Exit Poll verkiezing Europarlement 2014

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

PVV verliest volgens de prognose twee zetels, winst voor D66, de SP, de Partij voor de Dieren en ouderenpartij 50 Plus. Dit blijkt uit een exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos (in opdracht van de NOS).

zetelverdelingeu2014nos.jpg large

exitpolleu2014nos.jpg large

De officiële uitslag zal pas zondag bekend gemaakt worden, nadat de kiezers ook in alle andere Europese landen naar de stembus zijn gegaan.

Screenshots: Michiel van Hulten

Update: GeenPeil laat grotendeels hetzelfde beeld zien. D66 wint met 5 zetels, GroenLinks houdt er 2 over; CDA, PVV en SP schommelen nog een zeteltje.

Update 2: Meer vergelijking en analyse van de verschillende exit polls op Stuk Rood Vlees.

Open artikel

Reacties (20)

#1 weerbarst

appart, status quo centrum rechts wint, nederland verdient wat er komen gaat.

#2 Niet JeZus

De GeenStijl verslagen zijn interessanter. Qua cijfers tenminste want de uitzending is rommelig en flauw.

#3 Karin

@2 Ook bij geen geen stijl op visite geweest. Echt leuk initiatief! Lekker opgepakt ook! Inderdaad ‘live’ flauw uitgevoerd. Narekenen en betrouwbaarheid checken is nou eenmaal niet echt sexy. Pluim voor roze.

#4 Joost

Kan iemand me nou nog even in het kort uitleggen waardoor de actie van GS de democratie nou ten goede komt?

Ik hoorde het argument dat er dan met de uitslag in de hand achterkamertjespolitiek zou kunnen worden bedreven, maar hoe realistisch is dat?

Een argument tegen is beïnvloeding van stemmers in andere landen. Dat lijkt me een veel substantiëler gevaar dan die achterkamertjes.

Hoe relevant de hele discussie is, is natuurlijk ook maar de vraag: er zou sowieso een exit-poll komen, en die is redelijk accuraat zoals het er nu naar uitziet.

Ik koester overigens geen enkele illusie dat GS dit waarlijk uit democratische overwegingen gedaan heeft. Volgens mij is dit de meest succesvolle actie uit hun bestaan.

#5 Grûtte Pier

En alweer heeft Wilders een verkiezing verloren. De 3e nu op een rij. Je zou verwachten dat de partijleider dan opstapt!

#6 weerbarst

UKIP doet het gelukkig beter er is nog hoop voor een kleine revolutie in het machteloze EU parlement.

http://www.telegraph.co.uk/news/politics/local-elections/10849595/Local-elections-2014-live-results.html

#7 Djools

Vaak zie je niet dat blond haar grijs wordt maar het is toch echt zo.

#8 Bismarck

@4: “Ik hoorde het argument dat er dan met de uitslag in de hand achterkamertjespolitiek zou kunnen worden bedreven, maar hoe realistisch is dat?”

Dat was inderdaad een heel erg kwalijke suggestie van GS, waarschijnlijk een stukje onnadenkendheid (of totale onbenulligheid?) over de schade die ze met zo’n uitspraak kunnen aanrichten. Verder natuurlijk totale bullshit, om uitslagen te manipuleren heb je echt geen drie dagen nodig, drie minuten is daarvoor genoeg.

#9 Henk van S tot S

@5:
Wat off topic, maar:
Vergeet a.s. zondagavond niet naar documentaire “Wilders Wereld”te kijken.
Dat verklaard nog wat gedragingen van het “blonde dictatortje”

#10 Inkwith Barubador

Volgende keer gewoon regelen dat ieder land op dezelfde dag gaat stemmen. Eén Europa, weetjewel.

#11 Bismarck

@10: Prima idee. Beetje eng ook dat Nederland dus bij de 7 minst seculiere landen van de EU hoort.

Anders misschien zelf even 4 religies verzinnen die hun rustdag op maandag t/m donderdag hebben?

#12 pedro

@11: dan kunnen we hier helemaal niet meer stemmen…

#14 mbmb

@11: waar haal je dat vandaan? Of bedoel je omdat we niet op zondag willen stemmen? En is dat dan de maat voor seculier zijn?
Of mis ik een ironieteken?

#15 Bismarck

@14: Nee precies, er zijn 7 landen in de EU die niet op zondag stemmen vanwege hun denkbeeldige vriendje en ja dat is een maat voor secularisme.

Ja ik weet een kort door de bocht maat, maar zo inaccuraat toch ook niet. De twee vroegste stemmers (NL en VK) zijn toch de twee landen met zo’n beetje de meeste geïnstitutionaliseerde vermenging van kerk en staat (en ja ik weet dat wet en praktijk niet hetzelfde zijn en dat Polen in de praktijk veel minder seculier is).

Maar het ging me vooral om hoe ridicuul het niet meedoen met de rest van de EU is en dat wilde ik graag wat dikker aanzetten.

#16 mbmb

@15
ah. Inderdaad.
Inderdaad kort door de bocht.

Niet meedoen met de rest van de EU kan trouwens heel zinnig zijn. Hangt een beetje van het onderwerp af. Homohuwelijk of stemzondag, zal ik maar zeggen.

Ik ben totaal ongelovig, maar zou niet op zondag willen stemmen. De zondag is van mij. Eén dag in de week waarop niemand van buitenaf een claim kan leggen, vind ik heerlijk. Ik surf graag mee op de principes van relioten in deze. Ik ben dan ook niet zo van de koopzondagen.

Dan de feiten – die ik dus niet ken: zou de opkomst nou werkelijk hoger zijn wanneer op zondag gestemd wordt? Is daar iets over bekend?

#17 Micowoco

@15: Kerksheid heeft er ongetwijfeld mee te maken maar je kunt ook zeggen: laat het stemmen op een werkdag plaatsvinden, zodat het werkvolk minder tijd heeft om zijn stem uit te brengen. Een beetje de reden waarom wij altijd koninginnedag op 30 april vierden ipv de dag van de arbeid, dus.

#18 Henk van S tot S

@16

De zondag is van mij

Je zult dus wel geen aankopen doen op koopzondagen, om het winkelpersoneel, dat op die dagen voor een hongerloontje moet werken, een wat rustige dag te gunnen.
Wat dat betreft zijn de dik betaalde dominees, met hun zondagsarbeid beter af. ;-)

Verder ben ik persoonlijk van mening, dat verkiezingen opeenvolgend op vrijdag, zaterdag of zondag plaats moeten vinden, zodat alle religieuze hoofdstromen een beurt krijgen ;-)

#19 Emile M

Kan iemand met uitleggen wat het probleem is met een stemming op woensdag en de uitslag op zondag?

#20 Henk van S tot S

In aanmerking nemend dat je bedoeld dat er nog steeds op verschillende dagen gestemd wordt het volgende:
Beïnvloeding door het bekend van exit polls ??

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*