Guantanamo, the sequel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

We zijn het bijna al weer vergeten dat de Verenigde Staten zelf heeft geconstateerd dat de CIA in Guantanamo gevangen vasthoudt en martelt. Zonder aanklacht of eerlijk proces.

Een gezicht van die martelingen is Mohamedou Ould Slahi. Begin jaren negentig vocht hij tegen de Russen in Afghanistan, maar er zijn geen aanwijzingen dat hij er sindsdien is geweest. In 2010 zijn aanklachten tegen hem door een Amerikaanse rechter al geseponeerd, maar tegelijk heeft zijn vrijlating “geen prioriteit”.

De komende week komt zijn sterk gecensureerde dagboek naar buiten. Het gaat over het leven in Guantanamo, over de martelingen. Alle “bekentenissen” als gevolg daarvan bleken ondubbelzinnig vals te zijn.

Slahi made a number of false confessions in an attempt to end the torment, telling interrogators he planned to blow up the CN Tower in Toronto. Asked if he was telling the truth, he replied: “I don’t care as long as you are pleased. So if you want to buy, I am selling.”

Slahi zit nu al 13 jaar vast en is fors gemarteld. Geen aanwijzing dat hij terrorist is. Geen uitzicht op vrijlating. Het boek geeft een menselijk gezicht aan de martelpraktijken die Amerika inzet in het bestrijden van “terrorisme”. En wij ons maar afvragen hoe het komt dat “terroristen” zo een haat ontwikkelen tegen de “vrije democratische wereld”. Oh ja, en Nederland is onderdeel van deze coalitie van “the willing”.

Open artikel

Reacties (3)

#1 McLovin

”En wij ons maar afvragen hoe het komt dat “terroristen” zo een haat ontwikkelen tegen de “vrije democratische wereld””
Daarom vind ik alle reacties op Parijs incl. de “memorable”mars van miljoenen behoorlijk hypocriet. Wanneer gaan we een mars houden met z’n allen voor bijvoorbeeld deze onschuldige doden:

http://www.theguardian.com/us-news/2014/nov/24/-sp-us-drone-strikes-kill-1147

#2 Krekel

Wij zijn erg, en de rest van de wereld is al geen haar beter.

En it’s nothing personal (uiteraard), it’s strictly business … altijd.

We moeten, op de een of andere manier, die ‘business’ afschaffen. Anders concurreren we elkaar kapot, met de planeet erbij dit keer. En met die ‘business’ bedoel ik trouwens eens ‘kapitalisme’ per se: prehistorische, laat staan prekapitalistische, samenlevingen beconcurreerden elkaar immers ook al kapot, en onderwierpen elkaar bovendien op nog veel vreselijkere manieren dan we nu per drone of per guantanamo doen.

Laten we hopen dat de revolutie in Rojava (voor zover die geen wassen neus is) zich een beetje doorzet, wereldwijd.

*zucht, zet john lennon op*

#3 Sasha Berkman

De Amerikaanse schurkenstaat is de pest voor de wereld. Heel de wereld zou haar de oorlog moeten verklaren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*