Ferguson blijft onrustig: geen vervolging moordenaar Michael Brown

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Begin augustus schoot politie-agent Darren Wilson de ongewapende tiener Michael Brown dood. Volgens diverse ooggetuigen rende Brown weg van de politie-agent met de handen in de lucht.

Toch heeft een ‘grand jury’ gisteren besloten dat er geen aanleiding is voor vervolging. De achttienjarige Brown zou Wilson namelijk aangevallen hebben in diens politieauto, toen Wilson deze naast Brown en een vriend parkeerde om hen te beboeten wegens het lopen op de rijweg.

De vriend, Dorin Johnson, zegt echter dat de politieagent naast hen kwam rijden en meteen begon te schelden dat ze van de weg af moesten gaan, waarna ze hem tegenwierpen dat ze bijna thuis waren. De agent zou zijn autodeur daarna tegen hen aan hebben geramd, Brown door het raam hebben getrokken en hebben gezegd: “Ik schiet je af!” Brown en Johnson zouden zich uit de voeten zouden hebben geprobeerd te maken. Vervolgens zou Brown bij het wegrennen door de agent in de rug zijn geraakt. Toen Brown zich omdraaide en de politieagent duidelijk probeerde te maken dat hij ongewapend was, werd hij – handen in de lucht – doorzeefd.

De zwarte bevolking van Ferguson (Missouri) heeft het helemaal gehad met de racistische bejegening door de politie, en demonstreert al maanden om te protesteren tegen de wijze waarop het nagenoeg geheel blanke politiekorps de zwarte bevolking behandelt. De reactie van de autoriteiten de afgelopen maanden is om in semi-militair tenue de confrontatie met demonstranten te zoeken en nachtelijke demonstraties met traangas uiteen te drijven.

Volgens de politie van Ferguson is dit nodig omdat die demonstraties nogal eens uitlopen op plunderingen. Obama heeft opgeroepen de vrede te bewaren.

Browns geval staat niet op zichzelf. In de Verenigde Staten hebben zwarte tienerjongens volgens een studie van ProPublica 21 maal zoveel kans door de politie te worden beschoten dan blanke tienerjongens.

Open artikel

Reacties (5)

#1 babs

Och, in de VS is tenminste nog enige onrust. In Nederland mag de politie een wegrennende ongewapende, lichtgetinte jongen al rennend en van enorme afstand van achter in de nek schieten. Onrust? Nauwelijks. Als de familie dan vervolging eist (art12-procedure) doet de rechter zijn best het vonnis zo slecht mogelijk te onderbouwen om de familie nog een schop na te geven. Hoger beroep is toch niet mogelijk, dus wie maakt hem wat? Onrust na deze uitspraak? Totaal niet.

Sterker, de naam van de schietgrage politieagent is niet eens bekend gemaakt. Dat betekent dat geen enkele collega en geen enkele rechtbankmedewerker het nodig vond die naam te lekken. Een totaal gesloten systeem, waarin racistisch politiegeweld zo vanzelfsprekend wordt gevonden dat het niet eens meer als racistisch politiegeweld wordt gezien.

De Verenigde Staten liggen wat betreft actievoeren tegen racistisch politiegeweld en erkenning dat racistisch politiegeweld bestaat straatlengtes op Nederland voor. Vergelijk bijvoorbeeld ook linkse Amerikaanse media over Ferguson met linkse Nederlandse media over Rishi. Stel je vervolgens de zaak Rishi voor op Grand Central in NY….

#2 Inca

@1, maar goed, ze liggen ook straatlengtes voor in het aantal mensen dat wordt doodgeschoten door de politie (of door de neighborhoodwatch, of gewoon, door mensen met wapens.)

Ik vind het niet goed te praten, maar ik zou voorlopig toch voor Nederland blijven kiezen.

(Overigens, nog een interessant stuk over de onrust: https://decorrespondent.nl/2060/Hoe-St-Louis-zich-schrap-zet-voor-een-storm-die-de-stad-zelf-uitlokt/219623008660-ffe22988 )

#3 Micowoco

Het politiegeweld in de VS is structureel.

https://www.facebook.com/video.php?v=364518957006479

#4 babs

@2: Dat de getallen groter zijn betekent niet dat het racisme groter is. Dat de VS een issue hebben met schietwapens wil ik niet bepaald ontkennen, maar het is een ander issue.

ter illustratie:
http://www.zerohedge.com/news/2014-11-25/forget-ferguson-244-teenagers-have-been-shot-chicago-michael-brown-died

De VS waren veel racistischer dan Nederland (apartheid, KKK en nog altijd politiegeweld), maar de VS zijn al lange tijd serieus bezig met het probleem, terwijl Nederland steeds openlijker zijn racisme viert onder leiding van een MP die Nederland wil teruggeven aan de Nederlanders.

http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2010/9/Rutte-Nederland-teruggeven-aan-hardwerkende-burger-ELSEVIER277264W/

#5 Micowoco

En of het onrustig blijft.

Twee agenten neergeschoten. Dat zal de hermandad niet op zich laten zitten…

http://countercurrentnews.com/2015/03/all-out-war-in-ferguson/

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*