1. 3

  Dat doen Finnen doorgaans. Niks zeggen. Zijn ze heel goed in. Ik wil alleen dit zeggen, wat er slechts zijdelings mee te maken heeft. Finland heeft altijd ook grote hoeveelheden wapens zitten verbergen. Overheid en burgers deden dat. Heeft te maken met Rusland als buur. Nu is dat wat anders dan waar het artikel over gaat, maar ook dit is een onderwerp waarbij je moeilijk kunt achterhalen wat de situatie van het moment is.

 2. 5

  Bij het concept van Rusland als buur en daarom wapens verstoppen kan ik me wel iets voorstellen. En Finland heeft natuurlijk ook die reputatie, dat je er beter geen mot mee kan krijgen. (plaatje)

  Toch weet ik niet goed waarom het bovenstaande bericht over die munitiedepots zo opmerkelijk zou zijn. Blijkbaar zijn die bergplaatsen niet bewaakt en wil men niet dat jan en alleman er voor eigen gebruik gaat shoppen. Lijkt me toch wel vrij logisch dan om de locaties ervan niet in de krant te zetten. Of zitten er toch sinistere bedoelingen achter?

 3. 7

  @avanaa: aivan!

  @Olav: dat is een zin die je van Finnen kunt horen als ze denken dat je teveel praat. Ondanks dat het een stereotiep is (ik ken ook genoeg Finnen die je de oren van kop tetteren), komen dat soort Finnen gewoon voor in het wild. Ik heb dan ook tal van Finse vrienden waar ik, als we bijeen zijn, helemaal niet opkijk als er lange stiltes vallen in de conversatie. Die horen bij het sociale gebeuren. In een puur Nederlands gezelschap zouden dat soort situaties leiden tot nerveus om je heen kijken en wanhopig zoeken naar woorden en vervolgens gaat men zich afvragen of de vriendschap wel goed genoeg is. En Geert maar denken dat we allemaal dezelfde cultuur hebben als blanke broeders…

  @Olav,5: ik zie er ook het opmerkelijke niet van. De motivatie om het zo te doen is m.i. juist.

 4. 8

  Majava, bedankt voor de toelichting. Ik vermoed dat ik me wel thuis zou kunnen voelen in Finland, moet er misschien toch maar eens gaan kijken. Zelf ben ik ook niet zo’n kletsmajoor die altijd maar moet praten zelfs als er niets te zeggen valt.

 5. 9

  “Blijkbaar zijn die bergplaatsen niet bewaakt”

  Als dat het geval is, denk ik dat de locaties geheim houden relatief nog het minst problematisch gedeelte van de foute situatie is.

 6. 11

  Bismarck, ik begrijp uit het gelinkte artikel dat die spullen verspreid liggen over het hele (dunbevolkte) land. Het gaat volgens het artikel o.a. om bommen die niet zijn ontploft en munitie die is achtergelaten door het terugtrekkende Duitse leger. Het bewaken en/of opruimen van al die rommel zou in praktische zin wel eens gewoon onmogelijk kunnen zijn. Dan is geheimhouden inderdaad een kwestie van “choosing the lesser of two evils.”

 7. 12

  Dat opruimen zal toch een keer moeten gebeuren. Eigenlijk zijn ze er nu al laat bij, maar in principe wordt het met het verlopen van de tijd alleen maar gevaarlijker.

 8. 13

  Ach, hier in Nederland, waar het gevaar potentieel veel groter is omdat we dichter bevolkt zijn, moet ook nog steeds af en toe een woonwijk worden ontruimd of werkzaamheden stilgelegd omdat er weer eens een vliegtuigbom is aangetroffen. Blijkbaar is het opruimen vóórdat je er last van krijgt toch niet zo’n eenvoudige zaak.

  Een paar jaar oorlogvoeren levert op deze manier makkelijk een eeuw aan nasleep op. Misschien een goede reden, als we die nog nodig hadden, om het maar niet meer te doen.

 9. 15

  Avanaa, ik hou het inderdaad helemaal niet voor onmogelijk dat Finland het probleem veel beter in kaart heeft gebracht dan Nederland. Ook de Finnen zullen niet elke bom weten te liggen, dat is natuurlijk onmogelijk. Maar als je weet waar bepaalde gebeurtenissen hebben plaatsgevonden dan kan je wel met redelijke zekerheid aannemen dat daar spullen liggen.

  Nederlandse overheidsdiensten zullen ook vast wel dergelijke kaarten met vindplaatsen hebben gemaakt. Maar ja, die blijven dus… geheim.

 10. 16

  Ik denk dat wat avanaa probeert te zeggen (en anders is het mijn mening) is dat de Finnen juist hun zaakjes slechter voor elkaar hebben. In Nederland is elke bekende bom opgeruimd. In Finland liggen bekende bommen en zelfs munitie gewoon weg te roesten, tot een amateur-archeoloog met zijn metaaldetector een keer een bliepje hoort, de schop de grond in steekt en het dichtstbijzijnde dorp ineens een harde knal hoort. Of tot een Finse Breivik eens op het idee komt om op Ebay wat oude Duitse stafkaarten op de kop te tikken. Overigens heeft Finland aanzienlijk minder bombardementen meegekregen in WO II dan Nederland, dus het probleem zou daar veel hanteerbaarder moeten zijn (bekende munitieopslagplaatsen zijn toch echt beter op te ruimen dan niet ontplofte bommen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren