Hoe het Syrische conflict de hele regio meesleurt

Reacties (16)

#1 lapis

Lol, Dimitri heeft zich eindelijk door dat andere draadje heen geworsteld ;)

#2 euro

De soennitisch-sji’itische rivaliteit is wel van meer dan duizend jaar terug maar is nu kunstmatig aangewakkerd. Hizboellah-leider Nasrallah was een held onder de soennitische massa’s in 2006 en soennitische islamisten bewonderden in de jaren 80 Khomeini’s revolutie: het is niet voor niets dat de bezetting van Mekka’s Grote Moskee en de moord op Sadat vlak na de Iraanse revolutie kwamen.

De soenni-sji’a tegenstelling is vooral aangewakkerd door Saoedi-Arabië en andere Golfstaten. Deze dictaturen zijn als de dood voor een volksopstand in eigen huis en geslaagde opstanden elders. Hun contrarevolutie bestaat uit het sponsoren van geschifte baardmannen in Egypte, Tunesië, Syrië en elders (geen geslaagde revolutie mogelijk met lui die een imaginaire 7e eeuw terug willen) en de aandacht afleiden naar Iran en Iran’s bondgenoten.

Er is nu een de facto alliantie tussen de VS, Israël en de Golfstaten. Ook de eerste twee hebben uiteraard baat bij een verdeel-en-heers politiek in het M-Oosten. Ze lachen zich waarschijnlijk kapot in Tel Aviv en West-Jeruzalem om die rare Arabieren en moslims die elkaar te lijf gaan in plaats van zich om de Palestijnen of de al-Aksa moskee te bekommeren. En de VS vangt ook een paar vliegen in een klap: twee vijanden, Iran en de jihadistische internationale, gaan elkaar te lijf en de Arabische revoluties die hun machtpositie in het M-O bedreigden, zijn stil gelegd.

#3 Bismarck

@2: Die “andere golfstaten” hebben anders weinig belang bij een verscherpte sunni-shia tegenstelling, omdat ze in eigen land een grote shia minderheid (of zelfs meerderheid) onder de bevolking hebben.

#4 euro

@3: Nee hoor, Bahrein en S-Arabië kunnen stukken makkelijker de legitieme aspiraties van hun sji’itische inwoners de kop indrukken met het excuus dat ze Iran’s vijfde colonne zijn. En de soennitische inwoners worden opgehitst tegen hun sji’itische landgenoten in plaats van dat ze oprukken naar de paleizen van de emirs en sjeiks die de rijkdommen van hun landen leegplunderen.

#5 gbh

De soenni-sji’a tegenstelling is vooral aangewakkerd door Iran, Assad en Hezbollah.

Zolang je hier maar roept dat alles de schuld is van de VS en Israël staat de lokale applausmachine op en wordt alle kritiek begraven.

#6 euro

@gbh is pro-al Qa’ida. En houdt van psychopaten die de organen van hun dode vijanden opeten.

Om op zijn niveau terug te reageren.

#7 euro

Treurig zo’n imbeciel als @gbh. Ik zeg nergens dat alles de schuld is van het Westen, ik geef vooral af op de soennitische monarchieën en toch …

#8 gbh

@6 Die orgaan etende psychopaat was niet van al Qa’ida maar een Syriër die bij de bewuste dode shia soldaat een film had aangetroffen waarin deze een aantal soenitische vrouwen verkrachte en vermoorde.

Maar goed, dat zal jouw niveau wel zijn.

#9 euro

Kijk eens aan, @gbh noemt ook en passant de verzachtende omstandigheden van dit kannibalisme.

Welk belang, @gbh, heb jij om in een conflict tussen twee moslimsektes partij te kiezen ? Ik als soenniet weiger in deze gekte en tweedeling mee te gaan, waarom ben jij niet neutraal in een religieus schisma wat jou niet aangaat ?

#10 gbh

ik kies geen partij in een conflict tussen twee moslimsekten maar tegen een dictator die al 300.000 man onder zijn eigen bevolking heeft vermoord om maar aan de macht te blijven als maffiabaas en trekpop van Iran.

Ik heb het nergens over verzachtende omstandigheden gehad, dat doe jij, ik gaf aan dat jouw verhaal weer eens niet klopte.

#11 objectief

Wie de opname zag van Obama met Putin op de G8, Obama de oude jongens krentebrood benadering, Putin stijf rechtop, mond stijf dicht, die begrijpt dat het conflict om Syrië gemakkelijk de hele wereld mee kan slepen.

Netanyahu zei dat in feite gister in de Knesseth.

Hijzelf zal er geen last van hebben, Israel heeft een aardbevingsbestendige, biologische wapens bestendige, en atoombom bestendige bunker voor een paar honderd personen.

Verstandige Israëli’s, die bestaan echt, vragen zich af wie Netanyahu nog zal regeren, mocht hij na een conflict uit de bunker komen.

#12 euro

@10:

Lazer toch op met je schijnheilige medelijden met de Syrische bevolking. Als morgen Israël woonwijken in Damascus bombardeert sta jij te juichen.

#13 gbh

@12 nee euro dan sta ik niet te juichen, ik ga pas juichen als jij en al die andere jodenhaters hier een beetje mens worden en niet meer alles vanuit het belang van hun haat en complot wereldje redeneren

#14 Kalief

@10 300.000 doden maar liefst? Tuurlijk, als het totaal van de burgeroorlog van alle partijen samen ‘pas’ op 70 duizend staat.

Het is wel weer tekenend dat je iedereen die het niet met je eens is jodenhater noemt.

#15 gbh

@Kalief het is tekenend dat jij er iedereen van maakt, weer iets wat ik niet heb gezegd, wat ik hier jodenhaters vind kan je denk ik op één hand tellen

Officiële en bevestigde dodental ligt nu rond de 100.000, bij andere conflicten zoals Irak zetten sommigen hier daar met liefde een nulletje achter.

Assad heeft verder 200.000 man opgepakt (bevestigd) die spoorloos verdwenen zijn en naar alle waarschijnlijkheid dood (onbevestigd)

#16 Bismarck

@14: In de meeste burgeroorlogen wordt het aantal doden fors onder gerapporteerd. Een telling 70.000 kan heel goed samengaan met een werkelijk aantal doden van 300.000 (of meer). De Iraqi body count zit zeer waarschijnlijk ook een factor 5 tot 10 te laag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*