Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Trouw heeft een aardig interview met de Franse socioloog Loïc Wacquant over achterbuurten, getto’s en banlieus. Een voorproefje:

“Overal in Europa is te makkelijk het ideaal van de verzorgingsstaat losgelaten. De politiek lijkt alleen nog echt in de natiestaat te geloven als die zijn spierballen van politie en ME kan laten rollen in de criminele achterbuurten.”

Het is een politiek uit onmacht. “We zijn niet in staat burgers aan de onderkant van de samenleving voldoende werk te geven. En vervolgens straffen we hen voor hun armoede.”

Herkenbaar, ook in Nederland.

Open artikel

Reacties (18)

#1 roland

Steeds duurder wordende spierballen op kosten van de verzorging

#2 Bismarck

Kan het niet laten.

#3 Andy Cap

Ik heb het stukje gelezen. Kan Sargasso niet wat meer aandacht besteden aan de wetgeving in het Rusland van Putin?

Ik bedoel: er moet vast wel een land te vinden zijn waar het er nog erger aan toegaat. Of niet dan?

#4 Joop

En de islam dan?
“De angst voor een parallelle samenleving in de grote steden onder de vlag van de islam is een gedachtenspinsel van Europese journalisten en politici. Na er dertig jaar voor te zijn gewaarschuwd kan ik die nog steeds nergens vinden. De islam is geen eenheid en leidt ook tot botsingen tussen mensen in deze buurten. De culturele en etnische verschillen blijven onverminderd groot. Inwoners van deze wijken organiseren zich ook niet politiek als moslims.

Kom er maar in met de gedachtenspinsels, zoals die ook helaas floreren op deze website.

#5 HPax

Loic Wacquant liegt zoals het een moderne socioloog past en pleegt. Hij schrijft: ´We zijn niet in staat burgers aan de onderkant van de samenleving voldoende werk te geven. En vervolgens straffen we hen voor hun armoede. Het is een politiek uit onmacht. We zijn niet in staat burgers aan de onderkant van de samenleving voldoende werk te geven. En vervolgens straffen we hen voor hun armoede.´

LW schrijft ´banlieus´ en ´getto´s´ als de territoria waar zijn ´onderkant´ floreert. Welnu, naar wat ik grosso modo weet, fungeren die Franse ´banlieus´ als opvangcentra onverplicht door de Franse Overheid aan meestal onuitgenodigde immigranten ter beschikking gesteld. Rekening houdend met het zwaan-kleef-aan principe worden die banlieus overvoerd en overstromen de WC´s. Gedverdemme.

Loic beveelt ons die toiletten schoon te maken. Man, doe het zelf!

#6 Bismarck

Ik ben echt benieuwd wie zo’n stukje onvervalst racisme heeft geplust.

#7 euro

Ik ben echt benieuwd waarom de redactie zo’n stukje onvervalst racisme (multi-etnische wijken = vieze wc’s) tolereert.

#8 Derpjan

Huh? Die mensen hebben geen werk omdat de verzorgingsstaat “afgebroken” is? Zijn culturele houdingen t.o.v. werkende vrouwen, lage scholing, slechte taalvaardigheid, afstammen van de armste families in de thuislanden en meer van dat soort dingen verwaarloosbaar?

#9 HPax

@ c6 en c7, en positief ref. c8.

Euro´s vergelijking: ´multi-etnische wijken = vieze wc’s´, is strict hems. Mijn persoonlijke ervaringen met representanten van niet-Westerse volken laten in doorsnee niets omtrent hun hygiëne te wensen over. Zelf ben ik geneigd – en dat niet zonder ervaring en observatie (in bus, tram, trein, buitenlands) – ze in dit opzicht ons te overtreffen. Ze plegen schoner te zijn. Lichamelijk. Dat hun plé´s in Frankrijk en elders overstromen, weerspreekt dat niet. Het is onze schuld niet. De hunne. Het zijn er teveel, onuitgenodigd.

Over ´racisme´ – apen! – mij stereotype aangewreven: lees in mijn boek ´De Allochtonen en wij´, hoofdstuk 2, pag. 62-139.

#10 pedro

Ik ben normaal gesproken tegen bans, maar het taalgebruik en racisme in dit draadje is beneden alle peil.

#11 hansje ter horst

@5 en @9: Je bent niet lekker.
Je bent zeker nooit in je jonge jaren in Frankrijk naar WC’s geweest, in kroegjes, café’s of hotelletjes?

En op campings ook al niet?
Nou laat me je vertellen dat in de gewone volkscafeetjes, de kleine hotels en de campings ze zogenaamde “sta”, ofwel “hurk”-plees, meestal lovend besproken als zijnde zeer hygiënisch omdat je niet op een bril hoefde te gaan zitten veelal onvoorstelbaar smerig waren en nog zijn, je moet er je laarzen soms bij aandoen….maar dat ligt NIET aan immigranten, dat ligt toch ECHT bij de Fransen zelf, die de neiging hebben die faciliteiten slechts ééns per dag schoon te maken terwijl “morswerk”, van zowel Männlein als Weiblein de hele dag blijft liggen waar het ligt.

In Frankrijk, onderweg , geef ik verreweg de voorkeur aan een plek achter een bosje.

#12 Joop

Gebruiksaanwijzing France wc

1. Doe de deur dicht en zoek een droge plek om je rol wc-papier neer te leggen. Tip van een bezoeker: doe een koordje door de wc-rol en hang het geheel om je nek. Desnoods leg je de wc-rol na stap twee in je onderbroek.
2. Laat de kleding zo ver zakken dat vrij is wat vrij moet zijn, maar houdt de kleding zo hoog mogelijk aan je benen. Voor het geval je een lange broek of rok draagt, sla de onderkant daarvan een paar slagen om. De vloer van een hurktoilet wil nog al eens vuil en nat zijn…
3. Neem plaats op het toilet, met je gezicht naar de deur (dames voor de kleine boodschap vermoedelijk handiger met de rug naar de deur). Op het toilet zijn een paar verhogingen aangebracht, waarop je je voeten dient te plaatsen.
4. Hurk! Dat wil zeggen: knieën en bovenlijf naar voren en het achterwerk, juist, naar achteren. Vaak zijn er aan de zijwanden beugels, die je vast kunt grijpen om je evenwicht te bewaren.
5. Alleen voor de heren onder ons: gebruik een hand om je jongeheer te richten. Dit is niet de plaats om stoer te doen over dit onderdeel. In spoorwegtermen gesproken: er kan nog een straal komen en die zie je liever niet op je schoenen of je broek terecht komen.
6. Doe wat je moet doen.
7. Breng je kleding weer in orde en neem eventueel de tijd om die verwrongen grimas van je gezicht te laten verdwijnen.
8. Trek nu nog niet door. Vaak spoelen hurktoiletten een veel groter stuk schoon (nu ja, schoon, de grond wordt in elk geval nat), met het risico dat je alsnog natte voeten oploopt. Doe dus eerst de deur open en trek door terwijl je naar buiten stapt.

(bron: http://www.hurktoilet.nl/hurk.php)

#13 hansje ter horst

@12: Wat betreft hygiëne….liever zit ik op een bril van een WC, met mijn achterdijen( zal ik maar zeggen) dan dat ik die handgrepen in dat soort toiletten vastpak.

Of, wat vaker gebeurt, gewoon tegen de muur moet leunen.( met m’n pleerol aan een touwtje om mijn nek( en waar laat ik al die tijd mijn verse maandverbandje met vleugeltjes?)

#14 Joop

@13.

De manier van scheiten hangt helemaal af van je cultoer, want antropologisch onderzocht, zou opa hoax zeggen.

#15 HPax

Francofiel, is het mijn persoonlijke ervaring dat het betrachten van (toilet)hygiëne geen overwegende Franse deugd is. Ik wijs in dit verband op zin 4 t/m7 uit mijn C 9.

Echter ging het (mij) niet over ´Douce France´, maar over de in dat land van Bizet, Bardot, Rousseau, Ravel, Kleber, Jofffre, Lanrezac gevestigde ´banlieus´*, door roekeloze (criminele!) immigratie overvol geraakt (lees en leer daarover van de Fransman Finkielkraut). En dat ´overvol´ zeker niet alleen faecalisch, maar is die weerzinwekkende factor ook weer niet te verwaarlozen. Propagandistische mensen maken zich over kernafval druk, maar vergeten de WC´s ! Mag voor wie deze toestand van smeerlapperij in hoofdzaak hebben begunstigd het befaamde ´on les aura´ uit WO I gelden´. Ik ben francofonisch.

En met als gevolg de onlusten die er zich nog maar weinig jaren geleden hebben voorgedaan en zich ´ceteris paribus´ gaan repeteren. Onverbiddelijk, grootscheeps vandalisme. In het Gastland! De ondankbaren! Daar heb ik over gelezen en gehoord, en zo begrepen dat de praatjes van Franse socioloog Loïc ** niet deugen. Maar dat heb je meer met sociologen. Ortega Y Gasset noemde ze ergens al een plaag. Een dodelijke mijns inziens. We zullen ze het niet vergeven!
Ze wisten het!

Wat die Franse socioloog Loic suggereert dat Franse Overheid moet doen, om die voorsteden weer ´gezelliger´ te maken, zal begin van uitvoering gegeven, neerkomen op een resultaat dat je met ´dweilen met de kraan open´ krijgt. Niets, of erger. Eventueel initieel succes zal zijn eigen failliet teweeg brengen, i.e. ons nóg meer immigranten ´Binnen zonder kloppen´(Lakeman) bezorgen. Gezien hun sociale structuur (denk aan familieverplichtingen) is da stijl toenemende vergroting van hun instroom onvermijdelijk.
Wat je ook doet, het zal niet opschieten, er komt nooit een wenselijke oplossing. Op de definitieve deconfiture na.
* Ze worden door gewetenloze nieuwsmedia als troosteloze ´bidonvilles´gepropageeerd, maar dat waren ze zeker eerst niet. Ze zijn door overbevolking verpest gworden.
** Hij weet het. Hij moet het weten.

#16 Andy Cap

@15: Ja, dat was nog in de glorieuze tijd dat Algerije gewoon Frans grondgebied was en de meerderheid van Arabieren en Berbers gewoon het stemrecht werd onthouden.

Maar als Algerije gewoon Frans grondgebied was, kun je dan wel van immigratie spreken? Hoe dan ook:

“Op 8 mei 1945 werd ook in Algerije het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Hierbij werd in Sétif een vlaggenparade gehouden met de vlaggen van de overwinnaars van de oorlog. Er werden echter ook vlaggen van de onafhankelijkheids- beweging meegevoerd. De Franse oproerpolitie eiste de verwijdering van deze vlaggen en schoot met scherp in de menigte. Hierop kwam het in Sétif tot een volksopstand waarbij door genadeloze tegenacties van het Franse leger tussen de 1.000 en 45.000 doden vielen.”
(…)
Dissidente generaals uit het Franse leger deden in april 1961 een mislukte couppoging. Enkelen van hen, zoals Salan en Massu richtten bovendien samen met de kolonisten een terreurbeweging op, de Organisation de l’Armée Secrète (“Organisatie van het Geheime Leger”) of OAS. De OAS pleegde tussen 1961 en 1963 honderden aanslagen, zowel in Frankrijk als in Algerije, en maakte daarbij tussen 3.000 en 12.500 dodelijke slachtoffers.(…) Het was de grootste terreurbeweging uit de Europese geschiedenis.
(…)
Op 17 oktober 1961 organiseerde het FLN een vreedzame demonstratie in Parijs, waaraan ongeveer 30.000 Algerijnen deelnamen. De Franse politie dreef de demonstratie uiteen en schoot met scherp op de menigte. Er werden 14.000 mensen opgepakt en 200 mensen werden doodgeschoten, van wie een aanzienlijk aantal in de Seine werd geworpen.”
http://nl.wikipedia.org/wiki/Algerijnse_Oorlog

Ja, toen wisten ze nog van aanpakken; vive la France.

#17 Joop

@15.

Een self fulfilling prophecy.

Vooral als je alles tegenwerkt wat het ten goede zou keren.

#18 pedro

@15: weer een poging om te zien hoe ver je kan gaan?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*