Hoe kun je in opstand komen, wanneer je niet in opstand gelooft?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (7)

#1 gronk

Volgens mij hangt ’t de kritiek uit dit stukje samen met een ander punt:nadat je ‘de macht’ in handen hebt gekregen moet je er iets mee doen — en dan ontdek je dat de werkelijkheid complexer is dan je dacht toen je nog op de barricaden stond. Als iedereen op Wall Street moet hangen, dan zit je ook met pensioenfondsen die gaan crashen, om maar iets te noemen. Het zou zomaar kunnen dat je gedwongen wordt om het spel mee te spelen, ook al stuit dat eigenlijk tegen je borst. Anderzijds zul je ook fouten gaan maken, simpelweg omdat je de tijd niet hebt om in de vaart van het moment alle nuances goed af te wegen.

#1.1 Loupe - Reactie op #1

Volgens mij ook: hoe zorg je dat ’t niet bij praatjes blijft, zonder meteen met touwen en lantaarnpalen aan de slag te gaan.

#2 JSK

Hmmm… ik weet niet of het met complexiteit te maken heeft: dat is ook geen beperking voor de leden van de FNV wanneer zij en masse het huidige pensioenakkoord afwijzen. Het enige wat zij zien, of wat zij willen zien is: “onze groep gaat erop achteruit”. Het verschil tussen de “oud-linkse” beweging in de FNV en de “jong linkse” Occupy X is solidariteit.

Als ik spreek met leeftijdsgenoten (jongeren) die werkzaam zijn in de zorg, cultuur of wetenschap over de bezuiniging op hun sector, is negen uit de tien keer het credo “haal het maar van X, want X doet niks en is dom”. Vaak is X een andere sector waarop wordt bezuinigd: de gesubsidieerde buurtwerker/rapper wil dat er meer gekort wordt op “die VMBO’ers in het leger”, de medewerker in de jeugdzorg is van mening dat er teveel geld naar ontwikkelingshulp gaat, en de ambtenaar waarvan het contract niet verlengd wordt heeft het vreemde idee dat de Rijksoverheid de voorkeur geeft aan een allochtoon.

Het naar mijn mening essentiële punt wordt vermeden: de inkomens- en kansenongelijkheid, de asymmetrie tussen jong en oud, hoger en lager opgeleid en publieke en private sector. Waarschijnlijk omdat de buurtwerker/rapper, de jeugdzorgwerker en de ambtenaar de mogelijkheid wil openhouden dat ook zij ooit een topsalaris met dito grachtenpand en luxe vakanties naar verre oorden kunnen krijgen. Het “Amerikaanse droom”-syndroom zeg maar, hier in Nederland.

#3 Sjiek

Het is ook een beetje naief om te veronderstellen dat een paar jaar wat mindere economische groei voldoende voedingsbodem oplevert voor systeemverandering. Neem de geschiedenis erbij en je ziet dat systeemveranderingen volgen op periodes van ontbering en loutering. Hoe dieper het dal hoe ingrijpender de veranderingen.
Onze huidige crisis is in perspectief slechts een rimpeling. Tot nu toe dan.

#4 Thomas

Als die maar niet helemaal is opgedroogd als ik er volgend jaar ben. USA, here is come!

#5 salvatore

Onze huidige crisis is zeker, NOG een rimpeltje.En echte systeem veranderingen,beginnen pas, als, de verontwaardiging,hoog genoeg is,naar de feiten;wanneer die zichtbaar geworden zijn.

Dat is per land anders.
natuurlijk scheelt het;wanneer je, geen werk geen huis,/huur/hypotheek,meer kan betalen; dakloos wordt,zelfs met 4 verschillende banen/ 80 uur per week draaien.
gedwongen hoge ziektekosten verzkeringen, energie en brandstoffen,etc.

Of je na een ramp zoals bijvoorbeeld orkanen in missis sippie;maar ook aanslagen,op de towers; als brandweerman/nabestaanden,als beloning voor je levensreddende werk; dakloos bij de gaarkeuken mag lopen..
Of als beroeps veteraaan, op valse gronden tewerk gesteld, en bij thuiskomst,getraumatiseerd uitgekotst wordt; en ook het straatleven; het vervolg van je carriere blijkt te zijn..

De mate, van leugens ,bedrog ,onrechtmatigheden,misstanden;Inbreuk op autonomie,en levenskansen,de noodzaak,en daadkracht tot ” change” mede bepaald.
Als de nood maar hoog genoeg is.
gezien in de v.s nu wel de grenzen bereikt zijn in wat mensen kunnnen trekken;Miljarden aan nutteloze oorlogen uitgegeven wordt (alleen maar meer ellende uit voorkomt) Dteeds meer hardwerkende mensen, en ook de middenklassse buiten enige schuld; in ONLEEFBARE armoede/omstandigheden vervallen.
gezinnen met kinderen zonder meer op straat belanden etc..

En ja bij ons zijn dat, er nog maar enkle vaak zonder enige positie, of ” stem” kracht.
meestal wanneer ook de middenklasse in het verval getrokken wordt..komt er iets op gang.
Voortijds heb je de versnipperingen van tal van,, zich benadeeld voelende groeperingen” maar zolang die bezuinigingen nog van iets af te trekken zijn;gaat het om geld.
Iets anders wordt het,indien het om je keven gaat, en de kwaliteit daarvan;geheel los van luxe.

En hoewel de meeste mensen geneigd zijn, pas verontwaardigt te worden indien,(vermeend) hen hachje in het geding is/hen ” onrecht” aangedaan wordt. (hoe miniem en onrealistisch dan ook) Snijdt het pas hout ,indien op grote schaal,mensen hen versnipperingen,en hokjes stelsel overstijgen;
En,gezamelijk,de keuzen maken,
met elkaar op te komen voor “onze kernwaarden” En levens basis behoeften rechten en plichten.
Met en voor elkaar; ook voor die mensen, niet in staat zijn/wiens omstandigheden nog veel; ernstiger en onleefbaarder zijn.als die van ons zelf.

Zolang we er nog warpmjes bij zitten,een dak,te eten, en naar keuze, onze tijd, besteden,naast het werk…zullen we niet zo snek ons nek uitsteken,meestentijds helaas ook niet voor een ander.
Uiteindelijk komt alles bij elkaar…en vind een nieuwe vorm waar dat noodzakelijk is (=dwang van de omstandigheden)

De tijd zal het leren, en wij kiezen zelf ,wat we willen dat het osn brengt en HOE we , kiezen, onze samenlevingen in te richten….niet alleen voor ons zelf;maar voor ons allen. Wat volkomen samen kan gaan; als het goed is.

En wat het osn brengt zijn we zelf bij en kunnen we zelf voor gaan,naar streven en aan werken; in de directe ,omgeving om ons heen..als ieder dat doet,spreidt zich dat steeds verder uit..automatisch,zo simpel kan het zijn,ongeacht.
,Hoe complex we het willen maken.
Dat er velen belangen, motivaties,en factoren zijn,doet daar niets aan af.

#6 salvatore

Het lijkt me verder, geen misdaad, ons zorgen te maken over de huidige tendensen en omgang daarmee. Noch deze zorgen luid en duidelijk te uiten,duiden en benoemen.
Daar naar luisteren,is de plicht van overheden,en semi overheids instituten,die gaan over deze inrichting van onze maatschappij.

Toch rust er hier een taboe, op het uiten en benoemen van die zorgen; en wordt elke oprechte uiting daarvan, stilzwijgend verboden.En massaal afgemaakt, zoals laatst omtrent een gouden kalf.

Alleen Verhagen,Donner, columisten,opinimakers media, en politici zelf;mogen ons bang maken, met valse, fictieve opportunistsiche ” fake-zorgen”;en het opleggen daarvan,aan ons; waarmee wan beleid ,doorgedrukt wordt,en draagvlak gecreerd.
Zolang het volk het omgaat,maar zwijgt.

Nogmaals we zijn uitgezwegen; duiden,benoemen, registreren,evalueren,reflecteren, En ingrijpen,waar nodig; De destructieve, ondemocratische ontransparante suck mentaliteit; te keren. Dat is aan ONS~De politiek kan en wil dat niet.

En ieder mag daar verder van maken wat die wil en analyseren tot die een ons weegt;
Qe sera sera, what ever will be,will be; for free.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*