Earth is f*cked, more or less

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het kapitalistische systeem dwingt korte termijn handelen af en daarom zullen zelfs de oplossingen voor milieu-problemen korte-termijn oplossingen zijn en dus op de lange-termijn mislukken. Dit stelt Brad Werner onderzoeker Complexe Systemen aan de University of California. De enige oplossing? Rebellie, aldus Werner.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Joost

Waarom moeten mensen met zulke verhalen er zo uitzien? Ik weet het, het is een drogreden, maar alleen al door zijn uiterlijk wordt zijn onderzoek en zijn conclusie door veel mensen en de politiek terzijde geschoven.

#2 su

@1: Dat zegt meer over de mainstream dan deze meneer. Ergo: we’re f*cked!

#3 su

En PHP zuigt ook groottijd.

#4 Krekel

” (…) alleen al door zijn uiterlijk wordt zijn onderzoek en zijn conclusie door veel mensen en de politiek terzijde geschoven.”

Of je gaat ervan hópen dat earth fucked is.

#5 thallman

Kapitalisme wordt hier weer is als zondebok gebruikt voor alles wat deze vent niet moet, dat we nu millieubewuster zijn dan ooit te voren zegt hij er niet bij. Verder dan vage termen komt hij niet, dat doen malthusianisten nooit.

#6 Joost

“dat we nu millieubewuster zijn dan ooit te voren zegt hij er niet bij.”

ROTFLOL @5!

#7 thallman

@6
Noem een periode waarin we milieu bewuster bezig waren. Vroeger werd afval gewoon in de rivier geloosd en maakte niemand zich druk over de uitstoot van fabrieken.

#8 pedro

@7: voor de industriële revolutie, bijvoorbeeld.

Maar inderdaad, het veroorzaken van milieurampen en problemen vergroot ons milieubewustzijn. Daar moeten we het kapitalisme dankbaar voor zijn ?

#9 su

@7: Fabrieken zijn producten van het Kapitalisme. Zonder concentratie van arbeid heb je een stuk minder last van vervuiling. En met schaalvergroting vererger je het juist.

#10 thallman

@8
Enig idee hoe de gemiddelde middeleeuwse stad eruit zag?

@9
Fabrieken zijn gebouwen waarin geproduceerd wordt. In de Sovjet Unie stonden ook fabrieken.

#11 pedro

@10: ja, ik weet hoe middeleeuwse steden er uit zagen. Wil je soms zeggen, dat de milieuproblemen toen net zo groot waren als nu?

“In de Sovjet Unie stonden ook fabrieken”
Ja, ook communisten vervuilen de wereld. Maar in zekere zin heeft het artikel gelijk, dat het in het kapitalisme veel moeilijker is om milieuvervuiling tegen te gaan, al is dat een volledig andere discussie, waar heel veel factoren bij komen kijken. De vraag moet daarbij niet zijn, of andere systemen ook vervuilen, maar welk systeem het meest vervuilt. En dat is gewoon meetbaar. De VS zijn ruimschoots de grootste producenten van vervuiling ter wereld.

#12 thallman

@11
Wil je beweren dat de middeleeuwse steden een beter milieu hadden dan de steden van nu? Wil je beweren dat de waterkwaliteit in de middeleeuwen hoger was?

De ware schuldige is onze voorouder die het vuur het uit vond en met deze innovatie het milieu begon te vervuilen.

#13 su

@12: Er waren er een stuk minder van. De gros van de bevolking leefde op het platteland. De grote volksverghuizing naar de steden is pas met de industriële revolutie ingezet. Horigen die zich met huisnijverheid een redelijke bestaan wisten te verwerven werden sloppenwijken ingejaagd en te werk gesteld in ‘donkere satanische molens’.

die het vuur het uit vond

Ontdekte.

#14 pedro

@12: “Wil je beweren dat de middeleeuwse steden een beter milieu hadden dan de steden van nu?”
Nee, dat wilde ik niet beweren. Ik beweerde dat het milieu er in de middeleeuwen veel beter aan toe was dan nu. In de steden stonk het en was het gevaarlijk door een gebrek aan riolering en ongedierte, maar dat heeft met milieu verder niet zo veel te maken. Zie ook hier onder.

“Wil je beweren dat de waterkwaliteit in de middeleeuwen hoger was?”
Ja, dat was het. Het zuiveren van ons drinkwater kost kapitalen. Dat zou in de middeleeuwen aanzienlijk goedkoper zijn geweest, als ze toen over onze technische kennis hadden beschikt, omdat het water toen veel minder vervuild was dan nu.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

| Registreren

*
*
*