Grexit komt gevaarlijk dichtbij

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het schuldenakkoord voor Griekenland is in de problemen. Het akkoord zou mogelijk wel standhouden in het Griekse parlement, de Noord Europese parlementen en misschien zouden de ministers van financiën wel een innovatief financieel instrument boven tafel halen waarmee noodzakelijke overbruggingsfinanciering mogelijk zou kunnen worden gemaakt. Maar niemand blijkt te hebben gerekend op het IMF.

Volgens eigen regels mag het IMF niet deelnemen aan financieringsacties als die niet als “sustainable” worden gezien.

Dat de Griekse schulden niet houdbaar zijn zonder grote schuldenverlichting had het IMF drie weken geleden al geconstateerd.

The IMF added that European creditors now face the choice of either annual transfers to the Greek budget or “deep upfront haircuts” (cancellation of part of the debt).

Ik kan me niet voorstellen dat zoiets door de Bundestag heen gaat komen. Een Grexit komt daarmee gevaarlijk dichtbij.

Open artikel

Reacties (18)

#1 Bolke

Dat niet alleen maar het VK heeft ook al aangegeven dat de kosten voor de bailout volledig voor de euro landen moet komen en dat niet euro landen weigeren mee te doen.

#2 Prediker

Dat is ook de analyse die hier gemaakt wordt:

Schauble wil de Grieken uit de euro pesten (als een “ziek been, dat geamputeerd moet worden”) zodat de rest van de unie geregeerd kan worden zoals men een fractie en een partij regeert: de leiding beslist, en alle neuzen worden dezelfde kant op geduwd.

Daarom heeft hij toegewerkt naar een pakket maatregelen dat nóg stringenter is. Hij weet dat Tsipras dit niet kan verkopen aan het thuisfront. Schaüble heeft liever een kleinere eurozone die een echte politieke unie is, dan een kruiwagen waarin de kikkers alle kanten op springen.

Diese neue Euro-Zone soll nach Schäubles Vorstellung eine echte politische Union sein: Transferunion, gemeinsamer Haushalt, ein Finanzminister mit allen Vollmachten, gemeinsame Einlagensicherung, gemeinsame Arbeitslosenversicherung und das ganze integrative Programm. (…)

Als hätte er unsere Gedanken gelesen, brachte der Francois Hollande am Dienstag die Idee eines Euro-Parlaments auf. Sein Parlament ist allerdings das Gegenteil dessen, was Schäuble will. Der Kampf der Systeme ist eröffnet.

#3 Prediker

Schaüble zegt inmiddels ook openlijk dat veel Duitsers – ook in de federale overheid – de voorkeur zouden geven aan een Grexit.

Iets zegt me dat de Grieken gesmeerdere zaken hadden kunnen doen met Schaüble als ze hadden gezegd: hoeveel is een Grexit je waard?

#4 Khanate

Twee keer probeerde Duitsland Europa militair te onderwerpen aan hun wil. Toen dat niet werkte, lijkt ze dat via de financiële weg nu wel te bewerkstelligen

#5 lapis

@4: Duitsers bashen is de tegenwoordig volgens mij de politiek correcte manier om je innerlijke racist de vrije loop te laten. Op de website van de Guardian stikt het ook van jouw soort mafketels.

Edit: Europe woke up on Monday to a lot of headlines about the humiliation of Greece, the triumph of an all-powerful Germany and the subversion of democracy in Europe.

What nonsense. If anybody has capitulated, it is Germany. The German government has just agreed, in principle, to another multibillion-euro bailout of Greece — the third so far. In return, it has received promises of economic reform from a Greek government that makes it clear that it profoundly disagrees with everything that it has just agreed to. The Syriza government will clearly do all it can to thwart the deal it has just signed. If that is a German victory, I would hate to see a defeat.

#6 JanC

@4: de Godwin waarvan je wist dat ‘ie zou komen…

#7 Khanate

@5. Toe maar: ‘racist’, ‘jouw soort mafketels’. Nette manier om je punt te verduidelijken.

#8 zmooooc

Gevaarlijk? Een grexit lijkt me een stuk minder gevaarlijk dan het alternatief. Het doet even iets meer pijn op de korte termijn maar een stuk minder pijn dan het alternatief op de lange termijn. Een grexit betekent verlies nemen, even snoeihard werken en er dan weer lekker tegenaan. Blijven betekent decennia van armoede, werkloosheid en een compleet uitgekleed sociaal vangnet.

Met deze uitleg van gevaarlijk is naar de tandarts gaan om een gaatje te vullen zeker ook gevaarlijk:p Laat die Grieken toch gewoon lekker democratisch de juiste maar pijnlijke beslissing nemen die de powers that be niet durven nemen.

#9 lapis

@7: ‘Mafketel’ ben ik bereid in te slikken, maar ‘racist’ niet. Die verwijzing naar de twee wereldoorlogen maak je alleen maar omdat het Duitsers zijn. Intussen blokkeert het VK elke poging om ze via de EU met ook maar een cent/penny deel te laten nemen aan de bailout en is Frankrijk het enige grote land dat ook voor de crisis al dik in Griekenland zat en wiens exposure op Griekenland amper is gestegen sinds 2009, maar die mogen puur voor hun eigenbelang opkomen want dat zijn geen nazi-volkeren, ofzo.

#10 Vipsania Agrippina maior

Wat een bizar gebeuren, elke dag weer nieuwe intriges.
Ik dacht net Tsipras er op gokte dat een land als Finland het akkoord zou tegenhouden.

De positie van Schaüble wordt inmiddels redelijk onhoudbaar zou je denken.

Dat van @0 over het IMF is natuurlijk heel interessant, maar er zijn al zoveel regels gebroken daar kan altijd wel een mouw aan worden gepast (en dat terwijl de Grieken juist het IMF de deur uit wilden houden.)

Ik zie trouwens ook niet in waarom het VK hier aan mee zou moeten doen. Toch niet uit solidariteit mag ik hopen?

#11 lapis

@10:

Ik zie trouwens ook niet in waarom het VK hier aan mee zou moeten doen. Toch niet uit solidariteit mag ik hopen?

Hmm, waarom is dat zo gek? Zo heeft bijvoorbeeld het feit dat de eurozone de Griekse overheid een paar jaar boven water heeft gehouden Britse banken de mogelijkheid gegeven om hun exposure op Griekenland af te bouwen van 9 naar 5,3 miljard pond.

#13 Khanate

@9: dan nog: Duitsers zijn geen ras. En logisch dat ik die opmerking maakte omdat het Duitsers zijn, dat was namelijk het punt van die opmerking.

#14 Vipsania Agrippina maior

@11

Hmm, waarom is dat zo gek?

Omdat het politiek niet te verkopen is met een een referendum voor de deur. Lijkt mij. Het gestuntel van de afgelopen tijd schijnt de Brexit voorstanders goed te doen.

#15 Co Stuifbergen

@11: Dus de eurogroep heeft niet alleen Duitse en Franse banken gered, maar ook Britse banken?

#16 lapis

@14: Geen idee; ik weet niet wat voor uitkomst van de Griekse schuldenscrisis de voorstanders van een Brexit geen goed zou doen. Het recente vasthouden aan de harde lijn door de havikken in de eurozone lijkt voornamelijk onder links slecht te zijn gevallen; types als Monbiot en Owen Jones op de Guardian sympathiseren nu openlijk met Brexit, maar als dat soort types wél voor steun aan Griekenland zijn maar niet als het VK daaraan moet meebetalen dan vraag ik me af hoe serieus je ze moet nemen.

Trouwens, die Britse steun via de EU gaat er misschien toch komen, maar in ruil daarvoor wil het VK dan dat zij en de andere niet-eurolanden een potje met opbrengsten uit de obligaties mogen plunderen waar de Grieken eigenlijk op hadden gehoopt.

#17 lapis

@13:

dan nog: Duitsers zijn geen ras

Zie ik het i.i.g. goed dat je beweert dat er een rechte lijn loopt van de Kaiser door naar Hitler en vervolgens door naar Merkel, en dat al die figuren slechts emanaties zijn van een Duitse volksaard waarin de overheersing van Europa centraal staat?

Weet je, ik vind het allemaal prima, zo lang je maar beseft dat je reactie precies van hetzelfde kaliber was als een typische reactie onder een nieuwsartikel op PowNews over een geweldsmisdrijf dat is gepleegd door Marokkanen.

#18 Vipsania Agrippina maior

@16

ik weet niet wat voor uitkomst van de Griekse schuldenscrisis de voorstanders van een Brexit geen goed zou doen.

ha, maar al te waar.
De opkomende linkse UK tegenstanders van de EU gaat het natuurlijk niet om het betalen, maar om de ontmaskering van de EU als neoliberaal project.
Het meebetalen zal juist slecht vallen bij rechtse types. Cameron rekende op een kleine minderheid van anti-Europa Tories + UKIP, allicht zullen het er op deze manier meer worden. Er is altijd latent een anti-Europa stemming bij tabloids zodat zo een vervolg van “Up yours, Delors” kan worden ingezet die de stemming potentieel zal doen omslaan. Ik krijg bovendien niet het idee dat in al deze heisa Camerons voorstellen voor een betere deal enige aandacht hebben gekregen. Maar goed, het duurt nog even voordat het zo ver is dus wellicht is de storm dan gaan liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*