Habemus papam: de Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio gekozen als nieuwe paus

NIEUWS - Wie het is, is nog niet bekend. Ook de naam die hij aanneemt, is nog onbekend. Meer informatie wordt binnen een uur verwacht.  Zijn naam wordt Franciscus I. Voor het eerst kiezen de kardinalen een Jezuïet als paus. Ook is hij de eerste paus die uit Zuid-Amerika komt.

UPDATE 20.29: Het eerste gifje over de paus is reeds gesignaleerd.

UPDATE 20.42: Andere memes, gifjes, filmpjes, etcetera zijn welkom in de comments.

Open waanlink

 1. 2

  Alle journaals – NL en FR voor zover ik kan zien – zijn live op het plein van de St Pieter aanwezig. Het is denk ik een Europese paus want prime-time zo’n spektakel hebben dat getuigt van mooi opgetuigde PR.

  Ernstig dat de RK suckers dit krijgen van de omroepen.

  NB: Toch een non-europeaan : een Argentijn. Daar gaan de mensenrechten. ’t is nog een Jezuïet ook.
  Hij is de eerste niet Europese paus sinds 741.

 2. 6

  Overigens, in aanvulling op #2, dat jaartal 741 van de laatste niet Europese paus, kun je als start zien van de verwijdering tussen Rome en Byzantium, een opmaat tot kruistochten (die meerdere oorzaken en aanleidingen hadden) en een directe aanleiding tot het grote schisma.

  Kijken waar dit toe gaat leiden.
  Rotzooi?

 3. 7

  Dus hij was leider van de jezuietenorde in Argentinie ten tijde van de militaire junta…(en daarna “vluchtte” hij naar Duitsland)

 4. 8

  Een Argentijn. Dus ze houden het Ratzinger-gevoel toch nog een tijdje vast.

  @6 Een paus uit de achtste eeuw kun je niet de kruistochten uit de elfde eeuw verwijten.
  Maar als zijn nazaat een nieuwe Bonifatius stuurt weten we wat we er mee aan moeten :)

 5. 12

  @1
  Vinden mensen dit soort in den treure herhaalde “”grappen”” nou werkelijk grappig of is het een uiting van haat met een vrolijk tintje?

 6. 13

  @8: Een paus uit de achtste eeuw kun je niet de kruistochten uit de elfde eeuw verwijten.

  Ik verwijt het hem niet, ik neem het als markeringspunt voor de verwijdering tussen Byzantium en Rome. Je moet wel lezen hè.

 7. 17

  Jorge Mario Bergoglio/Franciscus I heeft blijkbaar een minder fris verleden:

  [I]n Argentina, the Catholic Church was openly complicit in the military regime’s repression. Bergoglio was not exempt from this involvement: military officers have testified Bergoglio helped the Argentine military regime hide political prisoners when human rights activists visited the country. And Bergoglio himself had to testify regarding the murder of two priests who he stripped of their religious licenses shortly before they were kidnapped and murdered. This isn’t just a case of Bergoglio being a member of an institution that supported a brutal regime; it’s a case of Bergoglio himself having ties, direct and indirect, to that very regime.

 8. 20

  @17: Jorge Mario Bergoglio/Franciscus I heeft blijkbaar een minder fris verleden [..]

  Ach, de geschiedenis van die hele kerk hangt van bloedvergieten aan elkaar, dus a match made in hell.

 9. 21

  vond ik wel een grappige reactie van iemand die verontwaardigd was:
  ‘Raise some hell for heaven’s sake!’

 10. 22

  wat een negatieve reacties, je zou verwachten dat een paus die strijd voor de armen en tegen het kapitalisme hier met open armen wordt ontvangen

 11. 24

  Aangezien het spectrum van mogelijke kandidaten loopt van conservatief tot ultra conservatief, lijkt me dit geen slechte keus voor de katholieke kerk. Zijn sociaal-economische linksheid (conform de huidige oriëntatie van Zuid Amerika) is interessant in de huidige crisistijd.

  Zijn rol tijdens de Argentijnse dictatuur werpt een schaduw, al is niet duidelijk in welke mate hij heeft meegewerkt aan de repressie.

  The Guardian geeft een nuchter overzicht van wat er over gezegd wordt:
  http://www.guardian.co.uk/world/2013/mar/14/pope-francis-argentina-military-junta

 12. 26

  @24: Ja. En de Guardian besluit met: But the issue is unlikely to go away any time soon, particularly while high-profile trials are still taking place.

  We gaan het zien.

 13. 27

  Jammer dat hij niets van de bevrijdigingstheologie moet hebben, want dat is sterk door zijn orde gestimuleerd.

  Waarschijnlijk ook de reden dat zijn ster snel kon stijgen.

 14. 29

  Goeie prent, Prediker. Want of hij niet wel vriendjes met de dictatuur Videla toendertijd was – in VK al een heel artikel daarover- de Roomse klerken waren altijd wel vriendjes met de militaire regimes. Zoals bij Franco en Mussolini. Dus ik denk dat dat in Argentinië niet anders was. Dat hij dissidente priesters waarschuwde – want arme mensen helpen werd als links gezien. Jemig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren