Fat Cat Day 2023

Foto: Tripp (cc)

Dit jaar een dagje eerder: de dag dat de 14 meest invloedrijke CEO’s van Nederland gemiddeld net zo veel salaris/bonus/etc. hebben binnengeharkt als iemand met een minimumloon aan het einde van het jaar. Vakbond FNV roept sinds 2020 deze dag uit tot Fat Cat Day.

Vorig jaar was het dus op 7 januari. En dat terwijl door de stijging van het minimumloon dit jaar (van €10,65 per uur naar €11,75) de CEO’s in principe iets langer zouden moeten werken om een jaarloon te verdienen. Of zou die stijging het gat dan misschien toch niet dichten?

Dat het dit jaar toch een dag eerder is zal mede liggen aan de nieuwe CEO van Shell, die dit jaar bijna een miljoen meer krijgt dan de nummer 1 van vorig jaar (Philips). Wael Sawan voert met zijn beloning van €7.380.000 dan ook de lijst aan. Maar eerlijk is eerlijk: de nummer 2, Frans Muller van Ahold Delhaize, krijgt dit jaar zo’n half miljoen minder en komt uit op slechts €5.718.000. Daarmee kon Muller zijn Fat Cat Day overigens al in de vroege ochtend van 2 januari vieren.

Reacties (9)

#1 Joost

Die ene dag verschuiving is een *enorm* verschil. We zitten sowieso dermate dicht bij 1 januari dat Fat Cat day als een instrument om inkomensongelijkheid inzichtelijk te maken totaal nietszeggend wordt. (1 dag scheelt inmiddels miljoenen in jaarsalaris).

We moeten het over Fat Cat hours gaan hebben. En wereldwijd over Fat Cat minutes. Wat zouden betere maatstaven zijn?

Hoeveel verdient X per euro die jij verdient?

#1.1 Joost - Reactie op #1

In 2021 verdiende Musk ruim 10 mijard (jaja, dat is geen salaris, maar soit). Dat was een kleine 20k *per minuut*, op basis van een 24-urige werkdag. Nu zal Musk vast claimen dat ie meer werkt, maar voor de vorm.

#1.2 AltJohan - Reactie op #1.1

@ Joost: 2022 was daarintegen helemaal niet zo’n lekker jaar voor Musk.

https://www.bloomberg.com/billionaires/profiles/elon-r-musk/

#1.3 Joost - Reactie op #1.2

Ja, snap ik, maar dat doet er voor het verhaal niet zoveel toe.

#1.4 Jos van Dijk - Reactie op #1.1

En dan hebben we het nog niet gehad over vermogensongelijkheid. Misschien kan er ook nog eens een berekening gemaakt worden à la de Earth Overshoot Day om verschillen in grondstofgebruik (en CO2 uitstoot!) inzichtelijk te maken tussen arm en rijk.

#2 Nina

Het gaat dus om de CEO’s van: Shell, Ahold Delhaize, Philips, Randstad (volgens mij hoorde ik hem eens zeggen op de radio, of het werd voorgelezen, dat je maar gewoon slim moet zijn en dat je dan rijk kan worden), Aegon, KPN, DSM, ING, PostNL, Rabobank, ABN-AMRO, KLM, Schiphol Group, NS.
Ik zou ze graag allemaal boycotten, maar dat wordt lastig voor met name KPN, PostNL en NS. En ja er zijn meer mensen mee gemoeid dan de CEO’s (mensen die ook geraakt kunnen worden door een boycot), en dat is precies de reden dat die CEO’s zo veel kunnen verdienen: door het werk van vele anderen.

#2.1 Frank789 - Reactie op #2

Ik heb de indruk dat je met supersalarissen de ratten aantrekt die bereid zijn om kost wat kost de aandeelhouder tevreden te stellen want die moet op zijn beurt de superbonus en salarisstijging van de “CEO” weer goedkeuren.
De mannen van Goldman Sachs zijn bereid de hele wereldeconomie naar de klote te helpen als dat hun kans op een superbonus groter maakt. Never waste a good crisis.
De mannen van KLM, Schiphol, Shell + Esso (=NAM) weten donders goed dat ze enorme financiële en geestelijke schade aan mens en natuur aanrichten. Maar ze blijven bereid pure sabotage te plegen om hun business overeind te houden.

#3 Rein

Aangezien topbestuurders richting 200 keer modaal ontvangen, zouden top bestuurders dan 200 keer slimmer zijn, 200 keer harder werken, of 200 keer meer waarde toe dan Jan Modaal?

#3.1 Frank789 - Reactie op #3

Amerikaanse top-CEO’s ontvangen 5.000 keer meer dan de laagstbetaalde in hun bedrijf.
In de jaren ’60 was dat 500 keer meer.

Meer betalen/gelijker betalen loont: https://www.inc.com/magazine/201511/paul-keegan/does-more-pay-mean-more-growth.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*