Jair Bolsonaro is nog niet gekozen en de persvrijheid in Brazilië staat al onder druk

Een van de grootste kranten van Brazilië ligt onder vuur nadat het gesjoemel met campagnegeld door de extreem-rechtse presidentskandidaat Jair Bolsonaro onthulde. De journaliste die het onthulde wordt bedreigd. Het is niet het enige zorgwekkende voorteken. Het op twee na grootste mediaconglomeraat is al in handen van een supporter van Bolsonaro. Een ander blad werd geconfisceerd omdat het teveel op de hand van Bolsonaro’s tegenkandidaat Fernando Haddad zou zijn.

Reacties (7)

#1 Joop

Er gebeurt van alles in Brazilië.

https://www.groene.nl/artikel/dit-gaat-bloedig-worden-heel-bloedig

Artikel geeft de sfeer goed weer, hoewel het mij niet verbaasd. De verschillen tussen arm en rijk, invloed leger, conservatieve kerken waaronder pinkstergemeente.

Mijn vraag zou zijn , en niet beantwoord in de Groene, wat zijn de redenen dat deze enge man president kan worden. Alleen met fakenews en slechte tegenkandidaat. Dacht het niet.

In het artikel in de Groene staan verschrikkelijke verhalen over geweld tegen journalisten, homo’s, en in ghettos. En dat de politie meewerkt met martelen. De gemiddelde Braziliaan vindt dit niet zo bijzonder, of althans voelt zich niet onveilig, want dat is er altijd al geweest misschien. Als er maar stabiliteit is, beter voor economie, en dikkere boterham? Dan maar een sterke man.

Dat zal wel het rechts zijn van Leer Redoutable, want er schijnt volgens de Groene ook al een Chicago school econoom zich er mee te bemoeien.

#2 Joop

Oh in de VK vandaag interviews met Brazilianen. De voorstemmers hebben het over veiligheid. Dat was met die militaire juntas ook zo menen ze. Als je niets geks of fouts deed, had je geen last van de militairen.

#3 Joop

De aanslag op deze presidentskandidaat is natuurlijk net zoals bij Pim een actie geweest die optimaal is uitgebuit in het zwartmaken van de ljnkse tegenstander en zelf geweld te gebruiken. Tegen journalisten want die zouden het volk ophitsen tegen extreem-rechts. En in hun politieke correctheid het corrupte systeem verdedigen. En laten we wel zijn de regerende arbeiderspartij heeft de nodige schandalen.

#4 Cycloop

@3: Aldus de vloeiend Portugees sprekende correspondent uit Brasilia,

#5 gbh

Die zorgwekkende voortekens zijn er al lang:

Killed by Brazil police, many by extrajudicial executions:

?? 3,352 killed in 2015
?? 4,224 killed in 2016
?? 5,144 killed in 2017

https://twitter.com/HillelNeuer/status/1056696232503074817

#6 Joop

@5.

Uit 2016.

https://www.amnesty-international.be/nieuws/brazilie-toename-dodelijk-politiegeweld-veroorzaakt-angst-in-sloppenwijken

Allemaal zoals de nieuw gekozen president zegt, deze (merendeels) zwarte mensen zijn lui en dom, dus zijn niets waard.

Dat zie je in Nederland ook steeds meer. De hoger opgeleiden kijken graag neer vanuit hun lelijke lease auto en lelijke vinex huis op het ‘volk’ wat dom en dik en lelijk zou zijn in hun ogen. Die moeten harder werken en beter hun best doen.

#7 Folkward

@6

Dat zie je in Nederland ook steeds meer. De hoger opgeleiden kijken graag neer vanuit hun lelijke lease auto en lelijke vinex huis op het ‘volk’ wat dom en dik en lelijk zou zijn in hun ogen.

Kijk, smaken verschillen, dus jij mag zus en zo best lelijk vinden. Maar als je denkt dat huisvestingssituaties in Brazilië en Nederland maar enigszins vergelijkbaar zijn, dan ben je niet goed wijs. Sowieso één ‘sloppenhuis’ (zonder vergunning) bouwen zit er in Nederland al niet in, zelfs een schuur of schutting zit er al niet in, vanwege de gemeente en de welstandscommissie, laat staan een huis. Daarnaast kun jij je waarschijnlijk moeilijk voorstellen dat zo’n beetje elke vierkante meter in Nederland ooit zo gepland is, waar dat in andere landen helemaal niet het geval is. In Brazilië heb je dus echt gehele wijken waar alleen de arme zwarten wonen, of waar alleen de rijke blanken wonen. Bij zo’n beetje alles vanaf de jaren ’80 in Nederland, dus ook -vooral- de Vinexwijken, is er behoorlijk rekening gehouden met bevolkingsspreiding: bouwen voor verschillende inkomensgroepen. In Nederland is er niet echt sprake van sloppenwijken. In de Vogelaarkrachtwijken zit ook gewoon een wc, een kraan, en komt elektriciteit en internet binnen via de grond, in plaats van via afgetapte palen.

Dan kan het nog steeds zo zijn dat die Nederlandse hogeropgeleide vanuit zijn lease-auto of zijn Vinexhuis neerkijkt op ‘het volk’, maar als hij met die auto in de file staat, staat-ie ook gewoon achter gekke Henkie, en in de supermarkt (want ja, rijke Nederlander of niet, je bent Nederlander en dus ook gierig, dus bezoek je toch ook wel eens dezelfde lokale discounter) staat-ie ook achter Fatima.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*