Generaal Michael Flynn treedt af als veiligheidsadviseur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Generaal Michael Flynn, die van het weekend in de problemen kwam omdat bekend werd dat hij had gelogen over de aard en intensiteit van zijn contacten met de Russische ambassadeur, heeft vandaag zijn ontslag aangeboden aan de president.

Naar verluid zou het Amerikaanse departement van Justitie de regering Trump vorige maand al hebben gewaarschuwd dat Flynn regeringsfunctionarissen had misleid over zijn contacten met de Russische ambassadeur en mogelijk kwetsbaar was voor afpersing.

Open artikel

Reacties (12)

#1 HansR

Nu gaat het heel hard.

Lees de Independent over de openbare aanklager Sally Yates, die ontslagen werd na de waarschuwing. De vraag is wat wist Trump wanneer. Eenzelfde soort vraag als tijdens Watergate. Nog even en de republikeinen gaan zelf voor impeachment.

Ik riep zelf vanochtend ook nog: The after-Trump-era: America will have grown up. #Trump is a #blessing in disguise!

#2 Prediker

@1 Ik vermoed dat impeachment er eerder vroeger dan later wel inzit, als Trump niet zo verstandig is zelf z’n biezen te pakken (zoals Nixon vóór hem), maar het wordt dan slechts gematigd beter.

Punt is namelijk dat Mike Pence (een christelijke fundamentalist) hem dan opvolgt, en op allerlei vlakken hetzelfde beleid zal voeren. Mogelijk dat het immigratiebeleid dan minder draconisch wordt, maar op het vlak van individuele rechten, abortus, LGBT-rechten etc., Midden-Oostenbeleid, terugdringen van rechten voor arbeiders, industrie, zaken- en bankenwezen de vrije hand geven, terugdringen kiesrecht voor minderheidsgroeperingen, etc. etc. zal het beleid niet wezenlijk anders zijn.

De Republikeinen zullen het zichzelf daarmee enkel makkelijker maken bij volgende verkiezingen in het zadel te blijven, ook al vertegenwoordigen ze een steeds geringer deel van de bevolking.

Bovendien kunnen ze het Hooggerechtshof en federale hoven vullen met hun soort mensen, en dat vertaal zich weer in belangrijke beslissingen. Zo is de beslissing om belangrijke beschermingen voor zwarte kiesgerechtigden ongedaan gemaakt door conservatieve rechters die nog door Reagan en Bush sr. zijn benoemd.

Houd de ‘long game’ in de gaten.

#3 HansR

@2: Zeker, allemaal waar. Het punt is dat als het voor de ‘half-term’ gebeurt, de republikeinen de impeachment zelf moeten dragen. Dat is heel wat anders dan afwachten tot de democraten het gaan doen (als ze de ‘half-term’ meerderheid krijgen).

En daarnaast: als het zo ver komt is de schande zo groot, dat de democraten een en ander wel verzilveren.

Daarbij heb je mij niet horen zeggen dat als Trump weg is, het paradijs op aarde is gearriveerd. Pence lijkt me overigens meer iemand die iig het systeem honoreert. Dat zou al een verbetering zijn.

#4 Hans Verbeek

mogelijk kwetsbaar was voor afpersing.

Mogelijk?
Moeilijk te bewijzen of iemand toegeeft aan chantage of gewoon de juiste beslissing neemt.
Er komt gewoon een andere clown.

#5 okto

Ik zie het niet gebeuren, die impeachment. Een te groot deel van de republiekijnen buigt als knipmessen, en volgens mij vinden de meesten het eigenlijk stiekem wel prachtig, wat Trump allemaal doet.

#6 HansR

Allemachtig nu Stephen Miller weer: What Stephen Miller said should worry everyone.

Die halen het einde van de week niet meer.

#7 Hans Custers

@3

Pence lijkt me overigens meer iemand die iig het systeem honoreert. Dat zou al een verbetering zijn.

Wat je vergeet is dat Pence tot de partij behoort die al decennia bezig is met het uithollen van de democratie en de rechtstaat in de VS. Ze doen het alleen iets minder bot en opzichtig dan Trump en zijn iets minder incompetent. Het gevaar is dat na een eventueel aftreden van Trump het Tea-Party-extremisme van Pence, of Paul Ryan, of zelfs Ted Cruz, al weer vrij redelijk lijkt.

De Republikeinen en de uiterst rechtse propagandakanalen die er werkelijk de dienst uitmaken zullen dan gewoon verder gaan met wat ze al zo lang doen. Het eindresultaat zou dan, op langere termijn, wel eens een nieuwe Trump kunnen zijn, die zijn narcisme en incompetentie wat beter kan verbergen.

Misschien is het uiteindelijk niet zo slecht als de verdeeldheid aan de verre rechterzijde nog een jaartje gevoed wordt door de club die er nu zit. Wie weet verandert er daarna echt iets.

#8 HansR

@7: Wat je vergeet is dat Pence tot de partij behoort die al decennia bezig is met het uithollen van de democratie en de rechtstaat in de VS.

Nee, dat vergeet ik niet. Maar ik denk, dat een impeachment en de nazit wel volgens de regels moet. En dat houdt in dat Pence, Trump zal vervangen (of ken jij een regel dat iedereen naar huis wordt gestuurd?). Als hij dan het systeem en de bijbehorende regels iig honoreert, dan kun je de vier jaar verder uitzitten en denken over hoe het daarna moet.

Pence zal bij een eventueel impeachment echt niet zoveel meer kunnen doen. Wat ik al zei: de schande (en de schade) is dan al te groot.

Mijn opmerking over Pence was geen waardering, het geheel is een nederlaag voor de republikeinen waar ze nog lang pijn van zullen hebben. Het is al met al een les die hen nog lang zal heugen. Vandaar mijn ‘blessing in disguise’.

#9 rongvk

@6 Should but doesn’t. Van wat Miller et al. allemaal spuien krijgen rechtsgeleerden, topambtenaren en politieke commentators wellicht een rolberoerte, maar de gemiddelde Trumpstemmer vindt ’t fantastisch, en zijn populariteit onder Republikeinen is precies even groot als zijn impopulariteit onder Democraten. Flynns aftreden wordt gewoon afgeschoven op “vijanden van Trump” die spijkers op laag water zoeken.

Ik moet nog zien dat het Republikeinse leiderschap Trump laat vallen. Over de Logan Act zal niemand impeached worden, en het feit dat Trump aan de stoelpoten van toen-president Obama zat te zagen was geen geheim. Ik zie niet wat het uitmaakt of Trump wel of niet Flynn heeft opgedragen het belletje te plegen.

Maar als de inlichtingendiensten op de proppen komen met (meer) bewijzen dat de Trump-Rusland memo’s betrouwbaar zijn, dan wordt het interessant…

#10 Spam

@9

Ik zie niet wat het uitmaakt of Trump wel of niet Flynn heeft opgedragen het belletje te plegen.

Maar als het zo onbelangrijk is, waarom liegen ze er dan allemaal zo over de hele tijd?

#11 rongvk

@10 Een betere vraag is wellicht: liegen ze er meer of minder over dan alle andere zaken die er spelen/hebben gespeeld?

Maar mijn reactie is ondertussen al achterhaald:
https://www.nytimes.com/2017/02/14/us/politics/russia-intelligence-communications-trump.html

Nu er schijnbaar allerlei contact was met Russische inlichtingendiensten zal het denk ik wel hard gaan zoals HansR @1 stelde, al moet ik als kanttekening plaatsen dat hoewel er her en der Republikeinen beginnen te piepen Ryan en McConnell nog steeds niet van zich laten horen.

Ik denk dat de top voorzichtig afwacht welke kant het opgaat alvorens de stekker eruit te trekken?

#12 Micowoco

http://occupydemocrats.com/2017/02/15/nbc-just-implicated-mike-pence-flynn-russia-cover/

“Pence had spent the previous week on the media circuit defending Flynn before the world, making this revelation extremely embarrassing for him. It shows that Pence isn’t trusted or respected in the White House – or that this story is being leaked by Republican officials to insulate Pence from the fallout of this scandal so that he can smoothly take over when Trump is impeached or resigns in disgrace.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*