EO-producent maakt racist van goedbedoelende mevrouw

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Sylvia Voogel staat sinds kort bekend als racistische hufter.

In het TV-programma Hufterproef zien we een winkelbediende racistische opmerkingen maken jegens een moslima met hoofddoek. Vervolgens lijkt het alsof de bediende bevestiging zoekt bij Voogel. Hij zegt dat er voortdurend wordt gestolen en dat de maat op een gegeven moment vol is, zij bevestigt dat hij groot gelijk heeft.

Het lijkt zo net alsof Voogel een racist is. Volgens haar verliep het in werkelijkheid precies andersom, en knoopte de winkelbediende eerst met haar een praatje aan over winkeldiefstal, waarop zij reageerde; en begon de man toen de moslima uit te kafferen, waarop ze de bediende corrigeerde.

Aanvankelijk wilde ze ook niet in het programma, zegt Voogel, maar liet ze zich verleiden door de complimenten van de producenten dat ze het zo goed had gedaan. Dat het er na montage heel anders uit zou komen te zien, omdat het programma blijkbaar nog een racist nodig had, kwam niet bij haar op.

Toen de zoon van Voogel, nadat er commotie was ontstaan, contact opnam met de EO en de eindredacteur van het programma over de gang van zaken; bood de laatste aan de scène uit het programma te knippen. Daar stond dan wel de voorwaarde tegenover dat Voogel verder haar mond zou houden over de kwestie, zeggen moeder en zoon.

De EO heeft inmiddels erkend dat de uitzending de vrouw geen recht doet, meldt de Volkskrant.

Open artikel

Reacties (14)

#1 simpel

gruwelijk kromme tenen programma, heb er twee gezien, en er wordt met een glijdende schaal gemeten. nogmaals tenenkrommend.

#2 Niet JeZus

Toevallig, ik heb de EO gemaild naar aanleiding van uitzending van tijdje terug waarin een vrouw bij de dierenarts een hond wou laten afmaken. De jongeman die daarin meeging werd volledig afgebrand door de ‘expert’, een of andere comediant waar nog nooit iemand van heeft gehoord.

Ik heb de EO gevraagd waarom ze zich tot SBS6 niveau verlagen, en hoe dit binnen hun Christelijke identeit past.

Van het klantencontactcentrum kreeg ik een copy-paste antwoord:

Hartelijk dank voor uw bericht en uw belangstelling voor ons programma.
Hufterproef test of mensen hufters durven aanspreken. Met een grappige luchtige insteek, maar daaronder de vraag aan de kijker: wat zou jij doen?
Het is een programma speciaal ontwikkeld voor de kijkers van NPO3 die gewend zijn om veel naar allerlei van dit soort filmpjes te kijken. De EO wil een soort bewustwording prikkelen. Durven wij tegen een mening in te gaan? Durven wij uit onze confort-zone te komen?

wij hopen u hiermee wat meer geïnformeerd te hebben.

Blijkbaar is er niet zoveel verschil tussen SBS6 en de EO. Jammer. Benieuwd wat Jezus ervan zou vinden.

#3 Henk van S tot S

Evangelische Onbenullen/onrusstokers ;-)

#4 Inca

Dit soort programma’s zijn volgens mij uberhaupt onmenselijk omdat ze juist ondermijnen wat ze zeggen te versterken. Ik denk dat minder mensen durven in te grijpen in vreemde situaties juist omdat ze zich bekeken voelen door diverse programma’s (wie durft er nou immers nog spontaan te reageren als je weet dat het wellicht een grap van Bananensplit is of iets dergelijks) en daarnaast modelleert het meer het huftergedrag dan het ingrijpgedrag.

Vreselijk.

Als het dan ook nog eens een verkeerde indruk geeft is het hek helemaal van de dam.

#5 Gladiool

Stelletje hufters.

#6 Inca

(@4, ik bedoelde trouwens onwenselijk, niet onmenselijk, dat is wat overdreven. En ik heb niet eens autocorrect, het was gewoon mijn eigen typfout.)

#7 lurker

Gij zult niet liegen!

Aldus het favoriete boek van de EO. Blijkbaar zijn ze daar zelf ook niet helemaal hufterproof.

#8 Amateur Commenter

Dit is ordinaire smaad met afpersing. Lijkt mij een prima basis om die gasten financieel helemaal kapot te maken.

#9 basszje

@2: “Het is een programma speciaal ontwikkeld voor de kijkers van NPO3 die gewend zijn om veel naar allerlei van dit soort filmpjes te kijken”

Haha echt. “Het is het net van die vermaledijde liberalen als Vpro en Vara. Die hebben het licht ook niet gezien”

Het las trouwens dat het e.e.a. gemaakt wordt door het productiebedrijf van Bert van Leeuwen ( bekend van die ene saaie quiz die decennia altijd ergens daar was ). Die heeft het licht van het pad van de Oerlemansen gezien kennelijk.

#10 Inkwith Barubador

Het stukje over winkeldiefstal was heel leerzaam. Blijkbaar durft bijna niemand iets te zeggen als er onder hun ogen gestolen wordt. Pas achteraf zeggen ze het tegen de winkelier.

Reclame voor winkeldiefstal, leek mij dat.

#11 kevin

@9 Wat?! Die quiz was geweldig! Verder kan ik de EO niet uitstaan, met name Tijs van den Brink. Wat een kwal en een waardeloze interviewer.

#12 Henk van S tot S

@9:
Je moet toch eens vast vaker naar de VPRO kijken luisteren.
;-)

#13 Henk van S tot S

Beter laat dan nooit:
http://nos.nl/artikel/2041887-eo-directeur-wil-excuses-maken-na-flater-hufterproef.html
Maar misschien is het wel voor de bühne; vertrouw nooit een EO-er ;-)

#14 penderie

Ah, de EO heeft weer een integer programma gemaakt.

En mensen die iets doen om ’te prikkelen’ of ‘vragen te stellen’ weten over het algemeen niet waar ze mee bezig zijn. Net zoals mensen die ‘de grens’ tussen x en y ‘onderzoeken’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*