“Kinderen kunnen geen computers gebruiken”

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

En u waarschijnlijk ook niet. En dat is niet handig.
Aardig stuk voor een discussie.

Open artikel

Reacties (29)

#1 Joost

Ik herken het verhaal. Tot een jaar of 10,15 geleden had je, als je echt wat wilde doen met computers redelijk wat kennis nodig van het ding zelf. Ik had het idee dat straks iedereen wel veel van computers af zou weten. Maar de afgelopen jaren is alles weer netjes gemaakt, gebruikersvriendelijk.

Nu weet iedereen weer net zoveel van zijn computer als van pak ‘m beet zijn auto. Ik weet niet of dat slecht is. Ik kan me voorstellen dat je in het begin van het auto-tijdperk ook meer van auto’s af moest weten om er in te kunnen rijden dan nu.

#2 parallax

Dat wordt dus een probleem als blijkt dat bepaalde legacy technologie aan de basis staat van systeemkritische zaken en wanneer de kennis daarover niet meer bestaat.

Verder is begrip van basisprincipes altijd een voordeel om dingen te begrijpen. Zoals taal dat is voor menselijke interactie.

#3 Joost

Op zich is het geen enkel probleem als de kennis mist, maar ik zie dat veel mensen bang zijn om gewoon wat te proberen. Dat is jammer, want 95% van de pc-problemen los je op door gewoon wat te googlen, of een beetje te klikken door instellingen en je gezonde verstand te gebruiken.

#4 weerbarst

Eens met schrijver, volwassenen en kinderen zijn veelal digibete consumers ipv “goed met computers” zijn ze goed in consumeren (en dan nog vaak van 1 specifiek product). Het is vooral handig om te weten waar jouw data zich daadwerkelijk bevind, anders kan je namelijk niet bepalen of je dit ook wel wil, hiervoor moet je minimaal basis kennis van computers en netwerken hebben.

#5 Bismarck

“She handed me her MacBook”

Ja duh, een vrouw met een Macbook (dat geldt voor mannen in mindere mate trouwens ook), dan is de kans wel erg groot dat je met een digibeet te maken hebt.

Maar ik begrijp het probleem wel. De apparaatjes worden steeds kleiner en opzettelijk zo gemaakt dat je ze niet meer (zo makkelijk) uit elkaar kunt halen zonder iets te slopen (op zijn minst de garantie). Op zich leuk, zo’n smartphone of tablet, maar daardoor leert natuurlijk niemand meer hoe het ding in elkaar zit, laat staan hoe het werkt. Met software is het al niet veel anders, het OS en de belangrijkste applicaties zijn tegenwoordig in regel custom made en pre installed. En als ze dat eenmaal gewend zijn, kunnen ze niet meer anders tegen de tijd dat het om een laptop of desktop gaat.

#6 Marc

Ik herken het verhaal ook direct. Het probleem schuilt er volgens mij in dat een (aan een netwerk verbonden) computer een stapeling van technologieën is die (tegenwoordig) voor het grootste deel verborgen zijn voor de eindgebruiker. Die ziet een apparaat waarmee hij bepaalde dingen kan doen, zoals spelletjes spelen, teksten schrijven en webpagina’s lezen. Als er iets dan niet functioneert, dan kan de gebruiker dat alleen interpreteren als het niet werken van een van de gebruiksmogelijkheden. Hij snapt niet dat “het internet werkt niet” een heel ander probleem is dan “Excel werkt niet”. Om dat te begrijpen moet je de verschillende abstractieniveaus en hun interactie kennen.

Ik heb de mazzel gehad dat ik op m’n 11e een MS-DOS computer in huis kreeg en een wat ervarener vriend had die me het een en ander bijbracht. We hadden er zo’n oude matrixprinter bij, die ik op een gegeven moment aan de praat had gekregen. Dat wil zeggen: hij printte. De rol draaide echter niet, waardoor alles op dezelfde regel geprint werd. Na een paar plaatjes geproduceerd te hebben door met de hand na iedere regel de rol een klein stukje te draaien, ging ik maar eens op zoek naar een oplossing. Zo leer je over drivers. Later met de hand IRQ-waardes voor de Soundblaster ingevoerd, autoexec.bat aangepast om maar die paar extra k geheugen voor dat ene spel vrij te maken, IP-adressen van de DNS-servers van Casema ingevoerd… Zo leer je wel hoe het in elkaar steekt. Tegenwoordig? Nergens meer voor nodig. Ouwe zak? Als je het zo leest wel ja. Ik vind het prima.

#7 zmmmmmmc

Ik vind die meneer een pedante zelfingenomen zeurpiet. Nou heb ik het artikel niet meer helemaal paraat (vorige week al tot me genomen), maar het gros van zaken die hij noemt betreffen stomme usability-problemen die – in tegenstelling tot wat deze meneer roept – helemaal niet duiden op een groter probleem bij de gebruikers. Ik (software ontwikkelaar, informaticus etc) ga met vergelijkbaar gezeur net zo lief naar de beheerders van die rommel-apparaten. Een beetje mij vermoeien met drivers en shit. Hou toch op. Zorg gewoon voor software die werkt. Is heus niet zo moeilijk als de praktijk doet vermoeden. Probleem is dat monopolistische praktijken en onwil om samen te werken (ja jij Microsoft, ja jij Ubuntu, ja jij Adobe, ja jij Google, ja jij Facebook, ja jij Exact Software, ja jullie WordPress, ja jullie Gnome Foundation, ja jullie daar bij Nvidia, ATI, Samsung en Intel en vooral jullie daar bij Oracle, stelletje kloothommels) een betere wereld in de weg staan.

Natuurlijk is het wel een probleem dat idiote wetgevers wetten maken zonder verstand te hebben van die materie. Maar dat staat los van de triviale probleempjes die deze meneer benoemd. En doet zich overal voor; dezelfde mensen worden geacht wetgeving te maken over stamceltherapie, pesticiden, zuinige motoren, biobrandstoffen, fijnstofconcentraties, mazelenvaccins, gezichtsbedekkende kleding, auteursrecht, fracking, airbags en genetische manipulatie. Het probleem is dan ook in het geheel geen gebrek aan kennis bij politici; die kunnen en zullen nou eenmaal niet alles weten. Dat is een gegeven. Het probleem is dan ook vooral een overschot aan arrogantie en een tekort aan zelfkennis bij die politici.

#8 pspan

hebben we niet gewoon nog steeds dezelfde verhouding digibeten en computer-wizards, maar kunnen veel meer mensen computers/smartphones etc gebruiken doordat het gebruiksvriendelijker is geworden?

#9 AltJohan

Dit gaat vooral over een sociaal probleem en niet zozeer een technisch probleem.

Deze man is gefrustreerd omdat hij “arrogantie ervaart” van ongeduldige computergebruikers.

En hij heeft absoluut gelijk vind ik.

De “Fix my computer geek, and hurry up about it.” is ook een opmerking die nergens op slaat.

Oke, de vrouw in kwestie maakt die opmerking niet letterlijk lees ik nu, maar zo wordt het wel ervaren.

#10 parallax

@5

Het voordeel/nadeel van OSX is dat het tolerant is jegens slordig werken.

Dat betekent dat je minder technische kennis hoeft te hebben om de boel werkend te houden. Dat betekent ook dat veel ‘nieuwe’ gebruikers (een Mac was ‘vroeger’ namelijk niet voor iedereen, ondanks dat mensen zonder kennis van zaken graag Apple computers als een tijdelijke hype zien) denken dat een langzame computer betekent dat de computer defect is.

Computertechnologie is over de hele linie wel zo volwassen dat je weg kunt komen met matige kennis. Dat is positief lijkt me. Bovendien is een computer een tool; daar zou je de werking onder de motorkap niet van hoeven moeten weten.

#11 objectief

@1:
Nu weet iedereen weer net zoveel van zijn computer als van pak ‘m beet zijn auto. Ik weet niet of dat slecht is. Ik kan me voorstellen dat je in het begin van het auto-tijdperk ook meer van auto’s af moest weten om er in te kunnen rijden dan nu.

Klopt. toen ik een jaar of twinntig geleden bij de ANWB informeerde naar een werkplaatshandboek van mijn auto van toen, was het antwoord ‘meneer, de meeste mensen weten niet eens hoe je de motorkap open krijgt’.
Voor die R25 vond ik het handboek in Frankrijk.
Zo leverde kennis van het frans ook nog iets praktisch op.

Slecht is het natuurlijk wel, ook voor de portemonnaie, garages kunnen klanten alles wijsmaken.
Diverse keren leverden mij adviezen een grote besparing op, aan bekenden.

#12 objectief

@8:
Windows 8 heeft meneer Gates niet gebruiksvriendelijker gemaakt.
Je weet steeds minder wat er gebeurt.

#13 Gladiool

RTFM!

#14 Kalief

@10 Een computer is geen tool maar een gereedschapskist. Als je niet weet welk gereedschap hoe moet worden gebruikt krijg je ongelukken.

#15 Andy Cap

Ik ben het typisch voorbeeld van een ouwe zak, en ben begonnen met een Spectrum. Ik heb ook al eens panne gehad in de woestijn en heb dus noodgewongen een motor uit elkaar gehaald en met succes weer in elkaar gezet.

Tegenwoordig laat ik het meeste natuurlijk over aan derden, maar het grote voordeel is, dat je onmiddelijk merkt als iemand je knollen voor citroenen wil verkopen.

En het liefst koop ik nog steeds simpele (en dus goedkope) autootjes zonder overbodige zooi als electrische ramen. Alleen al vanwege het voordeel dat er gewoon minder kapot kan gaan en je een heel komt met een setje schroevendraaiers en een paar sleutels, indien nodig. Ik was verliefd op mijn Peugeot 106.

En ik werk met PCLinuxOS minime, helemaal ingericht naar mijn persoonlijke behoeftes, op een miniem laptoppie.

Leuk artikel, zeer herkenbaar. Yes, I’m with you.

#16 parallax

Wat een onzin.

Bijna half Nederland werkt met een computer. En die computers worden niet door de gebruiker aan de praat gehouden maar door systeembeheerders. Thuis wordt nog wat aangeprutst maar verder is het marginaal.

Het is hier weer een kwestie van niet snappen hoe gemiddeld Nederland werkt en denken dat iedereen lid is van Tweakers. Nog nooit in een computer speciaalzaak gewerkt zeker.

De meeste mensen hebben & hadden geen kont verstand van computers, zowel Mac als PC. En de meeste mensen hebben genoeg aan Word, Excel, en een browser.

Het is nu gewoon minder een issue als je niet begrijpt dat hard- & software (OS) verschillende dingen zijn.

#17 parallax

Net als de rest heeft iedereen tegenwoordig een mening over computers ondanks dat ze er tot 2002 nog nooit één aangeraakt hadden.

Verder ben ik het wel eens met de strekking van het artikel maar dat is niet de realiteit van hoe de markt in elkaar steekt.

#18 parallax

/in mijn tijd moest je harde schijven nog parkeren met een ‘app’.

#19 Andy Cap

@18: In mijn tijd…

In mijn tijd bestonden er geen harde schijven, noch floppy disks. Je moest het programmaatje dat je had geschreven opnemen op een cassettebandje, waarvan je het vervolgens weer terug kon inladen in je computer (Spectrum 48k)

Toen bestond er noch een radioprogramma dat op die manier programmaatjes aanbood: het gepiep en gepruttel werd uitgezonden, dat nam je op op een cassettebandje en laadde dat vervolgens in, in een computer(tje) dat die taal kon herkennen.

Dat waren nog eens tijden….

#20 L.Brusselman

@16: Word,Excel ?Ik geloof niet dat ik het ooit gebruikt heb.
En van het artikel snap ik de ballen

#21 Noortje

De schrijver gooit twee dingen door elkaar: weten hoe de techniek wetkt (proxysettings etc) en gedrag op intenet/ social media / overige connected netwerken. Dat laatste is een kwestie van uitleg en uitproberen. Helaas missen ouders (volwassenen in algemene zin? ) de kennis om veligheid op dit gebied over te brengen, terwijl het wel bijzonder belangrijk is met het oog op toekomstige potentiele schade.

Ik weet ook niet hoe mijn wasmachine werkt. Of mijn auto (mijn moeder moest voor haar rijexamen nog de vsnaar met een panty kunnen vervangen geloof ik). Of de telefoon die ik ooit had met een draadje eraan. So what? Het voorrecht van opgroeien in een tijd dat computers ontstaan en groot geworden zijn is dat je inderdaad met grafische kaartjes en floppies hebt mogen klooien. Maar die tijd is voorbij, net als bij heel veel andere technologie die gewoon geincorporeerd is in he leven en we niet (willen) weten wat er onder de deksel zit.

@16 Een techneut zal nu natuurlijk zeggen dat de machine en de acties online niet volkomen los van elkaar te zien zijn. Gebruik iets als wireshark maar eens op je eigen wifi en je ziet wat ik bedoel.

#22 parallax

@19

In die tijd (begin ‘mijn tijd’) had je nog veel meer platformen t.o.v. nu. Toen was Amiga nog een serieus te nemen merk in grafisch ontwerp. Kun je nagaan hoe weinig het gered hebben.

#23 ReinoutS

@7: Als Gnome Foundation-lid voel ik me aangesproken. Kun je aangeven waar volgens jou een gebrek aan samenwerkingsbereidheid zit bij de GF en wat we daaraan kunnen doen?

#24 Robin v H

@19 haha, Hobbyscoop op de radio. Ik krijg de neiging om mezelf over te geven aan nostalgie. Voor je het weet ben ik een ouwe lul met een 1200 baud geluidsfragment op de mp3 speler (want dat klonk altijd zo lekker).
Heeft de schrijver van het artikel gelijk? Deels wel. Het feit dat je een computer kan gebruiken wil nog niet zeggen dat je kennis van de werking hebt. Probleem is vervolgens dat die lat ook wel moeilijk te leggen is. Mijn kennis houdt bij een beetje basale assembler wel op, maar een IC ontwerpen kan ik niet. En hoe ik een stroompje vanuit de databus op de stack in een van de registers van de processor krijg: geen idee! De echte binaire geesten zullen mij dus wel een digibeet vinden
Toch zijn er nu meer kinderen die kunnen programmeren dan toen ik 10 was. Relatief gezien is het aantal computerbezitters dat kan programmeren wellicht afgenomen, maar absoluut gezien niet.
Zolang er voldoende vaardige mensen bestaan die de vooruitgang in stand kunnen houden zie ik het probleem niet zo.

#25 Andy Cap

@24: Ik weet vrij weinig van computers af, en ik heb een hekel aan het werken vanaf de command line, maar het lijkt me dat een aantal basisvaardigheden wel nuttig zijn. Zoals het zelf installeren van een computer.

Het lijkt me niet zozeer de bedoeling om ergens een lat te leggen, maar eerder om de belangstelling (bij kinderen) te wekken. Ik noemde niet voor niets het voorbeeld van PCLinuxOS minime, omdat het gaat om ca. 500Mb met zo’n beetje het minimum waarmee je een moderne computer aan de praat krijgt.

En vandaar ga je verder. Heb je office wel nodig, of heb misschien aan abiword ook genoeg? En waarom worden de documenten niet langer automatisch opgeslagen als .doc?

Als je zo begint, dan krijgen mensen/kinderen een heel ander idee mbt computers, dan wanneer je ze een computer met windows voor de neus zet en de boodschap: installeer nu eerst het anti-virus programma.

Waarschijnlijk zijn er nu al legio mensen die afhaken en niet begrijpen wat het (enorme!) verschil is. En toch is het zo simpel dat een kind de was kan doen.

Dat is tekenend voor de huidige praktijk.

#26 AltJohan

@ReinoutS: Het zal wel te maken hebben met de moeizame ontvangst van Gnome 3. De nieuwe interface heeft natuurlijk prachtige nieuwe toeters en bellen, maar Gnome 3 is niet compatibel met de workflowpatronen die veel mensen verwachten op de desktop.

Gnome 2 wordt nog wel gebruikt en de energie die er in Gnome 3 gestoken wordt gaat ten koste van de aandacht die Gnome 2 nog krijgt.

Ik gebruik nu Mint 15 (gebaseerd op Gnome 2).

#27 Olav

Zelf heb ik wel eens een cursus gegeven waarbij ik mensen de werking van een computer mocht uitleggen. Dus niet alleen op welke knopjes je moet klikken in Windows of een applicatie, maar de onderliggende principes. Ik begon met een transistor. Want ze hebben allemaal wel eens gehoord van nullen en enen in een computer, maar wat moet je je dáár nu weer bij voorstellen.

Er zijn meerdere lessen nodig, maar als je het simpel houdt en rustig opbouwt dan is het best mogelijk een deel mystificatie weg te nemen en mensen te wapenen tegen allerlei onzin die soms beweerd wordt.

De jongelui uit het artikel zouden misschien ook baat kunnen hebben bij een dergelijke uitleg. Tegenwoordig zijn ze al aan de tablet voordat ze kunnen praten en dat levert allerlei magische denkbeelden (onzin, dus) op over wat er in dat apparaatje eigenlijk allemaal gebeurt. Ergens op de lagere school zou een begin gemaakt moeten worden met vertellen hoe technologie echt werkt.

De vergelijking met autorijden gaat wel op denk ik. Ik vind dat iedereen wel een basaal besef mag hebben van wat een viertaktmotor is, wat schijfremmen zijn (en wat ABS doet) en dat er in een versnellingsbak tandwielen zitten, voordat je op rijles gaat. Je hoeft natuurlijk je eigen auto niet te kunnen repareren maar je behandelt je machine vast anders als je ‘m een beetje begrijpt.

#28 su

@27: Vroeger had je ook van die mooie boeken van Radio Shack die zonder problemen flink de diepte ingingen. Ik denk ook dat dat de issue is dat de schrijver wil aankaarten. Juist op de leeftijd waarbij redelijk complexe materie aan jongeren wordt onderwezen wordt er bij computerkunde gekozen voor de gemakkelijke weg van aankloten met office-pakketten. Het effect is dat zelfs een groot aandeel van de informatici vandaag de dag niet eens een degelijke onderbouwing van de principes beheersen.

#29 pedro

@7: ik snap je frustratie over al die niet met elkaar samen werkende zooi, maar dat is een rechtstreeks gevolg van onze hedendaagse opvattingen over de ‘vrije markt’. We doen alles voor de vrije markt, en laten bijna alle impliciete en expliciete kartelafspraken zonder enige vorm van bestraffing gewoon door bestaan. Op de markt waar je het over hebt ook. Er zijn maar een paar producenten, die er toe doen, en die concurreren niet met elkaar door de prijzen laag te houden of de consumenten zo goed mogelijk te bedienen, maar door veel geld aan marketing en reclame uit te geven en door barrieres op te werpen, die samenwerking tussen concurrerende soft en hardware moeilijk maken. We hebben ons overgeleverd aan een vrije markt ideologie, die helemaal niet vrij is, of beter gezegd, die alleen maar vrijheid voor een paar mensen oplevert en de rest van de mensen minder vrij maakt.

PS: ook in de politiek zien we de uitholling van het begrip vrijheid doordat partijen zich veel over vrijheid uitlaten, maar daarbij alleen aan hun eigen vrijheid denken, en die voor hun eigen vrijheid de vrijheid van anderen op willen offeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*