1. 1

  En dan? Ze weten toch zelf ook wel wat het effect zal zijn? Met name kleinere partijen verliezen hierdoor zetels aan vooral de grotere partijen, omdat de huidige restzetelverdeling nu eenmaal in het voordeel werkt van grote partijen (en tot dusver lijstverbindingen). En aangezien men de restzetelverdeling niet wil aanpassen…

 2. 3

  @1: Ja daar heb je een punt. Het zou zo moeten zijn dat als je zeg 22.6 keer de kiesdrempel aan stemmen haalt dat je dan nooit meer dan 23 zetels moet krijgen. Dan zijn lijstverbindingen niet meer interessant.

  Maar dat zou het probleem bij de oorzaak aanpakken zijn en dat moeten we niet willen met z’n allen. </cynisch>

 3. 6

  Ik vind het ook een principieel punt @1. Theoretisch kan iedere partij met iedere andere partij (of meerdere) een verbinding aan gaan. Als ik stem, stem ik dus ook een heel klein beetje voor een partij waar ik eigenlijk niet voor kies. Dat vind ik raar. En ondoorzichtig.

 4. 7

  @6: Je kan het ook als een voordeel zien. Het lijkt een beetje op preferential/Instant-runoff voting, maar dan met het voordeel dat er geen districtenstelsel is. Als je stem geen extra zetel oplevert voor de partij waar je op gestemd hebt, levert ie misschien wel een extra zetel op voor een partij die je die zetel meer gunt dan andere partijen. Bv. Stel SGP en CU hebben een lijstverbinding. Je stemt SGP, maar dankzij jouw stem krijgt de CU een extra restzetel, die anders terecht zou zijn gekomen bij de heidenen van d66. Ben je dan ongelukkig met die lijstverbinding?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren