Hoe Nederlandse activisten de leugens van Russische trollen blijven verspreiden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Uitstekend artikel in De Groene over de invloed van Russische trollen in het MH17 dossier:

In het MH17-debat is een merkwaardige symbiose ontstaan tussen Russische trollen, ideologisch gemotiveerde burgerjournalisten en uitgesproken complotdenkers, vaak uit Nederland. Zij versterken elkaars ideeën en houden alternatieve theorieën levend.

Open artikel

Reacties (8)

#1 Bolke

Grappig, blijkbaar is de Malaysische premier nu dus ook al een Russische troll

https://www.freemalaysiatoday.com/category/nation/2019/05/31/malaysia-wants-evidence-to-show-russia-shot-down-mh17/

https://www.thestar.com.my/news/nation/2019/05/31/mh17-where-is-the-evidence-russia-is-responsible-asks-dr-m/

”They are accusing Russia, but where is the evidence?

Niet best als de premier van het land van wie het toestel was openlijk aan het onderzoek begint te twijfelen.

The Prime Minister said Malaysia should also have been involved in the examining the black box as the plane belonged to Malaysia and there were Malaysians passengers.

“We may not have the expertise, but we can buy the expertise. For some reasons, Malaysia was not allowed to check the black box to see what happened.

Langzamerhand begint het spek te stinken.

#2 Le Redoutable

@1 Als het Kremlin de president van de USA al in de pocket krijgt, is die van Maleisië natuurlijk een peulenschil, ben benieuwd hoe hoog de cheque was.

Je past zelf precies in het profiel complotdenker dat de Groene omschrijft, je geeft hiermee weer een goed voorbeeld.

#3 Folkward

@1
Ik weet niet wat het probleem is van die onfrisse premier – dement? drugs? -, maar hij heeft ze echt niet allemaal op een rijtje. Of er is iets behoorlijk misgegaan bij de vertaling van het Maleis naar het Engels, door deze Maleisische bladen. (De een lijkt vooral een kopie van het andere.) De black box is eerst gevonden door de Oost-Oekraïense rebellen. Er wordt beweerd dat ze die daarna aan Rusland hadden aangeboden, maar die hem niet wilde hebben. Feit is dat die daarna aan Maleisië is aangeboden, die hem aan het onderzoeksteam heeft overhandigd. Binnen het JIT is ook Maleisië vertegenwoordigd, naast België, Australië en Oekraïne. Maleisie kan dus prima de black box-gegevens inzien. Het JIT had zelf ook niet de expertise om de black box uit te lezen, die is uitgelezen door specialisten in het VK. Beweren dat ‘Maleisie de black box niet in mocht zien’ is dan ook futiel.

Verder is het ook niet duidelijk welk probleem de premier met het onderzoek heeft. Dat de BUK-raket gemaakt zou zijn in Rusland (of juist niet?), of dat die raket zou zijn afgeschoten door Rusland. Naar wat ik uit de media heb begrepen wordt dat namelijk in het midden gelaten, omdat het onbekend is. De premier heeft het over ‘accuse’ – beschuldigen -, maar volgens mij gaat het onderzoek niet verder dan ‘accountability’: aansprakelijkheid, nog geen eens verantwoordelijkheid. Rusland wordt aansprakelijk gehouden, omdat het zo goed als zeker is dat een BUK-raket van (maar niet per se door) de Russische 53e Brigade MH17 heeft geraakt. Een directe order van het Kremlin of Putin lijkt niet te zijn gevonden.

Een ander kulargument van ‘dr M.’ is dat hij zich niet voor kan stellen dat een ‘hoog gedisciplineerde partij de raket heeft afgevuurd’. Het waren waarschijnlijk de rebellen, maar zelfs als het de Russen waren: zelfs het ‘hoog gedisciplineerde leger’ van Oostenrijk-Hongarije wist te winnen, of te verliezen, in de slag bij Karansebes, toen het tegen zichzelf vocht.

@2
Jij wordt ook niet betaald, die premier lijkt ook gewoon een ‘nuttige idioot’. Trump lijkt erg enthousiast te zijn geweest met de hulp van de Russen, maar dat hij betaald zou zijn, lijkt steeds onwaarschijnlijker.

#4 Hans Verbeek

Ik zal nooit vergeten hoe Frans Timmermans in de Veiligheidsraad het deed voorkomen dat de rebellen het wrak plunderden en de stoffelijke resten niet respecteerden. Die toespraak kreeg veel likes en weerklank in de media.

Later bleek dat de rebellen echt hun uiterste best hadden gedaan om de eigendommen van de slachtoffers bij elkaar te zoeken en dat ze de stoffelijke resten met veel respect in koelwagons hadden bewaard.
De blijk van waardering, die de Nederlandse regering daarvoor toekende, bleef nagenoeg onopgemerkt door de media.

#5 Complotspotter

@2: lol, je complotdenkt erop los over Rusland dat andere presidenten ‘in de pocket heeft’ en noemt dan een ander een complotdenker. Iets met splinter en balk.

#6 Hans Verbeek

@5: LOL

#7 H.P

Het is heel ernstig, dus geen LOL.
De cockpit van de MH 17 is beschoten met 30 mm projectielen, duidelijk te zien, vrijwel alle gevechtsjagers hebben dit kaliber.
Dit haalt voor mij veel “bewijs” onderuit, ik heb hierover nog geen verklaring gelezen, wie wel? Het is vergelijkbaar met het instorten van de twin-towers en het CIA gebouw, allen bijna met de valsnelheid, ook dat haalt veel onderuit van wat officieel wordt gezegd, daar zag ik het gebruik van snijladingen die een springmeester gebruikt om staalconstructies neer te halen.
Er mag alleen iemand worden veroordeeld door de rechter als alles is onderzocht en er voldoende bewijs is, waarom dan al direct na het ongeluk met de MH17 een oordeel klaar ?
Ik was munitie technicus en springmeester, graag commentaar op mijn verhaal.

#8 lmgikke

@4: Precies.

En dat is de voornaamste reden dat trollen en mis informatie kans krijgen en blijven voort bestaan.

We zien allemaal / voelen allemaal aan ons water dat de media en de westerse overheden deze ramp misbruiken voor politieke doeleinden.

Mooi voorbeeld: JIT rapport toont aan dat een BUK installatie is gebruik. BUK installaties worden gefabriceerd in Rusland. Echter onze media (en onze politici ook) brengen dit (of men suggereert het behoorlijk) als: Rusland zit achter het neerhalen.

EN daar gaan we. DAT STAAT ER NIET. Het zijn dit soort kleine interpretaties van wat er NIET staat die bij de toehoorder twijfel zaaien. En daar spelen de trollen graag op in.

Wat is daar dan gebeurt? n.a.w. dit: Rusland steunde achter de schermen de rebellen, hebben ze voorzien van een BUK installatie. Die is afgeschoten en er is (per ongeluk) een lijnvliegtuig neergehaald. Extreme fout. Maar heeft Rusland dan de MH17 neergehaald? dat gaat te ver. Zo werkt het niet in de politiek/aan de macht.

Machthebbers geven zelden zulke directe orders. Plausible deniability…. Men geeft orders als: ‘surprise me’. En dan krijg je situaties zoals met de MH17. onhandige / criminele acties met (ongewenste) uitkomst.

En omdat wij in het Westen onszelf moraal superieur vinden aan de rest van de wereld, is het dubbel zo erg dat onze politici en media hier zo mee om gaan. Dat er in Rusland propaganda en geen vrije pers is dat weten we. Maar mogen we a.u.b. van onze pers en onze politici verwachten dat ze bij de feiten blijven en niet meegaan in suggestief gedrag , verdraaien van feiten, niet benoemen van onwelgevallige feiten? blijkbaar niet, alles voor de kijkcijfers (reclame gelden) en stemmen tijdens de verkiezing. Doel heiligt de middelen.

Tot slot wil ik de volgende feiten ook even melden:

– Iran Air Flight 655 is door de US (niet per ongeluk!) neergeschoten. Tot op de dag van vandaag zijn daar geen excuses voor gemaakt.

– Als makers van wapentuig gelijk gesteld worden aan de daders van geweld door dat wapentuig, dan zijn wij in het Westen de grootste oorlogsmisdadigers uit de hele geschiedenis…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*