Heleen Mees: ontruim het noorden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Volgens econoom Heleen Mees is het goed om de noordelijke provincies leeg te laten lopen en iedereen in de Randstad te laten wonen. Omdat ze economisch gezien niet hard genoeg hun best doen daar. Of zo.

ht Erik B.

Open artikel

Reacties (23)

#1 Thallmann

Een verblijf in China doet hooghartige types geen goed. Ik heb anders zo keurige d66 types na een verblijf in China hun bewondering horen uiten voor datgene wat ze eerder als ronduit fascistisch hadden bestempeld.

#2 Joost

Ik had het er afgelopen week nog over. Na dat schandaal helemaal niets meer van Mees gehoord. En dan meteen een keer of drie in een paar dagen…

#3 Grolschje

Laat mensen gewoon lekker zelf beslissen waar ze willen wonen. Geen staatswoonbeleid aub. De markt bepaalt wel waar het economisch aantrekkelijk is te wonen. Kan iedereen zelf de afweging maken.

#4 mayhem

Elke keer als Heleen verhuist krijgt ze een idee voor een column: zoals ze het hier doen, zo moeten ze het ook in Nederland doen! Illegale immigranten inhuren zonder gehinderd te worden door een fatsoenlijk minimumloon is goed voor de economie (VS), ga allemaal opgepropt in vervuilde megasteden wonen, da’s lekker efficiënt (China). In China woont 54% van de bevolking in de stad, in Nederland 83%. Heleen Nijkamp is geboren en getogen in Hengelo en opgeleid aan de universiteit van Groningen.

#5 Wobbbe

Ze heeft een affaire met een partijbons!

#6 Bolke

Ze moeten haar ontruimen, permanent svp.

#7 Nietingelogd

Ik wil helemaal niet in één van de grote steden in het westen wonen.

#8 Lord Flash

@3

Pleit je nu tegen bestemmingsplannen?

@0

Sowieso een wazig verhaal van Mees. De Randstad telt alles bij elkaar zo’n 8 miljoen mensen, da’s een flinke agglomeratie.
(Je kan je afvragen of het zo effectief is dat je een enorme bak verschillende overheden hebt die ervoor verantwoordelijk zijn, maar waarschijnlijk, als je in andere landen gaat kijken, is dat niet veel beter.) Als je eens rond Berlijn kijkt in een straal van een uur of twee heb je ook Brandenburg en Cottbus met zo’n 70-100k inwoners. Moeten die ook allemaal ontruimd worden volgens Mees?

#9 Niet JeZus

” en in de grote steden leven vrijwel geen mensen in diepe armoede.”

Blijkbaar heeft ze niet goed om zich heen gekeken in Shanghai want die zijn er welgedelijk, en veel ook.

Voor de rest is het hele plan te achterlijk voor woorden en begrijp ik A) niet waarom zo iemand dit toch serieus voorstelt en B) dat ze voor zoiets ook nog een podium krijgt bij de Volkskrant.

#10 Henk van S tot S

Heeft de “pimpelmees” een nieuw nestkastje bij een projectontwikkelaar in Mokum in het verschiet ;-)

Ze is in het Noorden waarschijnlijk van harte welkom in de van Mesdagkliniek!

#11 Amateur Commenter

Als ik Groningen was dan had ik per direct de gaskraan dichtgedraaid totdat Heleen Mees zou toegeven dat ze beter in de keuken had kunnen blijven.

#12 Lutine

Is dit een serieus artikel? Lijkt me toch niet.

#13 Henk van S tot S

@11:
In Friesland zit een mooier kraantje/pompstation dat zowel het Groninger als Friese gas naar de randstad en elders pompt ;-)

#14 Henk

Gewoon de dijken doorprikken. En de daaropvolgende stroom vluchtelingen (gelukzoekers, zal ik ze eerder noemen, die komen profiteren van de voorzieningen in de randstad) verspreiden over Europa.

#15 Joop

Dit soort plannen zijn er al. Bijstandsgerechtigden in het Noorden zouden verplicht moeten verhuizen naar de Randstad. Ergens geloof ik in de pijpleiding.

#16 Roland

@8: zelf als eens rond Berlijn gekeken?
Juist deze stad zoog in het verleden de omgeving leeg.

#17 Bismarck

@14: Dijken doorprikken, heeft dat niet vooral invloed op de waterstand in de Randstad? Alleen al om die reden zou ik eerder de Randstad ontruimen dan delen van het land die boven NAP uitsteken.

@0: Is dit niet hetzelfde plannetje dat een paar TK-leden eerder hadden?

#18 penderie

Dat deze vrouw een podium krijgt is bizar. Dan heb ik nog liever een gastcolumn van Anton over klimaatverandering.

#19 Mario

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/bewoners-aardbevingsgebied-willen-weg-13033173.html

http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/veel-groningers-willen-verhuizen-13034423.html

Hoewel de titel van de artikelen anders doet vermoeden (clickbait bitches), willen de meeste Groningers/ Noorderlingen eigenlijk helemaal niet weg.

Het tweede artikel is helaas recent achter een paywall geplaatst, maar men kan evt. een wegwerpaccount aanmaken om deze alsnog te lezen.

Verder is het meninkje van Heleen Mees volstrekt irrelevant. Enkel geschikt voor simplistische ja-knikkers (pun intended).

#20 Amateur Commenter

@15: Goed idee ook, iedereen weet dat het leven een stuk goedkoper is in de randstad. Ruimte en werk genoeg.

#21 Henk van S tot S

@20:
Ik neem aan dat dit eigenlijk van een ;-) had willen voorzien.

#22 Rigo Reus

Nieuw was haar idee niet, het splinterpartijtje DENK wil ook het bevingsgebied, inclusief de stad Groningen ontruimen.
http://www.doorbraak.eu/nieuwe-conservatieve-partij-denk-wil-provincie-groningen-ontruimen/

#23 M

@22

De stad Groningen is een internationaal bekende (en bezochte) universiteitsstad. Bijna los daarvan, is het tevens een internationaal bekend staande (en bezochte) ‘uitgaans-stad’; vraag ‘onze keuning’ maar eens. Of een van die andere proleten.

Een ieder die binnenkort ‘het Groninger nachtleven’ gaat beleven, zal dat naar alle te verwachten waarschijnlijkheid beamen. (sorry stadjers, mot nou ainmoal).

Over oerdegelijke tradities gesproken../s

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gronings_Ontzet

;-p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*