Gemeenten dwongen bijstandsgerechtigden jarenlang tot onbetaalde arbeid

Het zoveelste verhaal van gemeenten die reïntegratietrajecten misbruikten om uitkeringsgerechtigden te treiteren en te vernederen.

In de gemeenten Aalten en Ouden IJsselstreek moesten mensen met een bijstandsuitkering jarenlang in een fabriekshal bloemen vouwen.

De participatiewet heeft deze praktijken wel aan banden gelegd:

Inmiddels is er wel wat veranderd in de wetgeving. Gemeenten mogen uitkeringsgerechten nu nog maar tot een half jaar verplichten tot onbetaalde arbeid. Daarna moeten de werknemers minimaal het minimumloon ontvangen voor de verrichte werkzaamheden.

Iets zegt me echter dat gemeente ook hier wel iets op zullen weten te vinden.

Open waanlink

 1. 4

  Verschrikkelijk dat de NPO ook al het woord ‘dwangarbeid’ in de mond neemt, als een feitelijke omschrijving nog wel. Terwijl het juist heel goed is voor mensen van allerlei slag om de armen uit de mouwen te steken, iets terug te doen voor hun maandelijkse uitbetaling van gemeenschapsgeld (!) en ervaring opdoen voor latere kansen op de arbeidsmarkt. Verschrikkelijk hoe dat wordt tegengewerkt door mensen die geen vrede kennen in hun hart en alleen maar onrust stoken en anderen ophitsen tegen de democratische gekozen overheid die het goede met elke burger voorheeft.

 2. 7

  @4 Als je vier jaar lang gedwongen wordt om tegen je zin stompzinnig, geestdodend werk te doen omdat je anders gekort wordt op je uitkering (of deze helemaal verliest), dan kun je dat arbeidsdwang, dwangarbeid en/of uitbuiting noemen, de term maakt niet zoveel uit.

  Feit is dat deze mensen gewoon arbeid verrichten, en dus een vast contract in loondienst aangeboden hadden moeten krijgen, met een pensioen, vakantiedagen etc. etc.

 3. 9

  Terwijl het juist heel goed is voor mensen van allerlei slag om de armen uit de mouwen te steken, iets terug te doen voor hun maandelijkse uitbetaling van gemeenschapsgeld (!) en ervaring opdoen voor latere kansen op de arbeidsmarkt.

  Arbeidsverdringing is slechts één van de argumenten tegen deze vorm van dwangarbeid.

  Jantje moet, op straffe van forse korting uitkering, bepaalde werkzaamheden verrichten. Na een X periode wordt Jantje vervangen door Pietje, om -onder dwang van korting uitkering- dezelfde werkzaamheden te gaan verrichten. Dan komt Klaasje en ga zo maar door.

  1 vacature op 6/ 8 werkzoekenden; noch jantje, noch Pietje, noch Klaasje maken veel kans op een normaal betaalde baan.

  Werkgevers zijn maar wat blij met deze horigen. Mede omdat de voor hun grootste kostenpost (=personeel) veel lager uitpakt en zij, via deze ter werk gestelden, meer winst maken. Subsidie galore, zelfs. Gratis geld!

  Ondertussen is het inmiddels al jaren bekend dat heel veel Nederlanders vrijwilligerswerk doen. Gewoon, om hun steentje bij te dragen aan de maatschappij, maar vooral om daar te helpen waar het nodig is. Gewoon, omdat het kan en moet.

  Flikker op met je gebazel over gemeenschapsgeld. Het gaat om een zeer klein percentage van werklozen die “te lui” zijn. Het merendeel van zij die momenteel gebruik maken van een uitkering, willen maar wat graag aan het werk.

  Van jou mag dat blijkbaar niet tegen een normaal salaris?! Jij deelt blijkbaar liever gratis geld in de vorm van subsidies uit?

  democratische gekozen overheid

  Ah, daarom staat PvdA er tegenwoordig zo goed voor. Oh, wacht..

 4. 10

  Woest word ik van dat zwakzinnig feitenvrij gebazel over gemeenschapsgeld en luie uitkeringstrekkers.

  Joop, oprechte vraag, wat doe jij zoal om van Nederland een iets mooier land te maken?

 5. 11

  Toch hoor ik een hoop mensen die hebben drie maanden met behoud van uitkering gewerkt en daarna een tijdelijk contract gekregen voor langere tijd, en daarom zeer dankbaar waren voor de gemeente die hun aan deze baan had geholpen.

  Ook hoorde ik een mevrouw die jaren al onbetaald werk verricht naast haar uitkering bij verschillende instanties financieel administratief werk, enfin , je kent het wel. Maar vertelde ze, het was haar eigen schuld. Want in deze kwestie was de gemeente haar eveneens goedgunstig gezind en had haar een cursus aangeboden voor een betere kans op de arbeidsmarkt. Ze vertelde mij vol ootmoed dat zij het examen had verprutst. Dat ze eigenlijk ondankbaar was en daarom geen moeite had nog twee jaren werken voor haar uitkering.

  @Mario: Goede opmerking, niet wat jij van het land kan krijgen, maar wat kan jij doen voor jouw land. Jij bent waarschijnlijk groot voorstander van de tegenprestatie naar vermogen. Dat wordt door velen ook gezien als dwangarbeid.

 6. 12

  @11, en dat heb je ontdekt wegens je open houding en zorgvuldige manier van uitzoeken enzo.

  Nou ja, of natuurlijk de imaginaire neef van de vriend van de buurvrouw, altijd handig als je je ideologisch punt wilt maken.

  Kortom: ik geloof er geen moer van.

 7. 13

  @11:
  Gut, er hebben ook wel mensen werk gekregen.
  Nou dat zijn echt uitzonderingen en het zet geen zoden aan de dijk.

  Bekijk de cijfers van de huidige werkloosheid en het aantal openstaande vacatures en doe het, als je er slim genoeg voor bent, per categorie.

  Het enige wat de gemeenten goed doen, is arbeidsvedringing.

  En dan zijn er ook nog malloten, die er iets goeds in ontdekken.
  ;-)

 8. 14

  @12.

  Het is zo, ken je niet de neiging van mensen om zich bij de situatie neer te leggen. Dan maar naar het positieve kijken of bij zichzelf de schuld te zoeken. Zeker bij deze groep mensen die vaak mentaal minder sterk staan in het leven, en soms echt blij zijn dat ze nog wat kunnen doen. Want, met voldaan gevoel thuis komen, op verjaardagen zeggen dat je werkt bij … , enz.

 9. 15

  @14, ik ken vooral jouw neiging om volstrekt incoherent te schrijven, en dat is wat mij betreft reden genoeg om dergelijke gevoelige getuigenissen als vals sentiment over boord te zetten.

  … maar de situatie van dwangarbeid zou natuurlijk simpel op te lossen zijn: maak die zogenaamde ‘reintegratie’-plekken gewoon tot baan. Mensen trots, geen juridisch mijnenveld, menselijk verantwoord, probleem opgelost.

  Mensen eerst de grond intrappen omdat ze ‘luie uitvreters’ zouden zijn, en ze dan zogenaamd helpen hun eigenwaarde op te bouwen in trajecten waarin ze overduidelijk worden uitgebuit is voornamelijk hufterig.

 10. 16

  Ondertussen is het inmiddels al jaren bekend dat heel veel Nederlanders vrijwilligerswerk doen.

  @9 Grap is dat als je dat doet je dat in een uitkeringssituatie dan ook weer verplicht bent op te geven (controlezucht).

  Onlangs was er een cameraman op zoek naar werk die een veroordeling wegens fraude aan zijn broek kreeg omdat hij verzuimd had op te geven dat hij in de kerk waar hij lid van was de diensten opnam.

  ‘Op loon waardeerbare arbeid’ heet dat in een juridisch construct, en dat mag dus niet zomaar van het UWV. Daar moet je toestemming voor vragen.

  Man kon vervolgens wekenlang gaan schoffelen. Fijn, zo’n veroordeling wegens fraude aan je broek; dat zal echt helpen bij het vinden van een baan!

  Het bizarre is dat de participatiewet bijstandsgerechtigden dan weer verplicht om vrijwilligerswerk te doen. Kortom, de man participeert, houdt zijn vaardigheden op peil, kan dat aan een werkgever laten zien en wordt daar vervolgens keihard voor afgestraft omdat hij niet besefte dat hij dit op had moeten geven bij het UWV.

  Want mensen gratis aan het werk zetten mag alleen vadertje staat, snapt u?

 11. 18

  Ik begin te vermoeden dat Joop gewoon een trol is. Het zou kunnen dat hij het allemaal echt meent, maar het komt op mij over alsof hij vooral zoveel mogelijk reacties wil uitlokken.

 12. 19

  Dat gehele beleid, beste Joop, zuigt apekloten.

  En ik een voorstander van tegenprestatie naar vermogen?

  Ik heb je, verdomme nog aan toe, net gewezen op het grote aantal vrijwilligers die sowieso hun overdrachtelijke steentje bijdragen. Hieronder tevens vele “uitkeringstrekkers”. Gewoon, van uit zichzelf. Zonder daar een beloning voor te verwachten, of wat ook.

  Deze participatiewet is niets meer of minder dan een zoveelste monstrum, bedacht door een stel idioten die niet helemaal doorhebben hoe het er aan toegaat binnen de maatschappij. Zij kennen deze vooral via aangedragen rapporten en staatjes, zo blijkt. Veilig, vanuit hun ivoren torentje.

  @16
  Exact.

 13. 20

  Triest… het idee is goed, maar de implementatie is bar en bar slecht.

  Re-integratietrajecten zouden – daadwerkelijk – vrijwillig gemaakt moeten worden en weigering zou in geen enkel geval moeten kunnen leiden tot boetes of verlaging van uitkering.

  Voor onderbetaald verplicht opgelegd werk door de staat is de term dwangarbeid wel degelijk op zijn plaats.

 14. 22

  @14: Je weet dat er gecontroleerde werkloosheid is he? Dat een maatschappij zonder werkloosheid gewoon niet mogelijk is omdat dan de lonen te ver stijgen en dan word de gegoede burgerij en de adelen wat chagrijnig ;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren