Ireland first

Nadat de Britten alle volgens de EU werkbare opties hebben verworpen om een harde grens bij Noord-Ierland te voorkomen na Brexit, stelt Donald Tusk een ultimatum: kom zelf met een oplossing, want anders heeft verder praten geen zin.

“We know today that the UK Government rejects a customs and regulatory border down the Irish Sea, the EU single market, and the customs union. While we must respect this position, we also expect the UK to propose a specific and realistic solution to avoid a hard border. As long as the UK doesn’t present such a solution, it is very difficult to imagine substantive progress in Brexit negotiations. If in London someone assumes that the negotiations will deal with other issues first before the Irish issue, my response would be: Ireland first.”

Open waanlink

 1. 3

  @2: Dan moet je om toekomstige ‘troubles’ te vermijden wel die DUP-gasten naar het land van oorsprong repatriëren, en daar zitten de Schotten ook niet op te wachten.

 2. 4

  Donald Tusk eist van de Britten het onmogelijke: je kunt geen echte Brexit krijgen zonder een echte grens. In Brussel vinden ze slechts één van deze twee dingen een probleem.

 3. 5

  @4 eh, de Britten zijn toch echt zelf vertrokken. Zijn volgens verdrag gebonden aan het houden van een open grens tussen Ierland en Noord-Ierland. En hebben dat in december nog een keer toegezegd aan de EU. Dan zijn de enige opties: in de douane-unie blijven, of een grens tussen N-Ierland en de rest van het VK. Beide weigeren de Britten. Dat heeft niets met Tusk te maken.

  Andere opties zijn er niet. Het VK heeft deze kuil zelf gegraven, zijn er in gesprongen, hebben de ladder kapotgeschopt, en roepen heel hard dat ze GEEN TOUW willen.

  En dan is het de schuld van de EU dat ze er niet uit komen?

 4. 6

  Het is toch echt Tusk die zegt:

  we also expect the UK to propose a specific and realistic solution to avoid a hard border

  … en dat kan dus niet, tenzij Ierland de open grens met de EU opheft.

 5. 7

  @6 Huh? Die oplossingen zijn er wel, namelijk een douane-unie of een harde grens in de Ierse zee. Tusk zegt dat dus, omdat het VK die oplossingen heeft geblokkeerd. Dan is het nu de beurt aan het VK om met een oplossing te komen. Te meer omdat zij degenen zijn die vertrekken, en het probleem veroorzaken. En het VK heeft nog niets voorgesteld, buiten schermen met niet gedefinieerde ‘technische oplossingen’ (die nergens ter wereld in gebruik zijn).

 6. 11

  @6: Het staat ook in het Goede Vrijdag akkoord, waar het VK aan gebonden is. Je kan dus wel gaan lopen huilen over Tusk, maar hij leest alleen maar hardop wat de Britten eigenlijk zelf hadden moeten lezen.

  De oplossing die jij bedenkt is totaal van de gekke. De Ieren hebben de Brexit niet veroorzaakt (en ook de Noord-Ieren waren in meerderheid tegen), dus de oplossing zal toch echt in het VK gezocht moeten worden. De harde grens in de Ierse zee doet nog het meeste recht aan ieders wensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren