Europa slaapwandelde de Oekraïense crisis binnen

Trouw:

De Europese Unie en Groot-Brittannië hebben de signalen uit Moskou ‘catastrofaal verkeerd geïnterpreteerd’ en zijn de Oekraïense crisis binnen ‘geslaapwandeld’. Dat schrijven Britse Hogerhuisleden in een kritisch rapport over de aanloop naar de oorlog in Oekraïne, dat vandaag is gepubliceerd.

Dat lijkt me – complottheorieën daargelaten – wel duidelijk, ja.

Open waanlink

 1. 1

  De EU heeft ‘het uitzonderlijke karakter’ van Oekraïne niet op waarde weten te schatten,

  Alleen de gelikte propaganda-video van de beeldschone Yulia Marushevka gezien zeker?
  Het optreden van de fascisten op Maidan niet gezien?
  De ogen gesloten toen honderden rechts-extremisten in Odessa een bloedbad aanrichten?
  Even de andere kant opgekeken toen de burgers van Marioepol de tanks van het Oekraïnse leger probeerden tegen te houden.

  De media hebben een vertekend beeld gegeven van de werkelijke situatie en de ware aard van het Maidan-protest tegen Janoekovitsj met de mantel der liefde bedekt.
  Als je naar beide kanten van het verhaal hebt geluisterd, wist je al dat het op een burgeroorlog zou uitlopen.

 2. 3

  @2: Janoekovitsj was democratisch gekozen door een meerderheid van de Oekraïners. Op onderstaande kaart (klik voor het origineel) kun je zien welk deel van de Oekraïners zich etnisch-Russisch voelt.

  [img]http://www4.picturepush.com/photo/a/14546517/480/2016/Schermafbeelding-2015-02-20-om-15.13.55.png[/img]

  Het ophitsen van etnische verschillen heeft in veel landen geleid tot burgeroorlogen. Noord-Ierland, voormalig Joegoslavië, Mali, Afghanistan, Irak, Libië, Burundi, Soedan en nu dus ook Oekraïne.
  Is het een oplossing om alle etnische Russen uit Donetsk te verwijderen zoals de moslims weg moesten uit Srebenica?

  Het klinkt als een burgeroorlog, het ziet er uit als een burgeroorlog en de bevolking lijdt eronder… het is een burgeroorlog.

  In Zaporozhia (50% Russisch-sprekenden) is men helemaal klaar met de burgeroorlog.

  Deze geluiden zul je niet in de Westerse media horen, men luistert alleen naar Victoria Nuland en de mooie Yulia Marushevka.

 3. 5

  @3: “Op onderstaande kaart (klik voor het origineel) kun je zien welk deel van de Oekraïners zich etnisch-Russisch voelt.”

  Je liegt. Op dat kaartje kun je zien welk deel per Oblast er Russisch spreekt. Heel wat mensen die zich als etnisch Oekraïens beschouwen spreken Russisch. Als je op de link klikt en het juiste kaartje tevoorschijn tovert, zie je ook dat in geen enkel Oblast, op de Krim na er sprake is van een meerderheid aan etnische Russen.

  “Is het een oplossing om alle etnische Russen uit Donetsk te verwijderen zoals de moslims weg moesten uit Srebenica?”

  Dit is een stropop. De Oekraïense regering heeft nooit voorgesteld de etnische Russen uit Donetsk te verwijderen. Het omgekeerde is eerder waar: Uit de gebieden die door de Russen bezet worden, worden Oekraïners (en in het geval Krim ook Tataren) uit hun huizen weggejaagd.

  Dat filmpje uit Zaporozhia(???) heb je eerder gepost, maar is niet erg verifieerbaar. Aangezien de betreffende mevrouw wel erg precies de Russische media na spreekt (en namens wie behalve haarzelf eigenlijk?), is met geen mogelijkheid te achterhalen of hier geen sprake is van pure propaganda of zelfs een in scene gezette monoloog.

  Bovendien ziet het er helemaal niet uit als een burgeroorlog en klinkt ook niet zo. We zien twee legers tegen elkaar vechten (waarbij één leger opvallend veel wapentuig gebruikt dat uitsluitend in Rusland in gebruik is en daarmee wel bijzonder goed uitgerust voor een “volksleger”). Dat de bevolking eronder lijdt staat vast, maar dat geldt ook in andere oorlogen.

 4. 6

  De Europese Unie en Groot-Brittannië hebben de signalen uit Moskou ‘catastrofaal verkeerd geïnterpreteerd’ en zijn de Oekraïense crisis binnen ‘geslaapwandeld’.

  Behoorlijke understatement, iedereen met ook maar 2 hersencellen wist dat Rusland nooit zou toestaan dat Oekraïne ‘zomaar’ het EU kamp binnenwandelt.

 5. 7

  @5: als je op de link, naar de originele pagina klikt dan lees je de volgende kop:

  Ukrainians Who Identify As Ethnic Russians
  Or Say Russian Is Their First Language

  Dat filmpje uit Zaporozhia(???) heb je eerder gepost, maar is niet erg verifieerbaar.

  Ik neem aan dat deze confrontatie in werkelijkheid plaatsgevonden heeft.

  Als je alleen luistert naar de spreekbuizen van de regering in Kiev, dan zul je de situatie verkeerd blijven inschatten, Bismarck.
  Bij de ramp met de MH17 hebben we gezien dat je door eenzijdige berichtgeving (plunderen van de rampplek) heel snel op het verkeerde been gezet wordt. Er werd helemaal niet geplunderd.

  [img]http://www5.picturepush.com/photo/a/14549013/oimg/2016/000-par7933424.si-.jpg[/img]

  Luister naar beide kanten van het verhaal.

 6. 10

  @5:

  Dit is een stropop. De Oekraïense regering heeft nooit voorgesteld de etnische Russen uit Donetsk te verwijderen.

  Dat klopt, maar er zijn wel Oekraïnse politici in Kiev, die de etnische Russen dood wensen.
  http://www.washingtonpost.com/blogs/worldviews/wp/2014/03/25/in-latest-wiretapping-leak-yulia-tymoshenko-appears-to-say-nuclear-weapons-should-be-used-to-kill-russians/

  Een jaar na dato is er nog altijd geen officieel onderzoek ingesteld naar de schietpartij op Maidan in februari 2014. De daders lopen nog vrij rond.
  Er is ook nog geen enkele arrestatie verricht inzake het bloedbad in Odessa van begin mei 2014. Terwijl er ruim voldoende beeldmateriaal voor handen is. De moordenaars lopen nog vrij rond. Westerse media (inclusief Sargasso) zwijgen hierover.

 7. 13

  Slaapwandelen lijkt me hier niet de meest toepasselijke term. Dat suggereert een tekort aan bewustzijn. Europese politici als Verhofstadt en Van Baalen wisten heel goed wat ze deden. Misschien is ‘dromend’ (jawel, van bedrog) een passender term.

  @12: Ik zou er niet op vertrouwen dat wij van hieruit het onderscheid tussen feiten en propaganda kunnen maken.

 8. 14

  @12: Bekend staan als vrij betrouwbaar is niet het zelfde als ook daadwerkelijk betrouwbaar zijn, ik vertrouw per definitie niet 1 website/bron die gelieerd is aan het conflict.

 9. 15

  @12: Bekend staan als vrij betrouwbaar is niet het zelfde als ook daadwerkelijk betrouwbaar zijn, ik vertrouw per definitie niet 1 website/bron die gelieerd is aan het conflict.

  Niets is 100% betrouwbaar en dat besef jij je dus ook. Dat maakt het ook zo kwalijk dat jij een site gerund door journalisten die pogen de absurde Russische propaganda te weerleggen in diskrediet probeert te brengen als zijnde onbetrouwbaar.

  Kennelijk heb jij problemen met een site die o.a. het Russische verhaal dat wij hier in het Westen allemaal fascistische gay nazi’s zijn probeert te ontkrachten.

 10. 18

  “Als je alleen luistert naar de spreekbuizen van de regering in Kiev, dan zul je de situatie verkeerd blijven inschatten, Bismarck.”

  Iets met pot en ketel Hans. Tot zover laat jij vooral blijken je op het verkeerde been te laten zetten door de vele media die het Kremlin als propagandakanaal gebruikt. Deze oorlog is namelijk bovenal een propagandaoorlog (in plaats van een burgeroorlog) en met een beetje gezond verstand kun je al snel bedenken wie daar veel beter in is dan Oekraïne.

 11. 19

  @17:

  Dat zegt veel over jou, propaganda bestrijd je met feiten, met de waarheid voor zover deze bestaat.

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA.
  Niet dus, propaganda bestrijd je met propaganda, al het overige werkt dus niet omdat 95% van de bevolking alleen de kop leest en niet het artikel.

 12. 21

  @18: je hebt ongelijk, Bismarck. Ik luister naar beide partijen in deze propaganda-oorlog.
  Het mooiste propaganda filmpje van de Yulia Marushevka is niet gemaakt door Rusland.
  En jij noemt het andere filmpje, dat niet zo gelikt is en waarvan de inhoud je niet aanstaat “niet erg verifieerbaar”.

  Het filmpje hieronder (april 2014) laat zien dat de burgers van Oekraïne helemaal geen oorlog willen en het Oekraïnse leger als indringers beschouwt. Slechts 6500 views.

 13. 22

  laat zien dat de burgers van Oekraïne helemaal geen oorlog willen en het Oekraïnse leger als indringers beschouwt

  Welke burger wilt wel oorlog? Uit onderzoeken blijkt dat maar 5% van de burgers in het Oosten de Russische invasie steunt, dat zijn de mensen die je ziet in jouw film. Jij doet net of dat de burger is van de Oekraïne en daarbij negeer jij die andere 95%, dan speel je gewoon een vuil spelletje.

  Er is net een document naar een Russische krant gelekt waaruit blijkt dat Putin al voor de vlucht van Yanukovych een plan goedkeurde de Oekraïne binnen te vallen, op te delen en te annexeren. Putin is deze oorlog begonnen.

  http://www.mcclatchydc.com/2015/02/21/257386/russian-news-report-ukraine-invasion.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren