Het gevaar van soft fake news

Noor Labansdochter, alias van Kinge Siljee, richt haar pijlen op types als Wierd Duk, die volgens haar “soft” fake news de wereld inslingeren: niet 100% fout, maar half waar en suggestief. Klik op de “open waanlink” of de tweet om de complete tweetstorm te zien.

Open waanlink

 1. 1

  Zo’n Wierd Duk die zijn drek ook in het AD mag delen. Nu is het AD al niet echt een kwaliteitskrant (understatement), maar Duk weet het nog even een paar niveau’s naar beneden te trekken.

 2. 2

  Dat Duk (en z’n medefluim Theodor Holman) nog betaald worden voor zijn ‘opiniestukjes’ terwijl d’r zat goede, competente jonge journalisten voor een hongerloontje mogen ‘stagiaren’ zegt wmb wel genoeg over het mediaklimaat van tegenwoordig.

 3. 3

  Wat Wierd Duk daar zegt is ook niet “half waar”.

  Zijn uitspraak bevat immers überhaupt geen substantie, alleen suggestie, en die suggestie is 200% onwaar.

 4. 4

  Wat is dat toch, 20 tweets gebruiken om je verhaal te vertellen? Kent men dan tegenwoordig echt geen ander medium meer?

 5. 5

  @4: Welk ander medium heeft zoveel direct bereik als Twitter ? In het begin was ik ook nogal skeptisch over die Twitterthread-betogen, maar inmiddels ben ik ze wel gaan waarderen.

 6. 6

  @5: Elk ander medium dat accountloos via internet te bereiken is. Mijn reactie hier bijvoorbeeld heeft hetzelfde directe bereik. En ik kan hem zo lang maken als ik wil, zonder dat ik het over 20 reacties hoef uit te smeren. Zelf ben ik iig. na drie tweets gestopt met het verhaal te lezen, dus de rest heeft mij niet bereikt, vanwege het gebruikte medium.

 7. 8

  @6: Noem eens een voorbeeld van een accountloos medium dat net zoveel bereik heeft als Twitter ? Ik ken ze niet, maar kennelijk zijn er heel veel …

  Een reactie die je hier schrijft heeft een veel kleiner bereik dan een Tweet. Enig idee hoe hard het gaat als er genoeg mensen retweeten ?

 8. 10

  @0 Allemaal leuk heur, maar hoe zat het ook alweer met Alan Kurdi, de foto die de EU moest klaarstomen voor de opvang van miljoenen vluchtelingen. En hoe zat het ook alweer met de miljoenen vluchtelingen die geen vluchtelingen bleken te zijn maar migranten? En hoe zat het ook al weer met de apothekers die geen apothekers bleken te zijn? En dan heb ik het geeneens over de aanrandingen door asielzoekers wat onder de radar werd gehouden. Het is een hoog gehalte van de pot die de ketel verwijt dat ie zwart is. (Mag dat overigens nog? Het woordje zwart gebruiken?)

 9. 11

  @5 Je kunt toch je verhaal ergens anders neerplempen met een linkje op twitter voor het bereik? Dit leest echt voor geen meter.

 10. 12

  @10: Waarom stel je hier eigenlijk vragen die al lang en breed beantwoord zijn ? Je maakt niet echt een hele intelligente indruk op deze manier. Als je mee wilt doen met de discussie, dan is het echt veel beter om met een betoog te komen waarin je je eigen mening uitlegt.

 11. 13

  @11: Dat kan, maar dan gebruik je alsnog Twitter. Als je dat toch aan het doen bent, waarom dan niet alles meteen op Twitter ?

  Ik was zelf eerst uitermate skeptisch over die Twitterthreads, maar inmiddels kan ik ze wel waarderen. Een ander voordeel: het format dwingt mensen wel om kort en krachtig te formuleren, maar biedt ook weer genoeg ruimte om een compleet betoog op te bouwen.

 12. 15

  @13 Omdat het voor geen meter leest als een verhaal na elke zin onderbroken wordt door allemaal onzin die er tussen staat?

 13. 16

  @15: Ja, maar dan moet je even op een tweet in het draadje klikken. Twitter opent de hele draad dan in een soort pop-up, waardoor de onzin wegvalt en je het hele verhaal onafgebroken voor je hebt.

  Toegegeven, Twitter is niet het meest geschikte medium voor doorwrochte betogen. Maar ze komen toch verbazend goed uit de verf, is mijn ervaring.

 14. 17

  @14: Ja, een oud treitertrucje. Veel rechtse publicisten beweerden op een gegeven moment dat al die vluchtelingen analfabeten waren, waar de Nederlandse economie niets aan zou hebben. Dat is onzin, en er waren dan ook al snel linkse publicisten die met de feiten kwamen: ongeveer 30 % is hoger opgeleid. Om de aandacht van hun eigen falen af te leiden hebben de rechtse publicisten daar vervolgens een stroman van gemaakt. Je ziet ze nu overal suggereren, dat Links zou stellen dat alle vluchtelingen hoger opgeleid zijn, en vaak wordt daar deze apothekers-sneer bij gebruikt.

 15. 18

  @16 je bedoelt gewoon de view zoals die is als je op deze waanlink klikt toch?

  Daar staat tussen elke twee zinnen toch nog “Noor Labansdochter‏ @FloripasDeLaban 12 jun. ” + het aantal retweets, likes and replies, plus een fotootje en een menuutje en wat whitespace?

  @17 Maar wat was er dan niet waar? (meer een vraag aan louis natuurlijk)

 16. 19

  @18: Yep. Heej, ik heb nooit gezegd dat Twitter ideaal zou zijn, ik heb slechts proberen uit te leggen waarom mensen het gebruiken. Bereik is net zo belangrijk als leesbaarheid; als Noor dit op een of andere blogje zou hebben gepost zou ik het waarschijnlijk nooit gezien hebben, maar nu komt het gewoon in mijn Twitterfeed. Dan neem ik die franjes maar voor lief.

  Het is niet waar, dat Linkse publicisten of politici hebben beweerd dat de vluchtelingen allemaal hoger opgeleid zijn. Integendeel zelfs; “Links” heeft juist altijd gewezen op de feiten, namelijk dat slechts zo’n 30 % hoger opgeleid is. En het is al helemaal niet waar, dat iemand heeft gesteld dat het allemaal apothekers waren.

 17. 20

  @18 Het is algemene kennis dat rond 1990 de VN opdracht heeft gegeven om in Afrika broedboerderijen op te zetten om een generatie vluchtelingen te genereren die vervolgens het orginele Europese volk konden vervangen. Dat is vanwege Rothschild en de linkse partijen die dan eeuwigdurend kunnen reageren over een nieuw communistisch rijk in Europa. En daar kunnen ze Henk de vrachtwagenchauffeur niet bij gebruiken!

  Gelukkig zijn er in het verzet wakkere helden. De revolutie will be retweeted enzo.

  Misschien waren het wel nachtapothekers ;)

 18. 22

  Zoals een wijze Amerikaanse presidentskandidaat ooit zei: “Delete your account.” Heb ik gedaan. Ik heb sindsdien nooit meer last gehad van halfzacht, afgeroomd of jong belegen fake news. Ik weet niet eens wie Weird Duk (familie van?) is en ben daar helemaal niet rouwig om.

 19. 24

  @12: Je bedoelt gezellig meekeuvelen over Twitter. Dat komt inderdaad intelligent over. Ik stel overigens geen vragen die zijn al beantwoord. Ik pareer.

 20. 25

  @21: Inderdaad, in Syrie zijn ongeveer net zoveel hoger opgeleiden als in Nederland. Het land is helemaal niet zo achterlijk als sommige lieden beweren. Dat is nu juist het hele punt.

 21. 30

  @10 / @24 , een staccato aan vragen. PewPewPew. De uiteindelijke vraag is: welke smaak Kool Aid heb jij gedronken? Ik hoop niet de (extreem)rechtse verzuurde…

  Wierd Duk is overigens niets meer dan een mediamegafoon. Haal dat media weg en hij is niets meer dan de gemiddelde debielrechtse roeptoeter, gelijk types als Leon de Winter, Theodor Holman (etc).

  Maar ja, Nederlandse media en clickbaithoeren en Algemeen Dagblad. Naast de Telegrof, het tweede vodje.

 22. 31

  @25
  “..in Syrie zijn ongeveer net zoveel hoger opgeleiden als in Nederland.”

  Joh, toen ik bij een ‘verwijderingscentrum’ (let wel) bepaalde technische dingetjes moest verrichten, was er een Syriër die mij, -zwaaiende met supergrote bouwtechnische tekeningen-, -en met een grote grijns- vertelde dat hij in Syrie ook ‘zulk werk’ deed.

  Ik mag/ mocht hem niet eens als (een soort van) stagiaire een enkele minuut laten meewerken. Fucking gotspe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren