Duranadam: nieuwe vorm van protest in Turkije, los van elkaar langdurig stilstaan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

duranadam
Hier nog wat meer voorbeelden: 1, 2, 3
Wel al arrestaties.
Hashtag #duranadam inmiddels wereldwijd trending en heeft een eigen website.
duranadam_poster_222

Open artikel

Reacties (18)

#1 HansR

Prachtig!!
Zie ook hier.
Echt, dat gaat nog wat worden daar in Turkije.

Respect.

#2 kevin

Mooie vorm van protest, dat precies laat zien wat de betogers willen laten zien: ze zijn geen ‘bandieten’ en niet uit op geweld of relschoppen. Neerslaan van vreedzaam, zelfs passief, protest is een open democratie niet waardig, waarmee de protestanten aantonen hoe despotisch ook een gekozen leider kan zijn. Wat voor goede dingen de regering ook heeft gedaan, als ze dit protest neerslaan, móet je de legitimiteit van deze regering wel in twijfel trekken.

#3 Olav

@2: Protestanten?

(verder wel eens met je reactie hoor)

#4 Bismarck

@2: Ik las het woord ultra, dus het zijn extremisten. Overigens is onze eigen nieuwsvoorziening ook niet helemaal neutraal. Geregeld komt de term schoonvegen in een bericht langs. Die term houdt toch wel een duidelijk waardeoordeel in over degenen die verwijderd worden.

#5 lapis

@4: Als “schoonvegen” een waardeoordeel inhoudt dan doet “etnisch zuiveren” dat ook en dat is ook een heel gangbare term.

#6 Bismarck

@5: Daar heb je best een punt. Misschien beter etnisch concentreren gebruiken?

#7 lapis

@6: Of ‘etnisch homogeniseren’?

#8 Bismarck

Je kunt er natuurlijk op wachten tot er een verordening komt die meer dan een minuut stilstaan op pleinen gaat verbieden.

#9 Steeph
#12 Olav

Terroristen! Vandalen! Complot van het buitenland!

#13 Inkwith Barubador

Er bestaat geen vrije pers in Turkije. De situatie van de media is erger dan in Italie, en ieder medium dat niet naar de pijpen van Erdogan danst, krijgt bezoek van de politie:

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2694/Tech-Media/article/detail/3460801/2013/06/18/Turkse-politie-doet-invallen-bij-media.dhtml

Dit is een schijndemocratie.

#14 frankw

Inkwith is me voor. Activisten en journalisten worden van hun bed gelicht en in de cel gegooid. Mensen die bij de overheid werken die bij de betogingen zijn herkend worden ontslagen.

Een paar dagen terug zei HansR nog dat het de demonstraties wel wat weg hadden van wat we in het westen ook wel tegenkomen. I dear to disagree, maar dan ook volkomen. Turkije is een ordinaire politiestaat.

#15 HansR

@14: Inderdaad, agree to disagree. Turkije is extremer dan het westen maar een land dat protesten als de onderhavige voortbrengt is in essentie een democratie. Een leider van ‘lik me vestje’ maar een echte democratie. Een leider die probeert er een politiestaat van te maken maar daar niet in gaat slagen want de democratie functioneert.

De staande man gaat winnen, ik heb die overtuiging.
En dat is per definitie democratie (niet mijn overtuiging dan wel te verstaan ;).

#16 Olav

@15:

De staande man gaat winnen, ik heb die overtuiging.

Ik help het je hopen, maar vooralsnog kunnen we helemaal niet weten of het ook echt zal gebeuren. Pas dus toch maar een beetje op met je optimisme.

#18 HansR

Een Guardian – Fiachra Gibbons – analyse over Erdogan: Erdoğan’s fall from grace in Turkey is pure Shakespearean tragedy.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*