En daar is de tweede straf van Israel

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Israel houdt belastingen in

Open artikel

Reacties (25)

#1 Kalief

Nu is het interessant wat Palestina met haar nieuwe status hiertegen kan doen. Heeft ze bijvoorbeeld nu de mogelijkheid een rechtszaak te beginne, hetzij in Israël hetzij ergens anders, en bijvoorbeeld beslag te laten leggen op Israëlische tegoeden?

#2 Joost

Het wordt tijd voor sancties, toch? Althans, voor elk ander land.

#3 NietJeZus

@Joost: Alleen trekt Israël zich daar geen fluit van aan. Vinden dat ze boven de wet staan, schijnbaar.

#4 bontenbal

Laat verdorie eens die kolonisten in Palestina belasting gaan betalen aan Palestina!

#5 Noortje

En maatregel 3 en meer zullen wel volgen.

De nieuwe, voorzichtige status van Pelestina duidt wellicht op een gewijzigde blik op de situatie daar van de VN landen. Hopelijk slaat het klimaat bij de vervolgmaatregelen echt om en krijgt Israel een tik op de vingers. Ik ben alleen bang dat dit nog wel een tijdje duurt, zeker met hondstrouwe bondgenoot USA.

#6 frankw

Imho is er geen sprake van een “tweede straf”. Die verschrikkelijk nare mensen die in naam van God je olijfbomen omhakken, die op grond van een overlevering waar ze zelf part noch deel aan hebben je land bezetten en rondlopen alsof zij zelf een geschenk van God zijn, zijn al de ultieme straf.

#7 lapis

Nederland is ongekend kritisch ineens: “The British, French, and Dutch letters of protest were very strongly worded. Both the French and British ambassadors stressed their call to Israel to go back on its plans to erect 3,000 housing units and not proceed any further with any plans for the E1 corridor. “London is furious with the decision over the E1 corridor,” a British diplomat told Haaretz.

The Dutch ambassador, whose country abstained from last week’s vote by the United Nations’ General Assembly to give Palestine observer status, warned that if Israel moves forward with its construction plans in the E1 corridor, his country will be unable to help Israel and to support its policies in future votes at the UN and other international organizations.

Als Uri nog minister was geweest hadden we waarschijnlijk slechts een briefje gestuurd met “keep on rocking – love, Netherlands”.

#8 Bismarck

@7: Dat zegt natuurlijk wel genoeg over Timmermans’ krokodillentranen/spagaatuitleg: Nederland (PvdA incluis) helpt het Israëlische beleid en stemt in het voordeel van Israël bij de VN.

#9 Joost

@8: Dus wat het briefje volgens jou zegt is dat het nu echt niet meer is uit te leggen aan het Nederlandse volk.

#10 Inje

Jammer dat de PvdA ook al op dit gebied de onderhandelingen heeft gewonnen. Een kamermeerderheid is voor Israel en steunt hen, maar tocht laten we onze bondgenoot nu al vallen. Zeer schadelijk dit, niet alleen om de ontbrekende continuiteit, maar ook omdat het moreel fout is.

#11 Kalief

@10 Is Israël onze bondgenoot? In welk opzicht dan, wat hebben ze ooit voor ons gedaan? In 2001 bombardeerde ze zelfs een met Nederlands geld aangelegde haven in Gaza. Fijne bondgenoot.

#13 Joost

Heerlijk, mensen minnen die een stukje extra informatie aandragen.

#14 Joost

Uit de link van @noortje:

”Israël is boos omdat het vindt dat de Palestijnse gang naar de VN het vredesproces bemoeilijkt.”

Nee, Israël ziet in de Palestijnse gang naar de VN een mooi excuus om het vredesproces verder te bemoeilijken.

Als Israël had gezegd dat het bang was voor een militaire escalatie van het conflict had het direct z’n leger op pad gestuurd.

Hoe bedoel je self fulfilling prophecy.

#15 Bookie

@11
Voor vernietiging van die haven is terecht hamas hoofdverantwoordelijk gehouden.

#16 Inje

@11

In het opzicht: democratie. Het geloof in een aantal dezelfde waarden. Maar concreet, want dat wil je graag horen, levert Israel veel belangrijke informatie omtrent die regio. Geopolitiek gezien zijn ze dus ook van belang.

#17 Kalief

@15 Alleen door jou blijkbaar. Geloof je echt dat de Israëlische vliegtuigen die het bombardement uitvoerden werden bestuurd door piloten van Hamas?

@16 Israël is geen democratie, maar iets tussen een apartheidsstaat en een militaire dictatuur. En Israël zit in geen enkel orgaan met Nederland waar informatie wordt uitgewisseld. Informatie is handel en wordt niet weggegeven, hooguit verkocht of geruild tegen andere informatie. Nederland krijgt niks van Israël.

#18 cerridwen

@Bismarck:
Maak de positie die Timmermans inneemt niet ingewikkelder dan nodig.

Hij heeft te maken met een pro-Israel kamermeerderheid waaronder de coalitiepartij VVD. Dat Timmermans een stuk kritischer naar Israel is dan zijn voorganger is volstrekt duidelijk. Hij moet echter voorzichtig manoevreren om de kamer zo min mogelijk aanleiding te geven zich ermee te bemoeien. Dat het beleid onder Timmermans anders zal zijn dan onder Rosenthal, is echter ook duidelijk.

De harde reactie van de Britten is interessant. Ook positief dat Nederland daar op mee lift.

#19 Bookie

@17
Als je die haven voornamelijk gebruikt voor wapenhandel met een bommenregen op Israël als gevolg krijg je als Israël van NL weinig verwijten.

#20 Joost

@19: Bron graag?

#21 Joost

En uit mijn blote hoofd is er weldegelijk geprotesteerd en is er in de 2e kamer geopperd om het geld die de haven kostte te verhalen op Israël.

#22 euro

@16

In het opzicht: democratie. Het geloof in een aantal dezelfde waarden.

Israël is in theorie de staat van alle joden wereldwijd, wat betekent dat een jood uit Oekraïne of Moldavië die nog nooit het gebied bezocht heeft, méér rechten heeft dan een Palestijn die daar al woont en wiens overgrootouders daar ook al waren. Nederland daarentegen is de staat van de mensen die binnen haar grenzen wonen, zonder onderscheid qua etniciteit of religie; een Amerikaan of Zuid-Afrikaan met Nederlandse voorouders wordt niet voorgetrokken tegenover een derde-generatie Turkse of Marokkaanse Nederlander.

Nederland en Israël delen níet dezelfde politieke waarden. Nederland maakt geen onderscheid of iemand christen, moslim of jood is. Israël wel.

Maar concreet, want dat wil je graag horen, levert Israel veel belangrijke informatie omtrent die regio. Geopolitiek gezien zijn ze dus ook van belang.

Veel van hun gelul heb ik al gelezen maar dit argument van de Israël-fanclub kende ik nog niet. Israël als informatiebron over de regio. Echt, om Arabieren en moslims te kennen moet je naar Israël.

#23 Johanna

@10 Weet je wat moreel fout is? Dat je jarenlange structurele mensenrechtenschendingen op grote schaal door de vingers ziet omdat je iemand ziet als bondgenoot, als iemand die onze normen en waarden deelt.

Weet je wat moreel fout is? Als het overgrote deel van de wereldbevolking een land eindelijk erkent, dat je dan de bezetter van dat land steunt in zijn represaillemaatregelen. Maatregelen bovendien die als ze worden doorgevoerd de kans op vrede kleiner maken dan ooit.

Weet je wat moreel fout is? Palestijnen en Arabieren verwijten dat ze geen vrede willen, en het land dat stelselmatig maatregelen neemt die op geen enkele manier bijdragen aan vrede de hand boven het hoofd houden.

Weet je wat moreel fout is? Als mensen bezwaar maken tegen mensenrechtenschendingen stellen dat die mensenrechten achterhaald zijn en beter afgeschaft kunnen worden.

#24 su
#25 Olav

Waarom moest die Ahmed Jabari, commandant van de militaire tak van Hamas, eigenlijk dood? Nou, misschien wel omdat hij op het punt stond een langdurige wapenstilstand met Israël goed te keuren, en omdat hij de macht had om naleving daarvan door de diverse milities in Gaza ook af te dwingen.

En dat konden Bibi en zijn maten natuurlijk niet hebben, zo vlak voor de verkiezingen.

Mooi stuk: http://www.haaretz.com/opinion/why-did-israel-kill-jabari.premium-1.482224

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*