Europa laat giftige stoffen in zonnepanelen toe

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (16)

#1 Rik

Ah hieraan gerekend een tijdje terug. Was niet mijn verwachting dat dit zou gebeuren want als er een woning met die dingen op het dak in de hens vliegt dan zijn de rapen gaar!

#2 Bismarck

Zonder giftige stoffen geen zonnepanelen, het is lood of cadmium. Bovendien zijn de cadmiumpanelen dan weer groener omdat de productie minder energie kost.

#3 zmoc

Verstandig.

En prettig, want zo gaat mijn mijn investering in wat telluriumslakjes ooit misschien nog renderen; het gaat hier immers om een cadmium-tellurium verbinding. Tot een paar jaar terug gebruikte nog vrijwel niemand tellurium en sinds kort kom je het ineens tegen in CD-RW, Blu Ray, flash geheugen en andere halfgeleiders zoals zonnepanelen.

Tellurium komt op aarde ongeveer ongeveer net zo weinig voor als platina, alleen kun je platina dan zo hier en daar wel in grotere concentraties tegenkomen. Tellurium niet. Toch kost het nog geen drol.

#4 Rik

Groener? Zoek eens op wat de toxische effecten van cadmium zijn zou ik zeggen.

#5 zmoc

(dat laatste klopt trouwens niet. was in de war. tellurium en platinum wordt op exact dezelfde plekken gevonden en gewonnen, namelijk in koper- en nikkelerts)

#6 Bismarck

@4: Wat hebben de toxische effecten van Cadmium met groenheid te maken?

#7 Rik

@6

Wat is jouw definitie van ‘groen’? Waarschijnlijk een andere dan de mijne.

#8 Rik

Om even de indruk weg te nemen dat ik iets tegen zonnecellen heb. Integendeel, ben er of afgestudeerd en hou me er mee bezig voor m’n werk.

Het grote voordeel van zonnecellen tot nu toe naast het potentieel is dat de technologie zeer weinig tot geen negatieve bijeffecten heeft. Geen slagschaduw, geen lawaai, slim ruimtegebruik.

Het gebruik van toxische stoffen is echter wel degelijk een negatief bij-effect. En aangezien het heel goed mogelijk is om zonnecellen te maken die niet giftig zijn zie ik het liefst dat zonnecellen dan maar een jaar later ‘break-even’ bereiken (want idd. CdTe is erg goedkoop) dan dat deze producten een negatieve reputatie de wereld in helpen.

#9 Bismarck

@7: Mijn definitie van groen betreffende Cadmiumtelluride is in ieder geval verschillend van jouw definitie van toxiciteit van Cadmium.

#10 cracken

dus als we niks doen verdrinken we door het stijgende water als we wel iets doen gaan we dood aan gif, lekkere keuze toch weer.

#11 Bismarck

@10: Tenzij je die zonnepanelen gaat eten, zou ik me om dat gif niet teveel zorgen maken. CdTe is onoplosbaar en heeft een smelttemperatuur van meer dan 1000 graden. Verder wil ik je erop wijzen dat je je reactie ook typt op een gifbron (je PC zit vol met giftige stoffen).

#12 cracken

@11
Dus wat je zegt is dat ik al meer dan genoeg gif rond het huis heb, nou dan juist toch geen extra zonnepanelen? ;)

#13 Bismarck

@12: En vooral al dat andere gif ook de deur uit. We zullen je missen! ;)

Oh en onthoud: “Alle Ding’ sind Gift, und nichts ohn’ Gift; allein die Dosis macht, daß ein Ding kein Gift ist.”

#14 cracken

@13
Maar mijn PC heb ik nodig voor werk, zonnepanelen niet.

En mijn duits is niet meer wat het geweest is, maar, alles heeft gif en niets is zonder gif, alleen de dosis bepaalt of een ding geen gif is?

#15 pr

@5 platinum wordt gewonnen (als platinumerts) voornamelijk geassocieerd aan chroom, niet aan koper en nikkel zoals je zegt (die worden bijna nooit samen gewonnen!!)

#16 zmoc

@pr, #15: #5 ging over plekken waar tellurium en platina samen gevonden worden. Beetje onduidelijk verwoord inderdaad. Het gros van het platina komt inderdaad uit chromiet dat ze hier opgraven:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bushveld_complex

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*