achteruit in 2012-2015, waarbij dus alles gerealiseerd is in 2015. BTW verhoging/inflatie, gemeentelijke lasten, eigen risico zorg en eventuele andere zaken niet meegerekenend.

Dat is meer koopkrachtverlies dan de 5% besteedbaar inkomen. Overigens gaf NRC wel heel duidelijk aan dat het met het grote percentage koopkrachtverlies niet uitsluitend om het huidig regeerakkoord ging, maar om Rutte 1 en Rutte 2 samen.

Kinderopvang toeslag
-175 euro per mnd 2012
-75 euro per mnd in 2013
Geen maatregelen in 2014.
(http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/brochures/2011/07/22/kinderopvangtoeslagtabel-2012.html)
(http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2012/10/18/verlaging-kinderopvangtoeslag.html)

Kinderbijslagverlaging kind >6 jaar: – 45 euro/kwartaal
Kinderbijslagverlaging kind < 6 jaar: – 10 euro/kwartaal
(http://financieel.infonu.nl/geld/104796-kinderbijslag-2014-omlaag.html)

Opheffing WtcG: – 308 euro/jaar
(http://www.cg-raad.nl/actueel/nieuwsberichten/index.php?we_objectID=2231)

Opheffing aftrek ziektekosten: -500 euro/jaar
(http://financieel.infonu.nl/belasting/105078-fiscale-aftrekpost-specifieke-zorgkosten-2014-verdwijnt.html)

Verhogen zorgpremie inkomen 47,500: – 179 euro/mnd
Verhogen zorgpremie zzpinkomen plm 17.000: +84 euro/mnd
(http://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/zorgpremie-2014.html)

Wijziging zelfstandigenaftrek rond 20,000: -700 euro/jaar (of meer???)
(http://ashatenbroeke.nl/2012/10/31/blog-wat-betekent-het-regeerakkoord-voor-kleine-zzpers/)

HRA:
Onduidelijk. Zelfstandigen gaan naar 28% waarschijnlijk. In elk geval negatief.

Verlagen loonheffing:
Inkomen 47,500: + 97 euro/mnd
Zzpinkomen plm 17.000: Nihil
(http://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/zorgpremie-2014.html)

#43 Flip Van Dyke

Uitermate triest dat dit land zo in rep en roer kan worden gebracht door een paar halve gare journalisten. Een soort waarvan bekend is dat ze nog niet tot tien kunnen tellen.

Verbijsterend dat hele volksstammen zo graag -blijkbaar- van het allerergste uitgaan. Hel en verdoemenis zal over ons komen en men gelooft het ook nog. Al snel werd duidelijk dat de berekeningen van RTL over de zorgpremie niet klopten.

We kunnen beter in dit land alle pers en internet afschaffen en voor dat geld een boel psychiaters aanstellen want daar hebben we meer aan.

#44 Spam

Wat hadden al die klagende VVD-ers dan verwacht. Continue roepen dat begrotingstekort en staatsschuld moeten worden aangepakt en als ze dan wat moeten inleveren moord en brand schreeuwen. Dachten ze echt dat al die bezuingingen bij werkelozen, minimumloners en zieken gehaald gingen worden?

#45 ALO

Ik zit er ook met verbazing naar te kijken. Mensen geloven blijkbaar alleen slecht nieuws en kijken niet verder. Zie Noortje die de kosten voor de verzekering een verhoging noemt terwijl het een betaling is (eventueel nog 20 euro rechtstreeks naar de verzekeraar, dat is mij nog niet duidelijk). En zie ook Gronk die met veel bravoure naar het CPB-rapport wijst, terwijl je daar zo uit kan zien dat het wel meevalt. (zie tabel 5.1).

#46 Noortje

@45 ik heb voortdurend aangegeven dat de opeenstapeling van lastenverzwaringen dramatisch kan uitpakken voor individuele gevallen, tewijl het er gemiddeld prachtg uitziet. Nooit dat dit alleen aan de zorgkosten ligt.
Ik geloof niet dat dit standpunt ergens ontkracht wordt.
Sterker nog, ik heb als enige een rekenvoorbeeld gegeven dat aantoont dat op basis van huidig bekende gegevens dit standpunt correct is voor een voor jou willekeurig en voor mij bekend gezin.

Edit: natuurlijk ben ik benieuwd naar factbased correcties van echte rekenaars zoals flip van dyke of cor de mol.

#47 Bismarck

@46: Blijft staan dat 2/3e van de netto achteruitgang van je “willekeurige” gezin bestaat uit maatregelen die niet uit dit coalitieakkoord afkomstig zijn en laat dat nou net zijn waar dit topic over gaat. Je blijft echter gortig offtopic reageren.

Ik tel uit je voorbeeld een netto achteruitgang van bijna €150/maand voor dit gezin (al mis ik het loonheffingseffect op de ZZP-winst dat volgens mij niet nihil is, maar ongeveer 57 euro/maand) als gevolg van dit akkoord. Dat is zo op de vuist ongeveer 5% van het netto inkomen en dus inderdaad terug te vinden als één van de outliers in de CPB-puntenwolk, maar nog lang geen 20%.

#48 lieneke

” voor uitkeringsgerechtigde en gepensioneerden weet ik het niet. Voor gezinnen met kleine kinderen spelen de maatregelen rondom kinderopvang toeslag een grote rol in additionele koopkrachtverlaging. ”

Klopt helemaal, in mijn directe omgeving zie ik het van dichtbij dat meerdere vrienden van mij die een gezin hebben flink moeten gaan bezuinigen en moeten oppassen met hun uitgaven. Dit alles ten gevolge van de maatregelen omtrent de kinderopvang die er flink gaat inhakken. Gelukkig hebben wij daar minder last van omdat wij al enige tijd geleden via http://www.tendea.nl/kinderopvang een prima babysitter hebben gevonden die vaak beschikbaar is en ook nog redelijk betaalbaar is. Maar ik kan mij voorstellen dat mensen die vaker afhankelijk zijn van créches of andere vorm van kinderopvang, het financieel flink wat zwaarder zullen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*