IMF-directeur: ‘Griekse bailout moest vooral Duitse en Franse banken redden’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het nieuws is natuurlijk vooral dat iemand van het IMF dat nu ook expliciet toegeeft.

h/t Hans Verbeek

Open artikel

Reacties (22)

#1 Andale
#2 Bolke

@1: Amen.

#3 roland

Voor de verliezen van banken in kleine landen moeten die landen betalen. De bankverliezen in de VS betalen wij en dat wordt vlug verzwegen ook door groepen waarvan je dat niet verwacht

#4 Inkwith Barubador

90% of meer van de “steun aan Griekenland” gaat rechtstreeks door naar de banken. Opnieuw mogen Europese burgers de rekening van de banken betalen. Het circus draait gewoon door, ook tijdens de verbouwing.

#5 Olav

De heren van de groenvoorziening waren vanmiddag onder mijn raam wat struiken weg aan het halen. Die gingen in een grote versnipperaar. Ik dacht: zo’n machine, daar kan je vast ook wel wat bankiers en economen doorheen halen. Composteren die handel.

#6 Dehnus

@5: Nou gewoon de bezittingen afnemen en ze in d sociale dienst gooien is genoeg hoor. Man man man, altijd dat ISIS gedoe waarin NEderlanders vervallen zo gauw ze aan straffen denken ;P.

#7 Olav

@6: Joh, ik ben op het gebied van straffen een echte softie. Ik ben in het algemeen heel erg voor begrip en mildheid bij de strafbepaling, tweede kansen (en derde, vierde, vijfde enz.), luisterend oor en kopje thee erbij, op die manier. Behalve als het om eerder genoemde soort bandieten gaat. Die mogen van mij dus door de versnipperaar, op de brandstapel, tegen de muur, in een gracht vol krokodillen, of aan hun stropdas opgehangen worden.

Ik overdrijf natuurlijk wel enigszins. Maar ik ben toch maar half onserieus, als je begrijpt wat ik bedoel…

#8 Cerridwen

@4:

90% of meer van de “steun aan Griekenland” gaat rechtstreeks door naar de banken.

Dat zal best, maar Griekenland heeft dat bedrag wel eerst geleend bij diezelfde banken. De leners hebben alleen die schuld overgenomen, zodat Griekenland salarissen kon blijven uitbetalen.

Ten tweede is het goed om erbij te vermelden dat de banken een flink verlies hebben moeten incasseren bij het overnemen van de schuld, dit gebeurt altijd als het IMF geld uitleent.

Het is natuurlijk heel stoer om ‘de banken’ de schuld van alles te geven. Maar Griekenland is daar niet mee geholpen.

#9 Co Stuifbergen

@7: Olav,

Ik hoop dat je wat emotioneel reageert omdat profiteurs van de crisis niet aan het schoffelen gezet worden.

Koel eens even af, en denk dan eens hoe “onserieus” wij jouw reactie moeten nemen.

#10 analist

@9: stel je niet aan moraalridder. Als onze pm zegt dat nlse syrie gangers mogen sneuvelen dan mag er van mij best een bankier in de versnipperaar

#11 analist

Cerridwen: het is stoerder dan jouw niet aflatende pogingen om een neoconservatieve aan fascisme grenzende ideologie te verkopen als intellectueel progressief liberalisme

#12 Cerridwen

@11: Stel je niet zo aan. Wat in #8 is zo bedreigend voor je dat je de boodschapper meent te moeten aanvallen?

De discussie over Griekenland komt meestal niet veel verder dan slogans en emoties. Dat vind ik jammer.

#13 Olav

@9:

@7: Olav,

Ik hoop dat je wat emotioneel reageert omdat profiteurs van de crisis niet aan het schoffelen gezet worden.

Heel scherp van je. En natuurlijk ligt er nog een heel spectrum tussen “aan het schoffelen zetten” en “in de versnipperaar gooien”.

Koel eens even af, en denk dan eens hoe “onserieus” wij jouw reactie moeten nemen.

Dat mag je helemaal zelf weten, hoe serieus of onserieus je het neemt.

#14 Jos van Dijk

@12: “slogans en emoties”, geldt dat ook voor die IMF-directeur die het feitelijke belang van de banken eerlijk toegeeft?

#15 Cerridwen

@14: Deze bankdirecteur houdt best een genuanceerd verhaal. Dat de eerste bail-out anders had gemoeten, dat de schuld van Griekenland geherstructureerd moet worden, het is allemaal niet zo heel spannend.

Hij zegt ook dat hij vindt dat dit herstructureren niet de taak van het IMF is, maar van andere leners (lees: Griekenland moet het IMF wel volledig terug betalen). Dat die andere leners daar anders over denken, is niet verbazingwekkend, en laat ook zien waarom dit primair een politieke zaak is en geen economische.

Helaas gaan anderen daar dan mee aan de haal.

Ook jij gaat verder niet inhoudelijk in op #8, jammer.

#16 Inca

Ten tweede is het goed om erbij te vermelden dat de banken een flink verlies hebben moeten incasseren bij het overnemen van de schuld

Het is dan misschien ook wel goed om te bedenken dat de banken dat al doorberekenen. In de rente wordt (tenminste, dat zegt men) een deel risicoopslag opgenomen. Sterker nog: dat is precies de reden waarom Griekenland een veel hogere rente moet betalen: omdat de kans dat ze niet terugbetalen groter is. Doen alsof het dan vervolgens om een ‘flink verlies’ gaat is het willen eten van twee walletjes (hoge kosten berekenen voor risico’s die je feitelijk niet wilt lopen.)
Misleiding?

Hij zegt ook dat hij vindt dat dit herstructureren niet de taak van het IMF is,

Vreemd, aangezien er toch juist allerlei voorwaarden gesteld zijn door het IMF. Of bedoelt hij ‘ja, we bedenken het wel, maar voor de gevolgen moet je niet bij ons zijn’?

#17 Cerridwen

@16:

Het is dan misschien ook wel goed om te bedenken dat de banken dat al doorberekenen

En die rente is dan weer veel te laag geweest doordat de Griekse overheid jarenlang gelogen heeft over de boekhouding.

Maar zo blijf je bezig. Dat afschrijven van een deel van de Griekse schuld komt wel degelijk als verliespost bij de banken terecht; het is dus misleidend om te zeggen dat ‘al het geld naar de banken is gegaan’ en daarmee suggereren dat de banken geen schade hebben geleden.

En het blijft een feit dat voor dat geld Griekenland jarenlang de economie heeft kunnen stimuleren.

#18 tigger

@17:
Natuurlijk hebben banken (wel wat) verlies genomen, het zijn verdorie professionele investeerders. Dat mag je dan ook wel verwachten dat ze er af en toe naast zitten. Ondernemersrisico toch? Je gaat toch ook boeren niet vergoeden als een jaar de aardappeloogst tegen zit?
Door de bank genomen (…) zijn banken er echter wel erg voordelig weggekomen, met hulp van u en mij…

#19 Hal Incandenza

@17
Pfff.. Jaja, de Grieken moeten gewoon op de blaren zitten. De Grieken konden liegen over de boekhouding mede met dank aan de banken. En nu doen alsof niet iedereen in die wereld wist dat de Griekse boeken niet klopten is revisionisme. Iedereen (de Griekse upper class, de EU en de banken) heeft keurig een oogje dichtgeknepen zolang ze er zelf beter van werden.

We moeten met zijn alleen gewoon reëel zijn en constateren dan Griekenland feitelijk niet aan de opgelegde verplichtingen kan voldoen.

Bovendien heeft het onverantwoordelijke gedrag van die banken ons een stuk meer gekost dan Griekenland en zie ik nog geen bankiers minder champagne drinken.

#20 Cerridwen

De Grieken konden liegen over de boekhouding mede met dank aan de banken

Dat maakt de Grieken niet minder schuldig aan dat liegen.

En nu doen alsof niet iedereen in die wereld wist dat de Griekse boeken niet klopten is revisionisme.

Doen alsof iedereen precies wist hoe groot de problemen waren is dat ook.

We moeten met zijn alleen gewoon reëel zijn en constateren dan Griekenland feitelijk niet aan de opgelegde verplichtingen kan voldoen.

De Griekse schulden zijn hoog, maar hebben een extreem lange looptijd met een zeer lage rente. De Griekse schulden zijn helemaal geen urgent probleem.

Over wat het urgente probleem, dat Griekenland niet aan genoeg geld kan komen om aan zijn verplichtingen te voldoen, heeft Syriza nog geen overtuigend antwoord weten te formuleren.

Nog een schuldreductie lost helemaal niets op, zolang Griekenland niet dingen fundamenteel anders gaat doen dan voor 2008.

Bovendien heeft het onverantwoordelijke gedrag van die banken ons een stuk meer gekost dan Griekenland

De banken hebben in de hele wereld voor problemen gezorgd. Maar de problemen in Griekenland zijn uniek. Daar is dus echt wat anders aan de hand dan ‘de banken’.

#21 Hal Incandenza

@20

De Griekse schulden zijn hoog, maar hebben een extreem lange looptijd met een zeer lage rente. De Griekse schulden zijn helemaal geen urgent probleem

Je maakt zeker een grapje. Griekenland moest/moet dit jaar 9,35% (ongeveer €23miljard) van het BNP terugbetalen. Hoe bedoel je niet acuut?

Doen alsof iedereen precies wist hoe groot de problemen waren is dat ook.

Dat zei ik dan ook niet.

De banken hebben in de hele wereld voor problemen gezorgd. Maar de problemen in Griekenland zijn uniek. Daar is dus echt wat anders aan de hand dan ‘de banken’.

Ook dat zeg ik niet. Maar Griekenland is niet meer schuldig dan de EU of de banken. Dat jij niet wist dat het een zootje was, betekent niet dat die kennis niet voorhanden was. En bv voor de toetreding van Griekenland ook gewoon in de krant stond. We hebben ervoor gekozen om ons te laten ‘bedonderen’ en zolang we er beter van werden hebben we het genegeerd. Vervolgens gaan mensen zoals jij maar één kant op wijzen. Je moet als gemiddelde Nederlander of Duitser net zo goed in de spiegel kijken als de gemiddelde Griek, vind ik.

Over de staatsschuld:
http://www.volkskrant.nl/economie/emu-toetreding-griekenland-schept-gevaarlijk-precedent~a550658/

Reconstructie:
http://www.groene.nl/artikel/hoe-griekenland-bij-de-euro-kwam

#22 Tinbergen

Van bovenstaande reacties is die van Tiger m.i. de meest rake.

Grieken zijn net zo misleid, en verstoken van wat de kabbaal van bankiers aanricht als wij.

Niets is toevallig. De Kabbaal trekt aan de touwtjes. Het is direct gebruikt om de aanval op de EU door te zetten.
Onder mediastilte zijn we blind in de fuik van het ESM gelopen.

De Kabbaal heeft de Grieken beroofd van hun nutsvoorzieningen, huidige en toekomstige bodemschatten. Dat circus trekt heel Europa door.
De Europese Commissie heeft TTIP voor juli a.s. op de agenda staat, om als hamerstuk onder mediastilte er doorheen te jagen. Een fascistische coup: An Introduction to Trading Away Your Freedom: https://www.youtube.com/watch?v=KLwlHu3QHAw

We zien hier een gecoordineerde aanval op de EU. Banken, en IMF, zijn wapens om de wereldorde van soevereine landen weg te vagen en de werelddictatuur onder VN-vlag te vestigen.

Geld is er in overvloed. De derivaten bubbel is sinds de zgn. crisis tig x groter gemaakt. Thans 3 x de omvang van de wereldeconomie:
http://www.washingtonsblog.com/2014/05/size-derivatives-bubble-hanging-global-economy-hits-record-high.html

De Kabbaal speculeert bij het leven – gevrijwaard van risico’s. Alle risico’s komen voor rekening van de belastingbetalers.

Voor het gemak van wie het interesseert, enkele zorgvuldig geselecteerde relevante bronnen:

The Dark Age of Money Milton Friedman and the Rise of Monetary Fascism:
http://www.democraticunderground.com/10021622813

Shock Doctrine – The Rise Of Disaster Capitalism:
http://rense.com/general78/lendd.htm

http://www.zerohedge.com/news/2013-05-07/real-cypriot-blueprint-how-confiscate-32-trillion-offshore-wealth

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*