Gemeenten niet klaar voor jeugdzorgtaak in 2015

Aldus de Volkskrant:

Bijna de helft van de gemeenten betwijfelt of zij alle kinderen in de jeugdzorg kunnen helpen met het geld dat het Rijk beschikbaar stelt. Eenvijfde zegt zelfs ronduit dat dit niet gaat lukken. Dat blijkt uit een enquête van de Volkskrant waaraan 158 van de ruim vierhonderd gemeenten deelnamen.

Vooral de zorg voor de zwaardere gevallen, waarbij preventie en vroegtijdig ingrijpen niet helpt, dreigt in de knel te komen. (Maar dat wisten wij hier bij Sargasso maanden geleden al.)

De Kinderombudsman vindt het dan ook onverantwoord om de jeugdzorg, zoals gepland, per 1 januari over te hevelen naar de gemeenten.

Fijn hè, die indrukwekkende daadkracht van Rutte II?

Open waanlink

  1. 1

    Je verwacht het niet. Ik vind vooral de conclusies hierbij altijd opmerkelijk (maar inmiddels te verwachten): vingers in je oren en heel hard lalala roepen – het gaat gewoon toch door, want als ueberpragmatisch kabinet moet je je natuurlijk niet laten weerhouden door zoiets lulligs als de praktijk.

  2. 2

    Ik weet niet of dat bij de jeugdzorg ook is, maar in de Participatiewet als geheel blijkt dat de gemeente verplichtingen krijgt en minder sterke verplichtingen. Dus na de overheveling van rijk naar gemeente gaat van het gereduceerde budget deels meer geld naar bijvoorbeeld schuldhulpverlening, maar daardoor minder naar ouderenzorg. Dat gaat problemen geven en persoonlijk veel leed veroorzaken. De gemeente zal het niet goed k u n n e n doen.

  3. 3

    Ik denk dat het geld nog het minste probleem is (er zitten nog steeds een hoop kinderen in die hulpverleningsmolen die er helemaal niet thuishoren). Dat de kleinere gemeente nauwelijks faciliteiten en deskundig personeel in huis hebben (ook om te controleren of het geld goed wordt besteed) lijkt me een veel groter probleem. Gaan kleine gemeenten faciliteiten en personeel delen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren