1. 4

  Na de val van Lehman Brothers ging iedereen opeens heel goed kijken naar zijn beleggingen. Als Amerikaanse subprime hypotheken waardeloos zijn, hoe zit het dan met staatsobligaties. Vanaf dat moment wilden sommige partijen ook af van riskante staatsobligaties. Voor de invoering van de euro werden ook de Griekse, Italiaanse en Portugese obligaties riskant bevonden.

 2. 6

  Oké, misschien moet ik de vraag dan andersom stellen. Waarom voor de invoering wel en daarna (7 jaar) niet? Welke verwachting die onjuist bleek lag daaraan ten grondslag?

 3. 10

  #007
  Het is natuurlijk geen ‘mispricing’ wanneer landen van de Eurozone niet onbeperkt geld kunnen bijprinten. Daarom dus geen lineair verband tussen spread en schuldniveau.

 4. 11

  Voor de Ieren geen 70% kwijtschelding. Ierland is keihard aangepakt en gesaneerd. Beleggers hebben nu wel weer vertrouwen in Ierse staatsleningen.
  De Ieren betalen daarvoor een zware prijs: 30% jeugdwerkeloosheid, stijgende (kleine) criminaliteit en nog altijd dalende huizenprijzen.
  There may be trouble ahead

 5. 12

  Ja maar, er is toch nog wel zoiets als Hoop? Oke oke: zonder betaalbare energie of een alternatief ander systeem is herstel van de groei irreëel. Maar dat wisten we met dank aan H. Verbeek bij monde van Joop ten tijde van de 1ste oliecrisis toch al?

  Maar kijk dan: de beurzen vliegen omhoog, Italië is zorgenkindje áf (10 jaars rente van 7 naar 4,9 %), en in Duitsland ontlopen ze de recessie: Volkswagen heeft nooit vertoonde miljarden winsten). De VS idem dito, retail sales nemen toe, werkeloosheid daalt, en nog steeds 75 eurocent de liter voor de gewone ultramobiele Amerikaanse burgerman (hoewel men er wel flink voor blijft lenen, en men schraapt ondertussen vrolijk de permafrost in Alaska e.o. mooi strak om aan de ziedende zucht naar goud, schaliegas en andere grondstoffen te kunnen blijven voldoen. Dus wat nou we’ll meet again some sunny day…de cijfers de sterren staan nog steeds gunstig er heerscht jubelstemming…

  Da zieht man sich einen schlüpfer über den kopf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren