Het Griekse verzoek ‘biedt geen gedegen en substantiële oplossing.’
Volgens het Duitse ministerie zou Griekenland aansturen op een overbruggingskrediet, “zonder te voldoen aan de eisen van het programma”.
Ofwel: gewoon doorgaan met de eindeloze ‘hervormingen’.
Austerity cannot fail, it can only be failed.
En weer komt de grexit een stapje dichterbij.
Reacties (23)
De Grieken worden op z’n Grieks genomen. Want alles gaat om sex, behalve sex.
Waarom krijg ik hier steeds de indruk als zouden de posters die grexit onwenselijk achten? Ik zelf acht hem uiterst wenselijk.
@2: Leg eens uit a.u.b.
Van de Guardian liveblog twee quotes (niet mijn caps):
19-Feb-2015 14:29 – GREEK GOVT SAYS EUROGROUP TOMORROW HAS ONLY TWO OPTIONS, TO EITHER ACCEPT OR REJECT OFFER MADE BY GREECE TODAY
19-Feb-2015 14:30 – GREEK GOVT SAYS EUROGROUP’S DECISION WILL SHOW WHO WANTS A SOLUTION AND WHO DOES NOT
Morgen wordt D-day. Ergens hoop ik dat de Grieken hun poot stijf houden als zal de ellende niet te overzien zijn mocht de deal helemaal in elkaar zakken en Griekenland moeten defaulten. Ellende die met name gewone Griekse mensen zal treffen en met een verre tweede plaats gewone Noord Europese belastingbetalers.
Een politieke unie is onbespreekbaar, behalve als je schulden hebt, dan telt een democratie ineens niet meer. Well-done Europe.
@5: De democratie in de rest van Europa is er ook nog hé. Of mag alleen Griekenland beslissen waar EU geld heen gaat?
Op dit moment heb ik inderdaad liever dat Varoufakis bepaalt waar geld heen gaat dan Dijsselbloem.
@7: Maar hoe wippen we Dijsselbloem en krijgen we Varoufakis op die plek? Dat lijkt me inderdaad uiterst heilzaam voor de EU en de Euro. En dat die Duitsers eens normaal gaan doen; die lijken nu gewoon rancuneus dwars te liggen.
@4: Waarom hoop je dan dat de Grieken hun poot stijf houden? Ik snap dat echt niet, zeker niet als je begaan bent met het lot van de Grieken.
Het idee lijkt te zijn dat als Griekenland zijn poot maar stijf houdt, dat de andere landen Griekenland dan wel geld gaan geven zonder voorwaarden. Dat dit een onrealistische inschatting is hebben de afgelopen dagen hopelijk toch duidelijk gemaakt. Griekenland is de vragende partij
@8: die Duitsers motten inderdaad ff hun smoel houden….als geen ander zouden die moeten weten hoe het zit om met onhoudbare schulden opgescheept te zitten en hoe het is om kwijtschelding te krijgen.
Nou Cerridwen, dat heeft er mee te maken dat er in mijn ogen meer schuldigen zijn aan dit drama dan alleen “de Grieken”. Binnen Griekenland een kleptocratie die te weinig belasting betaalt en de boel oplicht (een kaste van politici, lokale banken, magnaten en de Griekse kerk), en het Griekse pensioen systeem dat te vroeg pensioneren in de hand werkte. Maar buiten Griekenland banken die actief hebben geholpen de rest van Europa te belazeren (het is alleen van Goldman bekend, maar ongetwijfeld ook anderen), die erger nog, het belastinggeroofde geld van de Griekse kleptocratie helpen te verbergen en die een aanzienlijk deel van hun Griekse schulden hebben weten over te dragen op de Europese burgers.
Het probleem dat merendeels door een kleine Griekse elite is ontstaan wordt door onze banken keurig netjes gedumpt bij jou en mij, terwijl die banken er ondertussen fors aan verdient hebben, zelfs met afschrijvingen.
Bij mij is de bottom line dat als je een oplossing opdringt waarvan je weet dat die niet kan werken (schuldenaflossing terwijl een land helemaal naar de kloten gaat werkt gewoonweg niet), dat je dan (1) uit de geschiedenis kan leren dat je extremisme zaait en (2) je toch doorzet je ongevoelig bent voor het lijden van echte mensen. Ons bankensysteem is een maffia in meerdere opzichten. En daarom heb ik er begrip voor als Syriza haar poot stijf houdt.
Ik kan alleen niet zien of het verstandig is gezien het risico op totale chaos.
@9: Maar de Grieken spreken niet over “geld zonder voorwaarden”. Men wil andere voorwaarden! De zoveelste nonsens van jouw kant in deze Griekse saga!
@3:
Zou ik willen pretenderen dat de Grieken mij na aan het hart lagen, dan zou ik als eerste de toename van Grieks instrumentarium in de vorm van eigen monetair beleid noemen. Mijn inziens de (enige) manier om de Griekse economie er weer enigszins boven op te krijgen.
Zou ik dit niet willen, dan zou ik dat argument inbouwen in een verwachting als zou dat herstel van de Griekse economie de enige manier zijn waarop meer van het reeds “geïnvesteerde” (dan wel, “in de put gegooide”) geld zijn weg nog weer terug kan vinden naar de rest van Europa.
In het eerste geval geldt vorige paragraaf als “ten tweede”. Ten volgende is er die weids genoemde uitstralende werking — behalve dan in de zin dat ik een positief uitstralende werking verwacht op een land als Italië, als het ziet dat lidmaatschap van de euro niet onomkeerbaar is. Als je de politiek in die landen maar een beetje kent weet je dat men immer en altijd papt & nat houdt, liegt & bedriegt, totdat het simpelweg definitief niet meer kan. Een onomkeerbaar lidmaatschap van de euro is een pap & nat houd infinitum.
Als volgende zou ik het nog lange tijd tegen houden van een volgende uitbreiding, vooral met Bulgarije en Roemenië, noemen. Roemenië heeft zelf (ooit? ik weet niet zeker of het nog courant is) 2019 genoemd als jaar dat zij willen toetreden — maar als je wederom Bulgarije en Roemenië een beetje kent dan weet dat corruptie daar ten opzichte van die in Griekenland staat zoals genocide staat ten opzichte van het beëindigen van een bromvlieg. Een grexit geeft fundament om hen (langer) te weigeren.
Financiële markten hebben inmiddels al heel lang exposure naar Griekenland afgebouwd — weliswaar door veel over te hevelen naar de ECB maar dat is momenteel nu eenmaal sowieso een gegeven; zie ook tweede paragraaf. Een enorme klap gaat het niet zijn op die markten. De Amerikanen panikeren wel weer even fijn een weekje of wat, maar meer dan drie van die weken geef ik het niet; dat is het moment dat er berichten beginnen te komen over hoe Europa nu eindelijk eens daadkrachtig en financieel solide heeft gehandeld.
Ik geloof dat het hier ter plaatse als “de sociale optie” is geponeerd om tegen een Griekse exit te zijn maar die eerste paragraaf meen ik ook zeker. Laat ze gewoon vertrekken. Beter voor hen, waarschijnlijk op de niet super-korte termijn beter voor de rest van Europa.
Onder druk wordt alles vloeibaar. Die varifocale glazen houden hun poot echt niet voor eeuwig stijf. Zeker niet als ze wat van speltheorie weten.
@12:
Kom nou toch, Syriza wilde aanvankelijk een halvering van de schuld, geen Trojka met voorwaarden meer maar wel een continuering van goedkope leningen. In ruil daarvoor gaat Syriza het allemaal in orde maken of zo.
Nu willen ze dat niet meer, maar dat is dus dankzij de harde opstelling van de andere Eurolanden.
@11: Dus uit wraak voor wat ‘de banken’ en de Griekse elite allemaal hebben aangericht, moeten de gewone Grieken en de Europese belastingbetaler boeten (het gevolg van een ongecontroleerd failliet Griekenland)? Logisch.
Ik vind die nadruk op de banken overigens nogal vreemd. De banken zitten namelijk overal, en doen daar hetzelfde. Maar wij zijn niet allen zoals Griekenland. De Griekse regering is opdrachtgever van al dat verdoezelen, en die is gekozen door de Griekse bevolking. De oplossing moet toch uit Griekenland zelf komen.
Dit is een soort links geloofscredo geworden. Het is niet direct onzin, maar door dit voortdurend als een soort mantra te herhalen sluit je je af voor andere perspectieven en relativering. Bijvoorbeeld dat de huidige schuld van Griekenland helemaal niet zo’n probleem is, omdat de rente daarop heel laag is. En dat het probleem veel meer is dat er maar zeer weinig instanties zijn die geld aan Griekenland willen lenen tegen een beetje betaalbare rente.
Door dit voortdurend zo absoluut te stellen maak je het onmogelijk om gedetailleerder te kijken, bijvoorbeeld in wat voor opzicht en voor wat het huidige programma dan wel niet werkt. Of misschien juist wel heeft gewerkt. Dat sommige hervormingen (ik noem de belastingdienst, het pensioenstelsel) misschien wel goede ideeën, terwijl anderen dat niet waren.
Dan kom je misschien ook dichter bij wat dan het alternatief zou zijn voor het huidige programma. Een alternatief dat niet alleen behapbaar is voor Griekse kiezers, maar ook voor bijvoorbeeld de Slowaakse kiezers, die zich afvragen waarom zij zouden moeten bijdragen aan het verhogen van het minimumloon in Griekenland dat twee keer zo hoog ligt als bij hun. etc.
Ik gun de nieuwe Griekse regering een deal waarmee ze tijd kopen om in eigen land aan de slag te kunnen gaan met de beloofde hervormingen. En als blijkt dat ze daar in slagen, nog een schuldreductie zodat ze op eigen benen kunnen staan. Maar niet andersom.
@15:
Laat dat nu net de bedoeling zijn.
@16: Nu komt het daar op neer, maar dat is niet waar Syriza campagne op gevoerd heeft.
@15: Jij doet nu alsof men geen enkele concessie wou doen aan de kant van Syriza. Jij doet nu alsof Syriza vroeg “geef me het geld en wij doen wel wat ons goed dunkt”. Dat was nooit beloofd, nooit gevraagd en dus simpelweg een leugen. Syriza stelde andere voorwaarden voor.
Volgens mij is met de huidige pay offs dat gedoe in Griekenland een soort chicken game.
De hele eurozone zit in een auto en rijdt keihard op elkaar af en degene die chicken is en zijn eisen opgeeft, die krijgt geen knikkers. En als het allebei geen chicken zijn dan stort de eurozone in elkaar…
http://nl.wikipedia.org/wiki/Chicken_game
De tucht van de markt:
https://agenda.weforum.org/2015/02/6-steps-to-a-new-deal-for-greece/
@8: Ja echt ziek die Duitsers vinden het helemaal niet leuk om met Hitler vergeleken te worden en constant te worden uitgescholden. Raar is dat ;).
@21: Als ik ook eens radicaal uit de hoek mag komen: de moffen moeten zich koest houden voor de komende tweehonderd jaar. Kop houwen, de portemonnee trekken en tekenen bij het kruisje.
@Olav: ” Als ik ook eens radicaal uit de hoek mag komen: de moffen moeten zich koest houden voor de komende tweehonderd jaar …
Duitsland heeft toch wat een dubbel imago. Aan de ene kant hard, maar ook mutti Merkel. https://www.youtube.com/watch?v=b7DLTRbH88E
Soms vraag ik me af of het ene compensatie is voor het andere.