Een stuk te ver…

Het grote probleem voor rechtspopulistische bloggers: de eeuwige fatsoensgrens.  Powned besloot om daar vanmiddag even vol over heen te gaan. Allereerst met een lollig bedoeld stukje over een verdronken 16-jarige asielzoeker.  Daarna met een even lollig stukje over een boerkini  die allebei net zo goed op Stormfront hadden kunnen staan.

Ondertussen wordt er al van diverse kanten al opgeroepen om kamervragen of het op zwart zetten van Powned.

Open waanlink

 1. 5

  @4: want ‘links’ bepaalt wat wel en niet satire is? Het is wellicht smakeloze satire, maar deden Hans Teeuwen of Theo Maassen dat ook niet regelmatig…

 2. 6

  Ondertussen wordt er al van diverse kanten al opgeroepen om kamervragen of het op zwart zetten van Powned.

  In een rechtsstaat gaat daar niet de kamer over maar de rechter.

  @4: Dat was het van oorsprong wel tot het door dat nazi krantje de telegraaf werd overgenomen. Kan me nog een tijd herinneren dat jullie ook je best deden om met de roze brigade te voetje vrijen.

  @5; Het verschil met Teeuwen of Maassen is dat zij alles in de zeik nemen en de stijllozen zich voornamelijk beperken tot het zwartmaken van bepaalde (bevolkings)groepen, dat is het verschil tussen opruien en satire.

 3. 7

  @1 en @4: Als dat stukje tegenwoordig voor satire doorgaat, dan is satire inderdaad morsdood (in ieder geval in extreemrechtse kringen).

  @6: “In een rechtsstaat gaat daar niet de kamer over maar de rechter.”
  In dit geval de minister. Of zijn we al vergeten hoe Llink op zwart moest na een rechtse hetze?

 4. 11

  @5: Kom op man, met je geblaat van “links bepaalt wat satire is”. Van Gogh en Maassen, als die iets opschrijven of schreven, dan weet en wist je dat je dat met een korrel zout moest nemen, dat de hyperbool niet geschuwd werd. Maar ga je hen nu echt vergelijken met de auteur “redactie” in de nieuwsrubriek op dat hondslaffe Powned, met hun selectieve satire? Als in “het is geen satire, totdat we het zeggen, en dat weten we pas nadat we de reactie van het publiek hebben gepeild”.

  Ondertussen produceren ze dingen die naadloos passen in wat de idiote achterban wil horen, en ontgaat hen de “satire” ook compleet.

  Ik kots hier werkelijk van.

 5. 12

  @11: wat ik ’t ergste vind, is dat die lui met hun ‘satire’ het Overton window zo ver naar rechts hebben opgeschoven dat de nazi’s klagen dat ze als ‘links’ worden omschreven.

  Wat overigens wel een leuk bijeffect is: mensen vinden het niet tof meer om powned op hun linkedin te hebben staan (iets verder doorscrollen in dat draadje, maar d’r zijn daar 3 mensen die aangeven dat ze powned-ervaring niet op hun cv willen zetten…)

 6. 14

  O maar wat is er nu niet waar aan dan? Er is een jongen verdronken die niet kon zwemmen en herhaaldelijk gewaarschuwd bleek.
  Wat had men dan moeten schrijven? Misschien niets want echt nieuwswaardig was het natuurlijk niet, maar wat is er zo erg aan wat ze geschreven hebben? Dat hij de dag van anderen verpeste? Is toch zo? De foto van dat kleine jongetje? Schokkend of een goede vergelijking met een andere verdronkende die iedereen nog kent.

  En dan dat boerkini verhaal. Is toch ook niet fris om daar in te zwemmen? Voor het zwemmen hoor je je op zijn minst even af te spoelen. Het is dus een vies mens en terecht dat ze extra schoonmaakkosten moet betalen.

  Maar laten we eerlijk zijn. Was het een Nederlandse jongen die verdronken was of een Nederlands meisje dat met kleren aan had gezwommen dan hadden al die nu o zo verontwaardigde mensen het prima gevonden. Kennelijk mag je dus geen satire ( smakeloos of niet) bedrijven als het gaat om bepaalde bevolkingsgroepen. Dat is de boodschap. En kamervragen? Laat men maar kamervragen stellen over het feit dat meer dan de helft van de aangiftes waaronder beroving niet meer in behandeling worden genomen.

 7. 15

  @14: “Was het een Nederlandse jongen die verdronken was … dan hadden al die nu o zo verontwaardigde mensen het prima gevonden.”
  Denk je dat echt, of roep je maar wat?

  “Kennelijk mag je dus geen satire ( smakeloos of niet) bedrijven als het gaat om bepaalde bevolkingsgroepen. “
  Kennelijk vinden mensen er wat van als je onder het mom van satire haat loopt te verspreiden.

 8. 16

  @14: What aboutery in zijn volle glorie. Gelukkig schaamt deze ezel zich nog genoeg om met een paar ongevraagde, absoluut onlogische redenen te komen in een poging om zijn geweten gerust stellen.

  Jouw denkwijze is echt om te kotsen en ik kan mij niet voorstellen wat jou overkomen moet zijn dat je op zo’n schofterige wijze jezelf nog durft goed te praten.

 9. 17

  @14 Een Boerkini is een badpak met iets meer stof. Heel wat frisser dan de katoenen, geplooide shorts die veel Nederlandse mannen in een zwembad aantrekken om te verhullen dat ze wat kleiner geschapen zijn.

 10. 18

  @15: Dat weet ik wel zeker. Ging het om een Nederlandse jongen dan had men niet eens de moeite genomen om erover te berichten. Zeker niet de ophef erover. Voordeel van deze “satire” is dat er nu meer aandacht voor is en zogenaamde vluchtelingen in ieder geval sneller verplicht zwemles krijgen. In ieder geval de kleintjes en natuurlijk zonder burka.
  Die 16 jarige is of een beperkt iemand die niet begrijpt dat hij niet in het water moet springen als hij niet kan zwemmen of eigen schuld dikke bult. Ik heb er in ieder geval geen medelijden mee. Je hebt ook mensen die ondanks waarschuwingen het gevaar van de zee opzoeken.

  Ja hoor heel politiek correct weer. Opeens is het haat als je vindt dat je niet in kleren moet zwemmen omdat dat goor is. Het is gewoon een vies mens en de extra schoonmaak kosten zijn meer dan terecht. Opeens is het haat als je die gast die verzopen is voorziet van een plaatje van dat jongetje dat verdronken is. In dat laatste geval de schuld van zijn vader, de klootzak, maar zelf kon hij er niets aan doen. Dat vond ik echt erg, ook al werd hij even fotogeniek op het strand gelegd zoals later bleek om het naïve westen de schuld in te wrijven.
  Hoe dan ook het is weer duidelijk. Gaat het om Islam of moslims of migranten dan is het haat, gaat het om blanken dan is het satire.

 11. 19

  Ik ga de artikelen niet lezen, Powned is een k*tomroep. Echter, wat net zo k*t is, dat zijn mensen die de grenzen van fatsoen willen opleggen aan anderen. En nog k*tter is het wanneer mensen dan andere foute mensen met foute uitingen op zwarte lijsten gaan zetten. En het allerk*tst is het wanneer die foute mensen dan hun baan en/of omroep en/of subsidie kwijtraken.

 12. 20

  @16 in plaats van mij beledigen, geef is aan wat er zo afschuwelijk is aan mijn denkwijze? Behalve dan dat ik niet in je Islamkruiperij meedoe dan?

  @17 Kijk dat is een antwoord waar je wat mee kunt. Voor mij is het een goor stuk kleding, voor jou het voorbeeld van wat rein is. Ik heb meer op met die Algerijnse vrouw die in bikini is gaan zwemmen en daartoe oproept, jij meer met deze kwast.
  Hahaha das een goeie. Stel je had moslimmannen geschreven en men had er opeens haat in gezien.
  Man man man wat zijn jullie verdwaald.

 13. 21

  @18: Waarom is in kleren zwemmen goor? Ik heb reddend zwemmen in kleren moeten doen. Als je kleren gewassen zijn, wat is het probleem?

  Over de jongen die niet zwemmen kan: Ik weet niet wat voorgevallen is, maar wellicht was hij er met zijn vrienden, die plezier hadden en hij wou er aan meedoen. Dan kun je wel zeggen dat het Eigen schuld, dikke bult is, maar dat is kort door de bocht. Hij was vast niet van plan om het zwembad te laten sluiten of dood te gaan. Dus een artikel te schrijven met zo weinig meegevoel en wat verdedigd wordt op deze manier is – zoals #11 al schreef – om te kotsen

 14. 22

  @20: Eerst schrijven “in plaats van mij te beledigen”, maar volledig daaraan voorbijgaan wat hijzelf doet. Zelden zo’n plaat voor het hoofd gezien.

 15. 23

  @14

  Kennelijk mag je dus geen satire ( smakeloos of niet) bedrijven als het gaat om bepaalde bevolkingsgroepen.

  Tuurlijk mag dat. Ik mag toch ook satire maken over jouw overleden moeder?

  Was het een Nederlandse jongen die verdronken was of een Nederlands meisje dat met kleren aan had gezwommen dan hadden al die nu o zo verontwaardigde mensen het prima gevonden.

  Je verdoet je tijd hier met je waardevolle gave. Als ík gedachten kon lezen dan zat ik allang steenrijk op een tropisch eiland.

 16. 24

  @20 Wat is er goor aan een badpak? Waarom denk je dat ik een Algerijnse vrouw in een bikini niet kan waarderen? Waarom haal je die moslimmannen erbij als ik een argument maak dat gaat over zwembroekdesign?

  Vanwaar die haat en aggressie? Is een moslim er met je vriendin vandoor gegaan?

 17. 25

  @20:
  “geef is aan wat er zo afschuwelijk is aan mijn denkwijze?”

  Dat jij geen enkel medelijden voelt als iemand verdrinkt vind ik behoorlijk ziek, om heel eerlijk te zijn.

 18. 26

  @21

  Waarom is in kleren zwemmen goor?

  In kleding blijft vaak organisch materiaal van de drager achter (zweet, huidschilfers, etc). Zelfs als het gewassen is. Dit organisch materiaal vormt samen met de chloor van het zwembad nogal wat akelige stofjes (chlooramines en dergelijke) die schadelijk en potentieel kankerverwekkend zijn.
  Het blijkt dat met name kleding veel van dergelijke moleculen vasthoudt die de potentie hebben dergelijke verbindingen met chloor aan te gaan. Het is dus inderdaad zo: hoe meer kleding, hoe meer organische chloorverbindingen ontstaan, hoe viezer. Het schoonste zwembad zou je krijgen als iedereen helemaal naakt zwom.

 19. 28

  @14:

  O maar wat is er nu niet waar aan dan? Er is een jongen verdronken die niet kon zwemmen en herhaaldelijk gewaarschuwd bleek.

  So? Maakt dat het minder erg? Ja, hij was gewaarschuwd, en ja, dat heeft hij duidelijk genegeerd. Dat maakt hemzelf medeschuldig aan zijn eigen dood. Maar dat alles is totaal irrelevant hier. Het gaat om de manier waarop iets wordt gebracht, met een compleet dedain voor een mensenleven, of over een bevolkingsgroep, zoals hier https://pbs.twimg.com/media/DGtxDW2XsAADgUi.jpg:large.

  Wat had men dan moeten schrijven?[q/]

  Wil je nu echt beweren dat er niet op een andere manier over dit onderwerp geschreven had kunnen worden? Zonder het gesneer en het effectbejag waarbij migranten op een hoop gegooid worden?

  [q]Misschien niets want echt nieuwswaardig was het natuurlijk niet, maar wat is er zo erg aan wat ze geschreven hebben?

  Elke dode in Nederlandse zwembaden wordt gerapporteerd. Er zijn er niet zoveel, he. Dus het feit op zich dat het gebeurt is al vermeldenswaardig.

  Dat hij de dag van anderen verpeste? Is toch zo? De foto van dat kleine jongetje? Schokkend of een goede vergelijking met een andere verdronkende die iedereen nog kent.

  Echt, gast. Je bent totaal de weg kwijt. Je doet me denken aan de woordvoerders van Trump die zich in steeds gekkere bochten moeten wringen om recht te praten wat krom is.

  En dan dat boerkini verhaal. Is toch ook niet fris om daar in te zwemmen? Voor het zwemmen hoor je je op zijn minst even af te spoelen. Het is dus een vies mens en terecht dat ze extra schoonmaakkosten moet betalen.

  Ja. Want als iemand met kleren aan per ongeluk in het zwembad valt moet het hele zwembad standaard schoongemaakt worden. Dat gebeurd altijd. Of nee, nergens, nooit. Een boerkini is speciaal gemaakt om mee te zwemmen, en ik vermoed dat hij gewoon gewassen was voordat ze ging zwemmen. Ja, moslims wassen ook, heb ik vanuit betrouwbare bron vernomen.
  Echt gast, je bent totaal de weg kwijt.

  Maar laten we eerlijk zijn. Was het een Nederlandse jongen die verdronken was of een Nederlands meisje dat met kleren aan had gezwommen dan hadden al die nu o zo verontwaardigde mensen het prima gevonden.

  Weet je waarom we dat “prima” hadden gevonden? Omdat powned dan een normaal stukje had getikt. Waarin niet gezegd werd dat hij de dag van anderen had verpest, maar gewoon dat het dom was, maar nog steeds verschrikkelijk.

  Kennelijk mag je dus geen satire ( smakeloos of niet) bedrijven als het gaat om bepaalde bevolkingsgroepen.

  Dit. Was. Geen. Satire. Punt.

  Het lef om dat satire te noemen, iets dat verschijnt op de site van een omroep die constant bloedserieus verbale aanvallen doet op allochtonen en asielzoekers. Het was geen column. Het was geen Speld. Het was “de redactie” in de sectie “nieuws”.

  En kamervragen? Laat men maar kamervragen stellen over het feit dat meer dan de helft van de aangiftes waaronder beroving niet meer in behandeling worden genomen.

  Haha, een totaal niet gerelateerde “ga boeven vangen”. Maar google even, en zie hoe vaak over dat onderwerp kamervragen worden gesteld, versus over omroepen die hun drek met overheidsgeld verspreiden. En als er al wordt gevraagd, hoe vaak dat over zogenaamde linkse drek is, ipv rechtse.

 20. 31

  @21: nogmaals het interesseert me werkelijk niet dat die jongen verdronken is. Vind t wel erg maar als ik eerlijk ben doet het me niets. In mijn ogen zijn er wel ergere dinken dan iemand die verdrinkt. Vette pech maar thats life en heel heel heel stiekem grloof ik er werkelijk helemaal niets van dat het jullie o zo interesseert. Het is alleen maar omdstdie gast uit Syrië kwam. Als t een Nederlander was had ie van jullie niet eens aandacht gekregen. Zo verdwaalt. En tuurlijk het is helemaal niet zijn eigen schuld. Hij wilde met zijn vriendjes zwemmen en hoorde geen enkele waarschuwing. Nou dan is t een sukkel. Kan er niet anders van maken.

 21. 33

  @25: Ja beter dat dan net doen of ik t belangrijk vindt dat die gast verdronken is. Ik vind het pas ziek als blijkt dat je het eigenlijk geen ruk interesseert maar opeens schande roept omdat t een migrant betreft.

 22. 34

  @26: ik kan me niet herinneren dat het zwembad besloot dat het water in het zwembad vervangen moest worden omdat het ‘goor’ was, nadat ik voor m’n A-zwemdiploma met kleren aan moest zwemmen. Blijkbaar vinden we dat een acceptabel risico. Uberhaupt werd er niks gezegd over dat het ‘goor’ was om met kleding aan het zwembad te zwemmen.

  Maar het zou zomaar kunnen dat die zwembadeigenaar zo racist als fuck is en van alles bedenkt om ‘moslims’ dwars te zitten.

  En het is ook niet-zo-subtiel racisme om ‘goor’ te koppelen aan al-dan-niet in boerkini zwemmende moslims. Je mag de godwin zelf afmaken.

 23. 35

  @28: Ja hoor het is superbelangrijk te vermelden dat iemand verdrinkt. Dit jaar zijn er nogal wat mensen verzopen. Ook in t nieuws en niets geen ach en wee. Nu gaat t om een migrant die zich niets aantrok van waarschuwingen en dan verzuipt en daar past geen satire bij? Waarom niet? Omdat jij dat bepaalt? Ik geloof zelfs dat t maar goed is dat ze op deze wijze hebben geschreven. Misschien gebeurt er dan wat al veel langer had moeten gebeuren.
  Geen diploma is geen zwemmen. Ben je het er niet mee eens dan hoor je hier niet.. En kinderen die moeten direkt verplicht zwemles krijgen.
  Nu heeft die jongen heel veel mensen een gruwelijke dag bezorgd, terwijl ze ook alleen maar kwamen om te genieten. En daar moet ik een traan om laten? Misschien dat anderen nu wel nadenken voordat ze het water in springen.

 24. 37

  Het is alleen maar omdstdie gast uit Syrië kwam. Als t een Nederlander was had ie van jullie niet eens aandacht gekregen.

  @31 Als het een Nederlander was geweest, had het van PowNews ook nauwelijks aandacht gekregen, laat staan dat ze er zo badinerend over hadden gedaan.

  Maar nu is het een Afghaanse asielzoeker, en dan is het bij GeenStijl en aanverwante clubs al jaren vaste stiel om die te dehumaniseren door cynisch getapte grappen te maken als die komen te overlijden.

  Over dat laatste gaat de ophef. Dat het normaal is geworden dat een publieke omroep met zoveel expliciete minachting over een slachtoffer van een dodelijk ongeval schrijft, omdat ‘ie door de redactie op grond van z’n afkomst als untermensch en als ‘last’ wordt beschouwd en hoopt te bewerkstelligen dat u en ik dat ook zo gaan beleven.

  Dáár gaat de felle reactie over. Niet dat er iemand is verdronken op zich, want dat is statistisch bezien onvermijdelijk als er mensen in en rond het water recreëren.

  Een paar weken terug was er volgens mij nog een geval waarbij een ouder haar kind een paar tellen uit het oog verloor.

  Daar ontstond toen discussie over omdat mensen op social media meteen met hun keiharde oordeel klaarstonden: wat was dat voor moeder?! Dat zou hén namelijk nooit overkomen!

 25. 38

  @34: Ik geloof nu eenmaal dat een boerkini erg smerig is. Ik hoef niet te zwemmen in een bad waar mensen gewoon met kleren en al inspringen. Liever eerst goed afspoelenlen en dan zwemmen. Dat jij nu zelfs een vergelijk durft te maken met diploma A zwemmen is erg veelzeggend.

 26. 40

  @29, @34: iemand vroeg waarom in kleren zwemmen “goor” is. Ik heb wat wetenschappelijke achtergrond gegeven waarom in kleren zwemmen minder schoon is dan zonder kleren. Ik doe verder geen uitspraken over boerkini’s. Het lijkt mij evident dat een enkele boerkini qua vuil dat in kleding achterblijft een druppel op de gloeiende plaat is, en dus inderdaad geen fluit uitmaakt.
  Verder sluit ik me aan bij de verontwaardigde reakties. De empathie is weer ver te zoeken inderdaad.

 27. 41

  Ik geloof nu eenmaal dat een boerkini erg smerig is..

  @38 Het is gewoon badstof, dezelfde stof waarvan zwempakken gemaakt worden, dus waarom méér stof dat nou ineens smerig zou maken, is niet duidelijk.

  Waarom zou een boerkini wel smerig zijn en een surfpak bijvoorbeeld niet?

  Als je nou zou zeggen dat je de gedachte achter de boerkini patriarchaal, preuts en misogyn vindt, uitdrukking van de islamitische variant van ultracalvinistisch Staphorst, en dat je ’t geen gezellige gedachte vindt dat deze stroming zichtbaarder wordt in Europese samenlevingen, dan had je nog een punt.

  Maar “Ik geloof nu eenmaal dat een boerkini erg smerig is..” is de xenofobe versie van “Ik geloof nu eenmaal dat vaccinatie autisme veroorzaakt..” Feiten doen er niet toe, joh: ik houd gewoon lekker vast aan deze rechtvaardiging voor m’n onderbuikgevoelens, right or wrong!

 28. 42

  @25: Dat jij geen enkel medelijden voelt als iemand verdrinkt vind ik behoorlijk ziek, om heel eerlijk te zijn.

  Jij zult waarschijnlijk nooit slapen in de wetenschap dat er elke seconde van elke dag wel ergens op de wereld iemand verdrinkt of op een andere ongelukkige wijze overlijdt.

 29. 43

  Ik zou dat medelijdenverhaal er graag buiten houden. Ik voel er ook weinig bij. Het is te ver weg om me persoonlijk te raken. Ja, ik vind het kut voor die jongen, maar ergens is er ook een beetje een “eigen-schuld”-factor.

  Wat me wel raakt is de manier hoe Powned dit oppakt, en hem ontmenselijkt. Een dodelijk ongeluk van iemand wordt hier gereduceerd tot een vervelende situatie voor omstanders. En niet omdat ze van nabij iemand hebben zien doodgaan, nee, omdat hen een middagje zwemmen is ontnomen. Alsof het een drol was die in het zwembad lag, die even opgeruimd moet worden.

  Dat deze jongen Syriër was, is de enige reden dat dit op deze manier opgeschreven is, ook omdat er van het moment zo lekker handig gebruik gemaakt kon worden om nog even een sneer naar “links” te geven.

  En daarmee raakt powned me: met het dehumaniseren van “de ander” en daarmee het helpen stukmaken van de samenleving waar ik deel van uitmaak. Ik weiger een samenleving te accepteren waar de opinie van een #Riche, een powned en een GeenStijl de norm is. Fuck that.

  In wezen hebben een terrorist die zichzelf opblaast en zo’n stukjesbraker die zo’n aanslag opschrijft hetzelfde doel: bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten en onze samenleving minder leefbaar te maken voor iedereen. Meer achterdocht, meer seggregatie. Terroristen met een pen. Dat zijn het.

 30. 44

  Leuk stukje context, aardig verwoord op
  reddit
  :

  Ik zat wat rond te neuzen op twitter (geen goed idee) en daar kwamen ook reacties van oud-redacteuren van Pownews voorbij. Strekking is dat enige weken geleden Pownews een pivot heeft gemaakt van ANP-repost site met comments naar een opinie achtige site. Daarbij zijn ook enkele “opiniemakers” aangesloten: Nanninga en Brussen. De oude webredactie is vervolgens volledig opgestapt. Nanninga en Brussen ontkennen overigens dat ze iets met dit artikel te maken hebben. Ben benieuwd hoeveel hiervan klopt.

 31. 47

  Wist geeneens dat Powned nog bestond, ook al ben ik er geloof ik lid van. Behoorlijk mislukte zender, helaas. Neemt niet weg dat deze OPHEF!!! weer erg doorzichtig is; link wil sowieso dat Powned op zwart gaat, als het niet om deze reden is, dan wel om een andere. Rechts doorziet dit en gaapt.

 32. 48

  @43

  Mooi puntig tot de kern. Verder denk ik dat de dehumanisering van alt-right niet is tegen te gaan. Verweer tegen GS, Powned e.d. maakt je deelnemer van hun strijd. Eigenlijk wat deze 46 (nu 47) reacties ook verbeelden. Ze hebben weer eens aandacht voor de ontmenselijking. Uitgangspunt is en blijft gelijkwaardigheid. Dus ook alt-right representanten zijn gelijkwaardig aan jou en mij.
  Niet gelijk uiteraard.

 33. 49

  @Riche, jij ziet die zwarte negervluchtelingen uit Afrika over het algemeen niet zo zitten, is het wel? Of zit ik er ver naast?

  @47

  link wil sowieso dat Powned op zwart gaat

  Nóg zo’n telepatisch helderziende gedachtenlezerd. Jongens, als ik jullie was had ik me allang verrijkt met dergelijke paranormale gaven in plaats van hier m’n tijd te verdoen met proberen in discussie te gaan met die linkse kerkgangers hier.

 34. 50

  @42: Ik lig er niet wakker van als iemand verdrinkt.
  Wel vind ik het jammer als het te voorkomen was (bijvoorbeeld door schoolkinderen zwemlessen te bieden).

  Maar als mensen staan te juichen of lachen omdat iemand verdrinkt (of zich dood rijdt, of andere ellende heeft) vind ik dat wel stuitend.

  En dan maakt het niet uit of het een Afghaan, Pool of blanke Nederlander is.

  (Snap je het? Linkse mensen oordelen op basis van gedrag, niet op basis van huidskleur)

 35. 51

  @18: “Dat weet ik wel zeker.”
  Jij weet zeker dat als er een kaaskop was verdronken dat er dan ook zo’n “grappig satire” stukje over geschreven zou zijn en dat dan iedereen dat prima zou vinden? I call bullshit.

  “Opeens is het haat als je die gast die verzopen is voorziet van een plaatje van dat jongetje dat verdronken is.”
  en daarbij een stukje schrijft over hoe dat vooral zo ontzettend vervelend is voor de mensen die die middag niet kunnen zwemmen omdat het zwembad zomaar sluit vanwege een verzopen buitenlander. Zelfs in hun dood zijn ze ons nog tot last! Politiek correct van mij zeg, dat ik dat haatzaaien noem.

 36. 52

  @49: welke “vluchtelingen” bedoel je? En nee ik zie het niet zitten om massaal ellende en dood te importeren, zoals de vermeende criminele organisatie Jugend Rettet beoogd. Lekker aan wal zetten en verrek maar met zijn allen.
  Je zwart interessert me eigenlijk niet. Jammer he dat er racisten zijn die kleur minder belangrijk vinden. Ik zit ook niet te wachten om half Oekraïne op te vangen en die zijn doorgaans blank. Maar ja ik en de meerderheid stemde nog zo nee en wat zie je?
  Meer to the point. Ik vind dat die Prediker hier het redelijk goed weet te doorgronden. Ik zit naast hygiëne niet te wachten op jullie Islamfeestje. Vraag jezelf eens af hoe het komt dat mensen al zo een afkeer hebben van migratie? Allemaal Hiltertjes zeker.

 37. 53

  Emphatie is aangeboren. Je hebt het of je hebt t niet. Het is niet aan te leren. Ik denk dat daarom men hier elkaar niet begrijpt.

 38. 54

  /kijkt even om de hoek van de deur van de discussieruimte

  @53: Daar is niet iedereen het mee eens:

  ‘Je moet natuurlijk niet vergeten dat de vermeende functie van spiegelneuronen nog onderwerp van verhit debat is’, aldus Cook. ‘Maar in zoverre spiegelneuronen een bijdrage leveren aan eigenschappen als empathie, ben ik ervan overtuigd dat die bijdrage het gevolg is van ervaring’.

  /doet de deur gauw weer dicht

 39. 55

  @20: Islamkruiperij, volgens mij moet jij leren lezen. Geen enkel woord over migrant, asielzoekers, Islam, of wat voor linkse apologetic zinsopbouw ook. Ik heb puur gereageerd op jouw gezwijn en het is duidelijk dat je ook I’m de andere comments vooral met je eigen fane bezig bent. Dat je hier nog blijft reageren laat alleen maar zien dat je een ordinaire zomertroll bent die zich alleen maar zo durft te uiten omdat hij anoniem is.

 40. 56

  Het belangrijkste probleem in discussies met mensen als Riche is dat hij altijd denkt in US vs. THEM, i.p.v. individuen op hun gedrag te beoordelen. En omdat THEM nu eenmaal o.a. de moslims bevat is iedereen met enig begrip of respect voor een vrouw in burkini en een verdronken tiener van Syrische komaf direct een moslimknuffelaar die ook tot THEM gerekend moet worden.

  Dat je zowel een vrouw in burkini als een vrouw in bikini kan steunen in hun persoonlijke gedragingen, dat je specifiek voor zwemmen ontworpen badkleding hygienischer vindt dan een ruimzittende geplooide katoenen short, dat je medeleven bij het verdrinken van een Syrische tiener niet direct uitgaat naar de overige zwemmers die gestoord worden in hun zwemplezier, dat gaat er bij Riche gewoon allemaal niet in. Iedere discussie op argumenten en feiten is dan ook bij voorbaat kansloos. Het is gewoon allemaal ‘goor’, ‘smerig’, ‘eigen schuld’, ‘Islamkruiperij’, ‘politiek correcte selectieve verontwaardiging’, ‘een klootzak’ … Met feiten en argumenten bevestig je alleen maar zijn beeld dat je bij THEM hoort. Contraproductief en dus ook mijn laatste bijdrage in deze discussie.

 41. 57

  Het belangrijkste probleem in discussies met mensen als Riche is dat hij altijd denkt in US vs. THEM, i.p.v. individuen op hun gedrag te beoordelen.

  Dit in tegenstelling tot SJW’ers (“ALLES IS DE SCHULD VAN WITTE CIS-HETEROMANNEN”) zeker? Ha, het hele linkse gedachtegoed, van Marx tot de huidige islamofilie en SJW-waanzin, is gebaseerd op niets anders dan groepsdenken. Kom nou!

 42. 58

  En Zwarte Piet moeten we gewoon afschaffen!
  (tis al augustus dus tijd om die discussie weer eens onder de aandacht te brengen :) )

 43. 63

  @58

  Ik was jaren tegen Zwarte Piet. Nu vind ik dat we hem niet mogen buitensluiten, maar liefdevol moeten opnemen in de breed vertegenwoordigde menagerie van Stroopwafel-, Kaarsvet-, Maatjesharing-, Regenboog-, Roetveeg-, Ewtensoep-, en andere Pieten. Zwarte Piet moet blijven!

 44. 64

  @61: ik denk dat je ‘postings met veel comments’ verward met ‘alle postings’. Ik denk wel dat ‘islam/multiculti’-postings vaker veel reacties trekken.

 45. 65

  @57

  Je zwart interessert me eigenlijk niet. Jammer he dat er racisten zijn die kleur minder belangrijk vinden.

  Potverdorie nou, ja, zeg! Ik dacht nèt nog, wat jámmer dat er racisten zijn die kleur minder belangrijk vinden…

  ALLES IS DE SCHULD VAN WITTE CIS-HETEROMANNEN

  Jezus H. Christus. Dit is gewoon beangstigend, hoe jij mijn gedachten woord voor woord leest. Daar moet je wat mee doen man. Een circusact, ofzo.

 46. 67

  @54:

  ohoh, een internetheld! Maar je hebt gelijk hoor. De gangbare opvatting is dat empathie, mits van nature aanwezig, afhankelijk is van ervaringen tijdens de kinderjaren. Ervan uitgaande dat er geen kinderen reageren hier zullen de meesten hun empathie niet verder ontwikkelen. Eigenlijk zouden de gesprekspartners niet boos op elkaar moeten worden, maar op papa en mama en het feit dat het kindje z’n melk niet op tijd kreeg ;p.
  Wellicht nog interessanter, is empathie een juiste drijfveer voor moraliteit? Ook daar zijn wetenschappers het niet altijd over eens!

 47. 72

  @57: Is dit hoe neonazi’s nou discusseren? Niet op hun eigen domme gelul ingaan maar alleen steeds weer andere dingen erbij halen?

 48. 73

  @69: Het gaat erom of empathie soms niet juist contraproductief is. Voorbeeldje dat vaak gebruikt wordt door rechts: vluchtelingen uit zee vissen zou wel eens meer doden op kunnen leveren omdat daardoor de overtocht minder afschrikwekkend wordt.

 49. 74

  Die ophef over die boerkini en het geblaat over dat het smeriger zou zijn is grappig. Bij de zwemles van mijn kinderen dragen de meeste instructeurs en instructrices – zo op het eerste oog van “westerse” komaf – een soort van wetsuit.

  En ja, je kan beter bloot zwemmen vind ik (veel prettiger dan zo’n nat en/of klemmend stuk stof om je heen), maar dat is een andere discussie.

  Dat PowNed stuk was erg smerig, maar de campagne om die bron van ongewenste meningen dan maar monddood te maken ook. Tegelijk mag je natuurlijk adverteerders er best op wijzen waarmee ze geassocieerd worden…

 50. 75

  @57:
  ““ALLES IS DE SCHULD VAN WITTE CIS-HETEROMANNEN””

  Lol … wie dan ?

  Even voor de duidelijkheid, er is echt geen enkel progressief denker, journalist, of politicus die dit denkt. Het enige dat je hier doet is jezelf voor gek zetten.

 51. 77

  Jij deugmens! Jij verkapte neonazi! Jij linkse deugrat! Jij SJW’ er!
  Jij witte cis-heteroman! (wat is dat nou weer?)

  Eigenlijk vind ik dat kinderen van vluchtelingen zsm zwemles moeten krijgen. Lijkt me beter dan dat schelden op elkaar;-)

 52. 78

  @76: Vervelend he, als het beestje bij zijn naam genoemd wordt. Waarschijnlijk waren je voorouders echte. Zo niet, dan hebben ze hele grove steken laten vallen in hun opvoeding.

 53. 79

  @78: Mijn voorouders waren volleerde communistenjagers. Een familietraditie die ik graag voortzet. Kijk maar uit dus, commifascist.

 54. 82

  Laatst was er een Alt-Johan die bij hoog en bij laag beweerde dat zijn naam niets met alt-right te maken had. We zijn sindsdien al een stuk opgeschoten. Nu hebben we een Neoreaguurder. Het zal mij benieuwen welke creatieve naam in de reaguurselen van het volgende stuk over racisme zal brengen: Obersturmbahnführer-Henk (ik ben geen racist, maar…/sommige van mijn beste vrienden zijn negers)?

 55. 83

  @82: Je bent werkelijk zo ongeletterd dat je niet weet dat ‘neo’ niet meer dan ‘nieuw’ betekent? Zoals in ‘neoliberaal’ of pakweg ‘neoklassiek’?

 56. 84

  @82 Aangezien alt-Johan hier al sinds jaar en dag reageert, ver, ver voor de opkomst van de term ‘alt-right’, ligt het meer voor de hand dat ‘ie z’n nickname koos om zich te onderscheiden van een andere Johan die hier destijds ook reaguurde.

  Alt-Johan, alternatieve Johan, die andere Johan, snapt u wel?

  Maar wellicht doet u hier een poging ironie te bedrijven?

 57. 86

  Als je een URL én dikdruk nodig hebt om je matige woordgrapje voor iedereen zichtbaar te maken, dan kan je ‘m net zo goed niet maken.

 58. 87

  @83:

  dat je niet weet dat ‘neo’ niet meer dan ‘nieuw’ betekent? Zoals in ‘neoliberaal’ of pakweg ‘neoklassiek’?

  Nou nou nou!. ‘Obersturmbahnführer’ betekent toch ook niets meer dan leider van een aanvalseenheid? Daar moet je niet teveel achter zoeken. Nou niet meteen alles wat Duits is Nazi noemen, he?

 59. 88

  Ha joost en obsessie, hoeveel % van de post en comments gaan hier op hetzelfde topic iedere keer?
  Fucking groundhog day hier.
  Waar is de oorlog in Syrië, ik lees weinig over Venezuela,de bosbrandjes in Indonesië, al de oude stokpaardjes zijn foetsie.
  Steeph knalt hier een keer per 3 maand een statistiek neer en draait zich om met tranen in de ogen hoe zijn toko nu loopt.
  Wéér een nieuwe reeks schrijvers van uitgerangeerde bestuurders tot aan werkloze psychologen die aan reversed clickbait doen.
  Hoe vaak wordt er hier aan de tit van Israël gezogen, 800 x per jaar?
  Dit is een opinie website…
  Dat is het niet.
  Jullie verkondigen de waarheid als een Jehova.
  Het is een boring Amsterdams-propaganda blogje met 200 pageviews en 9 chronische reageerders die waarschijnlijk gewoon de moderator is met MPS.
  Ook hier vindt haatzaaierij plaats, als ik in de afgelopen jaren ergens een hekel aan heb gekregen….

 60. 89

  @Hema, alles is relatief he? Ik heb mijn Twitter opgezegd. Dat scheelt alweer 90%, qua haatzaaien. Verder geef ik ruiterlijk toe dat ik helemaal niks nuttigs heb toe te voegen aan deze topic (ik weet niet eens meer waar het hier over ging). Af en toe een beetje mensen met neo- van neonazireaguurder in hun nick stoken. Rood aanlopend stoom uit de oren-reaguursel in 3, 2, 1…

 61. 90

  @88 tel anders gewoon eens even welke onderwerpen in de laatste 20 artikelen zijn behandeld. Dat al jouw reacties hetzelfde zijn, wil niet zeggen dat dat ook voor de artikelen hier het geval is.

 62. 93

  @90 , ga je bij statistieken altijd uit van een momentopname van 20 stuks?
  Moet je bij Steeph’s zijn grafiekjes eens doen..
  Geen klimaatstijging omdat het vriest vandaag?
  Je beoordeeld iemand op zijn daden,verleden,successen en falen gedurende een lange tijd.
  Ga anders lekker factchecken of onderzoeksjournalistiek doen bij het derivaat-subsidieblogje, oh nee kan niet =dood, geld op.

  Tiep sargasso israel in en zie 626.000 hits. tiep je nederland 325.000.etc etc.
  Een opinieblog..sure sure.

  Alles is relatief Arduenn ,alternatief kan conservatief zijn.

 63. 95

  @77: zwemlessen voor vluchtelingen? Dat vind ik ook beter dan schelden, maar de rechtse medelander gaat geheid klagen dat dat geld kost. ( En dat de hardwerkende Nederlander het weer betalen moet).

  Overigens vind ik dat alle kinderen op school zwemles moeten krijgen. Zoals vroeger. (jaren ’70)

 64. 97

  @95
  Deze hardwerkende Nederlander betaald er graag voor. Ik las dat mijn gemeente ook als beleid heeft om kinderen van vluchtelingen zwemles te geven. Dat is lokaal dus al beleid. Nederland is een waterland, dus kinderen dienen te leren zwemmen. Ik woon trouwens sowieso in een merkwaardige gemeente. Er is hier ook een AZC. Nooit iemand die roept dat er ergens een piemel in moet. Of raadsvergaderingen die verstoord worden. Wat ik bedoel is: we moeten ook een beetje uitkijken met berichten zoals dit. Populistisch rechts weet telkens de aandacht te trekken, maar er gaat op gebied van vluchtelingen veel meer goed dan fout. Daar mogen we best ook wel eens wat van zeggen ipv zo’n scheld-discussie zoals deze.

  @96

  Op de klassieke dansles werd omgaan met het andere geslacht en etiquette op dat gebied ook een beetje geleerd. Helemaal zo verkeerd nog niet. Daar roepen “er moet een piemel in” is heel erg not done.

 65. 98

  @94:
  Gut, gut!
  Volgens Neoreaguurder, “Koning van het Narcisme”, hebben zij die het niet met hem eens zijn, last van:

  Gebrekkig historisch besef, kunnen niet begrijpend lezen, zijn onbenullen enzovoort.

  Je zult wel een hoop goede vrienden hebben ;-)

 66. 99

  Fijn. Wie gaat de 100e reactie plaatsen in deze inspectie van een gesubsidieerde hondenpoepplek als Powned? Nee, dat is geen schelden. Een tijd terug had ik in de buurt een gesprek met een vrouw met een hond die ik wel eens heb zien blaffen tegen mensen. Tot mijn verbazing ging die hond voor het gesprek naast mij zitten, tongetje uit zijn bek, geheel tevreden. Vrouw: “Oh, u kent hem niet niet, maar hij kent U wel. Mijn hond weet precies wie hier woont.” Kennelijk begon de hond alleen tegen mensen te blaffen of tegen wat dan ook dat niet thuis hoort in de buurt.
  @77 Google b.v. swimming pool west Aleppo en zie kinderen zwemmen zoals hier in Nederland. Tot zover de drol van Powned. Zwemles kreeg ik jaren ’60 via de lagere school.

 67. 102

  @89 – (Af en toe een beetje mensen met neo- van neonazireaguurder in hun nick stoken. Rood aanlopend stoom uit de oren-reaguursel in 3, 2, 1…)

  @94

  Trollen zoals jij veronderstellen inderdaad dat hun discussiepartner rood van woede aanloopt. In werkelijkheid daarentegen halen ze enkel hun schouders op om je pijnlijke onbenul.

  Háp! Gehapt!

  Obsessieve drang om tóch het laatste woord te moeten hebben in 3, 2, 1…

 68. 103

  @77

  Eigenlijk vind ik dat kinderen van vluchtelingen zsm zwemles moeten krijgen. Lijkt me beter dan dat schelden op elkaar;-)

  Zou je denken he? Lees het twitterbericht met het plaatje van het stuk in #0 nog maar eens.

  Het is niet de eerste keer dat een kansenparel om het leven komt in een Nederlands zwembad. Twee jaar geleden verdronk de Syrische Salam (die ook al niet kon zwemmen) tijdens schoolzwemmen. De dood van het 9-jarige meisje werd destijds in de schoenen geschoven van drie begeleiders die voor hun onoplettendheid zestig uur werkstraf kregen opgelegd.

  Dan ben je godverdomme bezig met leren zwemmen, dan is het nog niet goed. En als je dan verdrinkt, dan wordt de dood van zo’n zandnegerinnetje Syrisch meisje ‘in de schoenen geschoven’ van drie -zonder twijfel eerzame en blanke- begeleiders.

  Die hele alinea over Salam had sowieso niet in dat ‘nieuwsstuk’ gehoeven, het zijn in oorzaak en omstandigheden verschillende gevallen. Het enige wat ze gemeen hebben is dat in beide gevallen de dood van een vluchteling het vermaak en geluk van ‘ons Nederlanders’ verpest.

  Het is allemaal geen ironie of satire. Vaak wordt zo’n keutel ingetrokken onder de exclamatie ‘GRAPJE!’, terwijl het voor voor- en tegenstanders duidelijk is dat er een behoorlijk grote serieuze component in zit. Het heeft allemaal iets Reviaans, die door de bodem van de ironie heen zakte en uiteindelijk toch alles meende wat hij zei. Ja, hij begon het te doen om geldelijk gewin:

  Ik ben niet enkelvoudig genoeg van geest, en ook veel te intelligent, om een racist te zijn, maar die beschuldiging, en het lucratieve effect ervan, hebben mij aan het denken gezet. Ik behoef maar een of andere persoon sprekend in te voeren, die zich laatdunkend over allerlei inferieure kokosnotenplukkers uitlaat en voor de eer van “onze meisjes en jonge vrouwen” opkomt en het Geld stroomt mij toe.

  Maar hij vergiftigde zichzelf met zijn tegendraadse uitspraken, en nu, via GeenStijl/Powned een flink deel van Nederland. Tja, ze houden inderdaad vol ‘te intelligent om een racist te zijn’, maar rijmt dat met uitspraken over ‘prachtvolken die met de tjoeki tjoeki stoomboot en spiegeltjes en kralen terug moeten naar het takki takki oerwoud’? En die laatste parafrase, is die gejat van Reve of van Geenstijl?

  Precies, Geenstijl is ook door de dubbele bodem van de ironie gezakt. De zwarte humor die ze misschien ooit gebruikten als hyperbool om hun boodschap van kritiek hoorbaar te maken, daar geloven ze nu in. Het is geen grapje meer, het is serieus. Helaas zijn er nog genoeg mensen die nog de rode neus van de clown-met-de-rare-uitspraken zien, en niet dat het in werkelijkheid gaat om de drankneus van een ongeremde kwaaie dronkaard.

 69. 105

  @104: Veeg de tranen uit je ogen en schrijf je zonder schaamte in bij een basisschool. Je bent nooit te oud om te leren, immers.

 70. 107

  @105: Over leren gesproken: lees eens The Political Brain van Drew Westen. Een zeer dun stukje in NYT over het boek overigens. Maar mijn @99 was er (vrijelijk of niet vrijelijk) wel op gebaseerd. Nou ja, Westen is ook maar een Amerikaan. Maar bij een sociologie op biologische basis veel later deze eeuw wordt hij wellicht nog vermeld in voetnoten.

 71. 108

  @103

  Ik denk ook niet dat het voor de stijllozen ironie is. Ik denk ook dat de stijllozen zichzelf geen racist vinden. Ik denk dat ze écht zo zijn. Vluchtelingen zijn gespuis die hún uitkering, baan, welvaart, enzovoorts komen in pikken. Vluchtelingen zijn een bedreiging voor ze. Het voordeel van internet en televisie is dat ik hun domeinen niet hoef te betreden. Ik blijf van mening dat alle mensen gelijkwaardig zijn. Ook de stijllozen zijn gelijkwaardig aan mij. Maar niet gelijk. Ik wil met hun gedachtengoed niks te maken hebben. Ik wil niet eens ruzie maken met hun gedachtengoed. Ik zie hen als beklagenswaardige mensen. Maar expliciet niet omdat ik me beter voel, anders plaats ik mijzelf in de rol van ‘deugmens’.

 72. 112

  @99: dat is helaas al jaren geleden afgeschaft. Sinds het niet meer verplicht is hebben vele gemeentes (inclusief die waar ik nu woon) de subsidie hiervoor afgeschaft. Veel van die vluchtelingen komen bovendien wat laat naar Nederland om daar nog gebruik van te maken als ze het nog wel gehad hadden…

  Zwemles lijkt me belangrijk voor alle kinderen, of ze nu vluchteling zijn of niet. Ik kan het betalen om elke week met mijn zoontje naar het zwembad te gaan voor les, maar vele stadsgenoten niet. Die leren het dus net zo min.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren