Foto: -JvL- (cc)
Dossier:

Actiegroep #GeenDorHout en Bij1 pleiten ervoor dat iedereen per post mag stemmen. Vanwege de pandemie zien de Tweede Kamerverkiezingen er dit jaar al anders uit: we kunnen op meerdere dagen stemmen en 70-plussers mogen per post stemmen. Maar ook onder mensen jonger dan 70 zijn risicogroepen: “De mensen met een chronische aandoening, de mensen met een beperking of psychische kwetsbaarheid? De mensen die al sinds maart in isolatie zitten of uiterst voorzichtig sociaal contact hebben omdat een besmetting met het coronavirus voor hen grote gevolgen heeft?” Omdat iemand anders voor jou laten stemmen ook niet voor iedereen de oplossing is, zou het voor iedereen mogelijk moeten zijn om per post te stemmen.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Cerridwen

Ik wordt niet zo enthousiast van stemmen per post. De Nederlandse verkiezingen verlopen over het geheel genomen soepel en kennen een hoge opkomst. De uitkomst is er behoorlijk snel.

In de VS zijn ze helemaal wild over stemmen per post. Ik heb niet het idee dat de verkiezingen daar beter worden georganiseerd.

#1.1 Maggi - Reactie op #1

Maar wat is nou precies je argument?

#2 Jos van Dijk

Gisteren zag ik in de documentaire van Tijs van de Brink over de verkiezingen in de Amerikaanse Bible Belt een streng christelijk gezin met oudere, stemgerechtigde kinderen aan de keukentafel onder leiding van de pater familias de stemformulieren voor Trump invullen.

Vervolgens verzetten de Trumpaanhangers zich met alle macht en nog steeds tegen de uitslag vanwege gerommel met poststemmen.

Ik denk dat het beter is voor alle duidelijkheid zoveel mogelijk vast te houden aan persoonlijk stemmen op een stembureau. Schriftelijke stemmen en machtigingen zouden uitzondering moeten blijven, al vind ik ook wel dat die mogelijkheid gegeven moet worden aan mensen die absoluut niet naar buiten kunnen.

#2.1 Frank789 - Reactie op #2

Bij machtigingen moet je je stemgeheim afstaan aan de gemachtigde en weet je niet eens zeker dat die jouw stemwens zal honoreren.
Bij schriftelijk stemmen heb je daar veel minder last van. Bovendien zijn er nogal wat eenzame thuisgebonden ouderen die eigenlijk niemand goed genoeg kennen om die tot gemachtigde te maken.

En kwetsbare mensen is één ding, maar wie bepaalt of een niet kwetsbaar persoon die binnen wil blijven dan toch maar naar de stembus moet gaan? In coronatijd moet je gewoon iedereen de mogelijkheid geven per post te stemmen, niet alleen de aantoonbaar kwetsbaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*