EU ministers zijn eruit: Von der Leyen wordt de nieuwe voorzitter van de Europese Comissie

In de ideale situatie zou deze mevrouw niet in de achterkamertjes maar plenair in het Europees parlement gekozen moeten worden. Of, doe eens gek, gewoon rechtstreeks door het Europese volk.

Open artikel

Reacties (12)

#1 Emile M

https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/angela-merkel-is-de-grootste-verliezer-in-de-europese-banencarrousel~bebb2c75/
Interessante analyse maar ik deel de conclusie niet. Wel dat het spitzenmodel strandt. Want dat is de kern en dat is waar het de Raad en naar ik aanneem ook Merkel om ging. Het parlement staat nu voor de keuze: stemmen ze Von der Leyen weg en houden ze vast aan hun spits dan hijsen ze Weber op de troon. Die is immers nog beschikbaar gehouden. Merkel heeft dan ook haar zin, maar het EP is er waarschijnlijk te verdeeld voor. Timmermans als voorzitter van de Commissie zou daarentegen het spitzensysteem hebben bekrachtigd. Dat hebben de regeringsleiders nooit gewild. Ook Rutte niet.

#2 basszje

Als je je democratie alleen maar met een Duits woord kan uitleggen, moet je opletten ^^

Waar blijven de Europese kieslijsten?

#3 Jan met de pet

Het is denk ik vooral een overwinning voor de regeringsleiders en een nederlaag voor het parlement. Slim van Merkel om met een vrouw te komen omdat Macron graag 2 vrouwen wilde voor de topposities (hij draagt zelf Lagarde aan voor de ECB). Daarmee zetten ze het parlement voor het blok. Timmermans bleek teveel tegenstand te hebben en de christen democraten wilden persé dat hij het niet werd.

#4 Bismarck

De vraag is nu of het parlement dit gaat pikken, want op deze manier schiet het niet bepaald op met democratisering van de EU en daarmee geef je de anti-EU populisten de wind flink in de zeilen. Dat mogen ook álle niet-populistische regeringsleiders (en die zijn toch nog in de meerderheid) zich trouwens enorm aantrekken, want deze “overwinning” zou nog wel eens een daverende Pyrrusoverwinning kunnen gaan blijken op langere termijn.

Dus voor zowel het EP zelf, als voor de regeringsleiders is te hopen dat het EP zijn tanden laat zien en deze commissie in zijn geheel afkeurt (kom maar terug met een Spitzenkandidat als voorzitter en vrouwen op andere topposities).

#6 majava

@5: In de uren vlak na de bekendmaking van haar naam was het op Twitter al een drukte van belang met commentaren op haar kwaliteiten. Ze is echt een politiek lichtgewicht. Wellicht is dat waarom de leiders van de Visegrad-landen haar op die positie tolereren.

#8 Le Redoutable

De grootste partijen uit de grootste landen hebben hun poppetjes vooruitgeschoven, democratisch volkomen verklaarbaar. Timmermans was al van te voren kansloos, met Junker was de Benelux al aan de beurt geweest en nu eisen ander regio’s deze positie op. Getalsmatig zijn we over een jaar of 35 weer aan de beurt, en dan moeten we met een premier of een ander zwaargewicht komen waarvan men de naam in ieder geval kent en niet iemand van Lijst 7. Timmermans was in eigen kring niet onomstreden, de SP waren niet de enige in Europa die hem niet pruimden, bovendien moest het een vrouw worden, positieve discriminatie enzo, zie hier het resultaat.

Rechtstreekse verkiezingen maken het alleen maar erger, Duitse Franse en Italiaanse conservatieven maken dan de dienst uit want die zijn qua kiezersachterban in de meerderheid, hooguit een Oostblokker erbij als die samen 1 kandidaat steunen.

#9 Frank789

@6: Stel dat Timmermans blijft als (2e) vice-voorzitter, en weer de EU rechtsstaat in zijn portefeuille krijgt, dan heeft hij nu twee keer zoveel tijd om de Visegradlanden aan te pakken.
Als voorzitter zou Timmermans zich niet zo hard kunnen opstellen.
Dan hebben de Visegradlanden zich in de voet geschoten.

#10 Bismarck

met Junker was de Groot-Duitsland al aan de beurt geweest

/ftfy

Of je gaat niet landen in zelfbedachte hokjes duwen natuurlijk, dat zou ook zomaar kunnen.

#11 Le Redoutable

@10 Junker was inderdaad een vrij veilige keuze voor de Duitsers/Fransen, ze konden laten zien dat kleine landjes heus ook echt een kans maken, terwijl die gewoon veilig in de Frans/Duitse achtertuin zat. Maar de rest van Europa blijft niet pikken dat Noordwest Europa de baantjes blijft verdelen, helemaal niet aan betweterig wijzende vingertjes als die van Timmermans.

Als kleine groep met een kleine electorale achterban in het geheel maak je nu eenmaal weinig kans in een democratie. Je kan Marianne Thieme wel voordragen als de volgende premier maar het is voor 99.9% zeker dat die van de grootste partij zal gaan komen, net zo staan wij met onze 3.5 procent aandeel in het EU parlement helemaal onder aan de lijst.

#12 Bismarck

“Maar de rest van Europa blijft niet pikken dat Noordwest Europa de baantjes blijft verdelen”
En dus komt het baantje terecht in… Noordwest Europa, bij een betweterige plagiaatpleegster? En nota bene zelfs uit een land dat zelf de kandidatuur van die kandidaat niet ondersteunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*