Hoe Rusland liegt en bedriegt in het Syrië-conflict

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een mooie uiteenzetting van de manieren waarop Rusland satelliet-gegevens misbruikt.

Open artikel

Reacties (25)

#1 Fred

Zou toch oppassen met de bron: de Atlantic Council is de PR tak van de NAVO…

#2 Bolke

@1: Behoudens dat, iemand heeft eens opgeteld hoe vaak het laatste nog functionerende ziekenhuis van Allepo was gebombardeerd het afgelopen jaar, het laatste ziekenhuis schijnt iets van 15 keer kapot gebombardeerd te zijn de afgelopen maanden, toch knap dat ze 1. zoveel ziekenhuizen hebben en 2. hoevaak zo’n ziekenhuis uit de dood kan herrijzen,

In een oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer, oud gezegde, maar nog steeds relevant.

#3 Bismarck

@2: Google maps tovert 16 ziekenhuizen op de kaart in Aleppo, dat is exclusief noodhospitalen die door de oorlog noodzakelijk zijn geworden. Ook niet gek trouwens dat ziekenhuizen herstellen of op zijn minst medische apparatuur weer aan de slag krijgen na een bombardement een beetje eerste prioriteit is in stad in een burgeroorlog. Net zoals het ook eerste prioriteit is om ziekenhuizen zoveel mogelijk plat te gooien als je een stad in oorlogstijd onleefbaar wilt maken. Maar ga gerust door met in twijfel trekken dat Poetin en Assad dat doen.

#4 Bolke

@3: Ho, ik trek helemaal niet in twijvel dat Poetin en/of Assad dat doen, ik heb alleen geleerd dat je in een oorlog GEEN van de partijen moet geloven en dat ze allemaal liegen dat het gedrukt staat.

#5 lmgikke

Alles is propaganda.

Bekend is dat in Alleppo met name Al Qaeda zit (gesteunt door het westen). Nu toe staan dat Alleppo valt, betekend dat Assad in Syrie nagenoeg gewonnen heeft. Naar mate de val van Alleppo dichterbij komt, zullen het aantal berichten van burgerslachtoffers, vaatbommen, ziekenhuizen die gebombardeerd worden, en gifgas aanvallen toenemen. En dit alles om maar te blijven verbloemen dat het westen achter de oprichting van de rebellen in Syrie zit. Je kunt echter moeilijk claimen dat je Al Qaeda steunt, dus gooit men het over de boeg van de burgerslachtoffers etc…

Vergelijk de aanval van de Russen op Alleppo met die van de Irakezen op Mosul.

In Alleppo zijn de russen (en Assad) de schuld van de burgerslachtoffers in het gebied. In Mosul is IS de schuldige…..

meten met twee maten. Gewoonweg propaganda. Zoals alle nieuws omtrent dit onderwerp. Het valt me van Sargasso tegen dat die niet wat kritischer hiernaartoe zijn.

P.s. we weten allemaal nog de sateliet beelden die aantoonden dat Irak chemische wapens had…

overigens een site met eens een ander beeld over de situatie in Syrie.. https://willyvandamme.wordpress.com/

#6 Prediker

Alles is propaganda. (…) En dit alles om maar te blijven verbloemen dat het westen achter de oprichting van de rebellen in Syrie zit.

@5 Als alles propaganda is, is die tweede zin dan niet net zo goed propaganda?

Mensen hebben nu eenmaal eenvoudige verhaaltjes nodig: er zijn goeden en bozen, wij en zij, onderdrukten vs onderdrukkers, geallieerden vs nazi’s, the empire vs de jedi-rebellen, de krachten van het goed tegenover de horden van Sauron.

Jij wijst een versie daarvan van de hand (Assad bombardeert mbv de Russen de eigen burgerbevolking om aan de macht te blijven) en omarmt de tegenovergestelde verise (het Westen zit achter de oprichting van de rebellen: Al Qaeda in Syrië).

Vraag jezelf eens af: is dat niet net zo goed een propagandaverhaaltje, en wie is daarmee gediend?

#7 Grolschje

@4: Exact de strategie van Rusland he. De waarheid bestaat niet, slechts perspectieven en meningen.

#8 Lennart

@4: Volgens mij trok jij in twijfel of die ziekenhuizen uberhaupt wel worden aangevallen. Dan trek jij dus wel degelijk in twijfel of Putin en Assad dat doen; want als het niet gebeurt, dan kunnen ze het ook niet gedaan hebben. Misschien moet je in het vervolg even nadenken voordat je dit soort propaganda-memes gebruikt.

#9 Bolke

@8: O nee, ik geloof ongetwijveld dat er ziekenhuizen worden aangevallen, ik geloof enkel niet dat het er zo veel zijn.

#10 Lennart

@9: In Amsterdam, met pakweg 800 000 inwoners, zijn er al 18 ziekenhuizen:
https://www.zorgkaartnederland.nl/ziekenhuis/amsterdam

Hoeveel zouden er zijn in Aleppo, dat meerdere miljoenen inwoners had ? O ja … en waar waarschijnlijk nog geen neoliberale fusiegolf door de zorgsector is gegaan ?

#11 Bolke

@10: Het rebellen gedeelte (ong 1/3 van Aleppo) had echt geen 15 ziekenhuizen hoor, en ja het grootste deel van Aleppo staat nog steeds gewoon overeind.

#12 Lennart

@11: En heb je ook nog een reden voor je geloof ?

#13 Bolke

@12: Ja, dat ik ooit in het verleden heb geleerd dat in een conflict ALLE partijen gewoon keihard liegen, dus ook de rebellen.

Dus net als je de Russische berichten met een zak zout moet nemen moet je ook de info vanuit de rebellen met een zak zout nemen.

#14 Lennart

@13: Aha. Maar kan je me dan uitleggen, wat leugens over conflicten in het verleden in vredesnaam te maken hebben met de hoeveelheid ziekenhuizen per inwoner van een grote stad ?

#15 bolke

@14: als je het aantal meldingen opteld hoeveel keer het laatste nog functionerende ziekenhuis is gebombardeerd kom je uit op aantallen die ver boven het gemiddelde liggen.

Als er echt zo veel ziekenhuizen waren dan had Syrië de beste gezondheidszorg ter wereld voor de oorlog, dat geloof je toch zelf ook niet.

#16 Lennart

@15: Maar wat jij als gemiddelde ziet is dus veel te laag, zoals ik een paar posts geleden ook al uitlegde …

Je bent wel erg hardleers; vind je het zo moeilijk om toe te geven dat je inschatting verkeerd was ? Of is er een andere reden dat je zo krampachtig aan je standpunt blijft vasthouden ?

#17 Joost

@Bolke: Hier een stuk over de ziekenhuizen in Alepp, WaPo. Bron is artsen zonder grenzen. Liegen die ook de boel bij elkaar?

https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2016/11/22/how-aleppos-dwindling-network-of-hospitals-is-adapting-under-the-bombs/?utm_term=.1293718255e0

#18 Henk de Waal

@15:

Ik kan nergens vinden hoeveel ziekenhuizen Aleppo heeft. Het enige wat je dus kunt doen is wat jij in @11 doet. Al het andere is natte vinger werk. Hoe komen mensen erbij om het gemiddelde aantal ziekenhuizen af te leiden van Amsterdam en dat vervolgens op Aleppo te projecteren? Dwaasheid lijkt mij dat.

#19 Lennart

@18: Ik maakte die projectie om wat perspectief in de discussie te brengen. Bolke geloofde niet dat Aleppo 15 ziekenhuizen zou hebben. Maar Amsterdam, met minder dan een kwart van het aantal inwoners van Aleppo, heeft er al meer; Bolke’s geloof lijkt eerder wensdenken te zijn dan dat het iets met de werkelijkheid te maken heeft.

#20 Johanna

@18 Misschien de Yellow Pages in Syrië eens proberen? http://www.syriayp.com/category/Hospitals/city:Aleppo

#21 bolke

@19: Aleppo wel, maar het gaat over ziekenhuizen in rebellen gebied, dat gebied waar we over praten was tot voor kort Max 1/3 van Aleppo.
Als je dat uitrekent dan had Aleppo voor de oorlog ruim 50 ziekenhuizen.

#22 Lennart

@21: Misschien moet je eerst even teruglezen wat je in #2 hebt getypt. Daar had je het nog alleen over Aleppo.

#23 Joost

@21: Of 101, zoals @johanna’s link toont

#24 elliot

@23: lees de lijst maar eens door (=Syria»Aleppo»Doctors and Clinics = de zoekcategorie) er staan o.a. artsen, klinieken (breed begrip) ziekenhuizen, stichtingen, maar bijvoorbeeld ook verschillende toeleveranciers, universiteitsgebouwen en mortuaria tussen. Die laatste kun je rustig bombarderen me dunkt.. enfin, rijp en groen door mekaar. so much for the yellow pages in syrie.

Dacht je trouwens werkelijk dat aleppo 101 ziekenhuizen heeft/had?

In Nederland wordt er gemiddeld met 185.000 inwoners per ziekenhuis gerekend. als ze daar aan de nederlandse standaard zouden voldoen ( wat ik betwijfel) kun je dus rustig een factor 10 minder aan ziekenhuizen rekenen. Maar goed, gelet op de situatie daar zijn er de afgelopen jaren misschien flink wat bijgebouwd, wie weet ;-)

#25 Joost

@24: Nee. Maar in oorlogstijd worden gebouwen die dienst zouden kunnen doen als ziekenhuis vaak als zodanig in gebruik genomen. Een mortuarium zou een goede kandidaat zijn, net als opleidingscentra, dierenkliniek etc.

Die factor 10 van jou is natuurlijk ook compleet willekeurig. Nederlandse ziekenhuizen zijn door de fusiegolf waarschijnlijk een stuk groter. Daarnaast concentreren ziekenhuizen zich in steden, omdat ze een regiofunctie hebben. Er zullen in een stad dus meer ziekenhuizen zijn per inwoner dan buiten de stad. Dat zie je in Amsterdam ook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*