Israël onderhandelt heimelijk met Hamas

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het is niet de bedoeling dat het grote publiek dit weet, schrijft Alex Fishman op Ynet, want de rechtse regering wil overkomen alsof ze de terreurorganisatie keihard aanpakt, maar achter de schermen is de Israëlische overheid al een paar weken in gesprek met Hamas over een regeling die in beider voordeel is.

Enige tijd voor de verkiezingen kwam Hamas met een gedetailleerd plan voor een bestand van vijf tot tien jaar. Officieel wil de Israëlische overheid niets van onderhandelingen met Hamas weten, maar onofficieel snappen sleutelspelers in Israëls defensieapparaat ook wel dat als ze van het ene Gaza-offensief in het andere rollen, de voor de hand liggende conclusie is dat die strafexpedities niets opleveren.

En dus:

Israel is rolling into a dialogue with Hamas, even if it isn’t making a decision about it. So they are talking about rebuilding the Strip, a possibility of creating water and electricity infrastructures, and even an independent seaport which will serve Gaza is no longer considered a bad word.

De Palestijnse autoriteit is hier uiteraard niet gelukkig mee, aangezien het een rivaliserend politiek machtsblok creëert dat de Palestijnen kan vertegenwoordigen; en ook de Amerikanen en Egyptenaren vinden deze toenadering maar niets.

Maar gepraat wordt er alvast wel.

Open artikel

Reacties (3)

#1 Dehnus

Hamas en Likud, altijd al twee handen op een buik rechtse onderbuik.

#2 Bismarck

Op zich praten beter dan schieten, maar dit ruikt wel een beetje naar een poging tot een driestatenoplossing (waarbij inderdaad de PO aan het kortste eind zal trekken, want de Westoever zal voor het grootste deel geannexeerd worden).

#3 Dehnus

@2: Likud en Hamas hebben elkaar ook nodig om zieltjes te winnen ter vergaring van macht en rijkdom.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*