Ex-gedeputeerde Hooijmaijers (VVD) veroordeeld tot drie jaar cel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nu we het toch al over verdachte VVD’ers hadden, kan dit bericht er ook wel bij:

De rechtbank in Haarlem heeft voormalig VVD-gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Ton Hooijmaijers veroordeeld tot drie jaar cel wegens omkoping, witwassen, valsheid in geschrifte en het aannemen van smeergeld.

Maar niet alle dubieuze uitgaven verdwenen in eigen zak:

Hooijmaijers moest in 2009 vertrekken nadat was gebleken dat de provincie tientallen miljoenen euro’s had verloren doordat geld uitstond bij de IJslandse bank Landsbanki. Later bleek dat hij enkele duizenden euro’s die hij met de provinciale creditcard had uitgegeven niet kon verantwoorden.

Zie je nou wel dat je de overheid niet kunt vertrouwen?

Open artikel

Reacties (13)

#1 McLovin

Ben benieuwd of deze VVD-er zo meteen nog steeds vindt dat in Nederland de gevangenissen net hotels zijn….

#2 hansje ter horst

Gunst, dat is toch allemaal maar kwaadsprekerij van links?

Wat nou, de man was/is een eerbiedwaardig VVD-ert.

#3 majava

Ik wacht nog even op de verontwaardiging van rechts, dat deze man een lagere straf krijgt mede vanwege de grote media-aandacht.

Of geldt die verontwaardiging niet als je een pakdragende VVD-diknek bent?

#4 gbh

@3: Normaal komen ze er in klasse justitie Nederland met een schikking van af, dit is voor VVD begrippen al een extreem zware straf, de gevangenis is voor paupers.

#5 Mister P

Bij deze, 3 jaar is te weinig. En strafverlaging wegens media-aandacht is kul. Gewoon de volle max straf svp!

#6 Hal Incandenza

Mag ik even kwijt dat ik er erg blij mee ben dat hij veroordeeld is. Is altijd het poster child van ambtelijke corruptie geweest. Er staat echter niets over een boete (terugbetalen smeergeld?), dit lijkt me toch een pluk-ze-gevalletje bij uitstek….

Edit:

Bij NRC.nl lees ik dat er wel beslag is gelegd op 1.8 miljoen… Stond er bij de VK niet bij

#7 Emile M

Heb wat moeite met de ‘Zie je wel’ in de posting. Dat dit type bestuurder op zo’n post terecht komt is triest, maar een -gelukkig zeldzame- tekortkoming in ons politieke systeem. Dat daardoor ‘de overheid’ onbetrouwbaar zou zijn vind ik veel te ver gaan. De IJslandse-bankaffaire staat hier ook buiten.

#10 Emile M

@9 Een lange lijst met kleine graaiers, wachtsgeldsjoemelaars etc. Zelfs met een buitenechtelijke relatie krijg je al een vermelding. Hooijmaijers is een van de weinigen die echt gewoon op grotere schaal corrupt is. Voor wat betreft Neelie heb ik dat ook vaak gedacht maar de Granaria-affaire en het Langenbergverhaal zijn gewoon nooit goed uitgezocht.

#11 roland

@7: Hij is tot het laatst door zijn provinciale fraktie gesteund. De andere VVD gedeputeerde die dat niet deed moest zelf verdwijnen.

#12 Bismarck

@10: Er staan er zelfs meerdere tussen die vermeld worden puur vanwege politiek niet correcte opvattingen die ze (ooit gehad) hebben (zie bv. Hans van Baalen en Herman Meijer). Ik ben benieuwd hoe dat onder de noemer sjoemelen valt. Verder een berg verkeers- en en andere niet politiek gerelateerde overtredingen, waarvoor gewoon bestraft is (wat is daar precies gesjoemel aan?). Erg jammer dat je zo’n lijst daarmee vervuild wordt, je zou liever een lijst zien van corrupte politici, die hun ambt misbruikt hebben voor eigen gewin of nepotisme.

#13 Fons

@11: wie was dat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*