Experiment stopgezet: geen kuikentjes in blender

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - De Gentse feesten beleven vandaag de laatste dag. al een week lang konden bezoekers stemmen of een kuikentje in een blender vermalen zou worden op niet. Beangstigend veel mensen stemden voor. De politie liet via Twitter weten dat dit onderdeel, hoewel volslagen fictief,  is stopgezet.

Het geintje was onderdeel van Datakamp, waarmee het illustere Cirq bezoekers de impact van sociale media in real life lieten ervaren. Hier een verslagje van de NOS.

Het nieuwsbericht laat niet weten of er een rechterlijk bevel aan het stopzetten ten grondslag ligt. Waarschijnlijk niet want er is jurisprudentie, hoewel dat van Deense aard is: in 2003 werd een museumdirecteur van dierenmishandeling vrijgesproken, nadat hij eerder een boete kreeg omdat goudvissen in een blender werden vermalen.

Dat betrof een installatie ‘Helena’ van kunstenaar Marco Evaristti.

 

 

 

Open artikel

Reacties (19)

#1 Arduenn

Missie geslaagd, zou ik zeggen. De Gentse Feesten staan nu op de kaart bij een breder publiek. En we leven nu met de wetenschap dat ‘beangstigend veel’ (ik vind nergens een percentage) mensen vóór stemden, ten gunste van de openbare executie van weerloze kuikentjes om toeschouwers te vermaken. Echter, vanuit een sociologisch standpunt zou het interessanter zijn geweest om de motivaties van de voor- en tegenstemmers te achterhalen.

#2 Olav

Cokema:

al een week lang konden bezoekers stemmen of een kuikentje in een blender vermalen zou worden op niet. Beangstigend veel mensen stemden voor.

Wat is daar precies “beangstigend” aan?

Ik zal maar namens de vóór-stemmers spreken, al heb ik niet gestemd: het is maar een kuikentje, dus wat maakt het uit. Daar vermalen we er elke dag ik-weet-niet-hoeveel duizenden van.

Het grappige van dit soort acties, of je het nu kunst noemt of niet, is dat het een heleboel van die hypocriete “dierenvrienden” confronteert met hun eigen zelfbedrog.

Nog een eitje, iemand?

#3 Henk van S tot S

@2:

Nog een eitje, iemand?

Gemalen kuikens leggen geen eieren.
;-)

Er zijn inderdaad een hoop zogenaamde dierenvrienden, die lopen te mauwen als iemand katten of honden eet, maar zelf “industrievlees” eten.
N.B.
Persoonlijk eet ik alleen eieren van biologisch gehouden kippen en laat ik vlees aan me voorbijgaan.

#4 Bismarck

@0: Ik denk dat de jurisprudentie in België toch wat anders ligt en dat de politie op zijn best een beroep had kunnen doen op de openbare orde (oftewel, er zal eerder een burgemeester dan een gerechtelijk bevel aan te pas komen). Verder vermeldt het artikel helemaal niet dat het experiment is stopgezet, maar dat het fictieve karakter ervan bekend is gemaakt.

#5 Johanna

Mooie demonstratie van de kracht van illusie. Hier wat meer achtergronden: http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-maldegem/publiek-stemt-kuikentje-blender-in-a3214507/

#6 beugwant

Een eeuw geleden is die hoek van België zelf in de blender geweest, en daar zijn ze inclusief papavers ook weer bovenop gekomen…

#7 Olav

@3:

Gemalen kuikens leggen geen eieren.

Ja, duh. Als ze eieren konden leggen werden ze ook niet vermalen.

#8 Bismarck

@7: Om de causale relatie maar eens juist uit te leggen.

#9 Spam

Kuikens leggen geen eieren.

#10 Arduenn

Dat zogenaamde ‘maar de bio-industrie doet het ook’-excuus is veel te flinterdun. Hier zit meer achter. Ik vermoed dat een kuiken voor de lulz in een blender willen zien stoppen net zo stoer is als een oud omaatje een pootje willen zien lichten onder het mom van “Kijk mij eens heel trendy een gebrek aan empathie aan de dag leggen en rebels schoppen tegen de gevestigde burgertruttigheidsorde, alsmede werken aan het versteviging van de sociale cohesie tussen mij en mijn matties” Om van de adrenaline-kick als gevolg van het ‘ik heb hier eigenlijk een heel onfatsoenlijke mening over/ik ga hiermee de publieke woede over me heenkrijgen’-gevoel maar te zwijgen. Maar zulks kan alleen met een uitgebreider sociologisch onderzoek onderbouwd, danwel weerlegd worden.

#11 lmgikke

“Er zijn inderdaad een hoop zogenaamde dierenvrienden, die lopen te mauwen als iemand katten of honden eet, maar zelf “industrievlees” eten.”

Hier zit een fundamenteel verschil. Ondanks dat er van alles aan te merken is aan Industrievlees, is het nog steeds vlees voor consumptie.

kuikens in een blender stoppen is entertainment en heeft niets met voedsel voorziening te maken.

Daarom is het belachelijk om dieren in een blender te stoppen. kunst of niet. Het zou een ontwikkelde diersoort sieren als men dat niet zou doen.

#12 Olav

@11:

kuikens in een blender stoppen is entertainment en heeft niets met voedsel voorziening te maken.

Ik zou het geen entertainment willen noemen, maar een reality check. En het heeft wel degelijk alles met voedselvoorziening te maken, want geblenderde en/of vergaste kuikens horen daar gewoon standaard bij. Tientallen miljoenen per jaar, in Nederland alleen al. En de biologische eierboer doet daar ook gewoon aan mee, want wat moet je anders met al die onrendabele haantjes. Persoonlijk zit ik er niet zo erg mee maar de goegemeente wil het niet zien of weten.

TLDR: wie ooit eieren eet moet gewoon niet zeuren over een enkel kuiken.

Terzijde: ook mensen die kippen houden voor de liefhebberij vermoorden hun haantjes en stoppen ze in de kippesoep, in dat geval dus pas als ze al wat ouder zijn dan een dag. Want die krengen zijn zodra ze volwassen worden sowieso niet meer te handhaven in het kippenhok. Ga kijken op Marktplaats: haantjes gratis af te halen. Dat zijn dan de hobbyisten die het zelf niet over hun hart kunnen krijgen. Die willen in het algemeen ook niet zien of weten wat er mee gebeurt. Als je die advertenties volgt dan kan je er je diepvriezer mee vullen en altijd gratis kip eten. Eet smakelijk.

#13 Arduenn

@12

Ik zou het geen entertainment willen noemen, maar een reality check.

Wat is dan het verschil met dat en een willekeurige andere reality check waarbij pak ‘m beet de eerste de beste persoon voor een auto geduwd wordt tegenover de duizenden verkeersslachtoffers dagelijks over deze aardbol ten behoeve van de infrastructuur en onze welvaart? Voor het beschermen van de menselijke soort hoef je het niet te laten. Er zijn zat mensen.

Ik zou het ook geen entertainment willen noemen, maar rauwe bloeddorst, brood en spelen, bedekt met een flinterdun excuus van hypocrisie.

#14 Olav

@13:

Wat is dan het verschil met dat en een willekeurige andere reality check waarbij pak ‘m beet de eerste de beste persoon voor een auto geduwd wordt

Te belachelijke vergelijking om überhaupt op in te gaan. Ben je soms zo’n PETA-gekkie?

Ik wil nog wel gezegd hebben dat ik de waarde van een mensenleven aanzienlijk hoger inschat dan dat van een eendagskuiken.

#15 Derk de Drenth

@14: Te belachelijke vergelijking om überhaupt op in te gaan.

Dat is het dus nou net niet. De belachelijkheid zit niet in die vergelijking, maar in jouw vreemde poging tot goedpraten (onder het mom ‘hullie doen het ook’).

#16 Arduenn

@14

Ben je soms zo’n PETA-gekkie?

Ik kan niet ontkennen dat ik de Nederlandse tak daarvan van dichtbij heb gezien—vanachter de blauw-gespiegelde ramen van de afdeling Centrale Proefdieren-Voorzieningen, met Lewis/N-rat in de ene hand en een injectiespuit in de andere.

Ik wil nog wel gezegd hebben dat ik de waarde van een mensenleven aanzienlijk hoger inschat dan dat van een eendagskuiken.

Ik ben het helemaal met je eens. Maar dat is voor mij nog steeds geen excuus om zo’n kuiken voor een groot publiek op een podium in een blender te stemmen.

#17 Inkwith Barubador

Arduenn kan blijkbaar niet lezen. Er worden helemaal geen kuikentjes geblenderd bij dit festival in Gent.

#18 Arduenn

@17, Inkwith Barubador, wáár zeg ik dat er kuikentjes geblenderd worden?

Ik zeg bij @1 “… mensen vóór stemden, ten gunste van de openbare executie”, bij @10 “… voor de lulz in een blender willen zien stoppen”, en bij @16 “… in een blender te stemmen”.

En dan beweren dat ik niet kan lezen. Oh, de ironie.

#19 Inkwith Barubador

@18: Er worden geen kuikentjes geblenderd, dus wat is nu je probleem?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*