Duitsland herinnert Netanyahu aan Duitse verantwoordelijkheid voor Holocaust

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Q: Hoe noem je iemand die geen onderscheid maakt tussen de staat Israël en Joden die elders wonen, stelt dat Joden niet in Europa thuishoren en bovendien durft te beweren dat Hitler niet verantwoordelijk was voor de Holocaust … ?

A: Benjamin Netanyahu.

De Duitse regering zag zich door deze laatste opmerking, anno 2015, gedwongen om te reageren en de wereld nogmaals te wijzen op de Duitse verantwoordelijkheid voor de Holocaust:

Wir wissen um die ureigene deutsche Verantwortung an diesem Menschheitsverbrechen. Ich sehe keinen Grund, dass wir unser Geschichtsbild in irgendeiner Weise ändern.

Open artikel

Reacties (25)

#1 su

Dus…de rehabilitatie van Hitler zal snel volgen, mede dankzij de zionisten. De zionisten hebben het judaisme meer schade aangedaan dan welke beweging dan ook.

#2 Krekel

@1: Ik las een keer de slogan:

’Het zionisme gebruikt het jodendom als menselijk schild'

#3 Micowoco

Ooit eens gehoord: in de oorlog hebben de Joden geleerd hoe het moet.

#4 Krekel

@3: Die vind ik persoonlijk dan weer walgelijk.

#5 Micowoco

@4: Iemand als Norman Finkelstein (die zelf meer dan genoeg familie in de oorlog verloor om de slachtofferkaart te mogen trekken) zegt het in feite al jaren.
NB: Netanyahu gaat door voor een gematigde figuur, kun je nagaan…

#6 Inkwith Barubador

De moefti die Hitler op het idee van de Endlosung zou hebben gebracht: het is een mythe die ook onder islamofoben in Europa populair is.

#7 Bismarck

@6: Wijlen Hans Jansen kreeg bij de Roze Khmer uiteraard ook een podium om die mythe te verbreiden.

#8 Jos van Dijk

Duitsland als schuldige aan de holocaust vind ik ook niet helemaal juist geformuleerd. Het is wel goed dat de Bondsregering Netanyahu corrigeert en de schuld op zich wil nemen. Het was de Duitse staat, maar beter nog het naziregime dat verantwoordelijk was. Het hele land als zodanig schuldig verklaren roept ouderwets verkeerde gevoelens op tegenover de inwoners van ons buurland, inclusief de antifascisten die zich nu verweren tegen neonazi’s.

#9 6822

Ik vind @1 ook al redelijk walgelijk. De enorme waaier aan politieke stromingen binnen het zionisme en daarmee de enorme waaier aan waaroms en hoes en diezelfde enorme waaier binnen j/Joodse anti-zionisten maakt “de zionisten” als beweging neerzetten volslagen belachelijk.

#10 6822

Plus, ik hoop dat we niet, als reactie op het witwassen van Hitler, Al Hoesseini nu maar gaan witwassen.
Want Han Jansen en geenstijl in de drek gelaten waar ze thuishoren, een lieverdje was het niet.

#11 Prediker

Iemand als Norman Finkelstein (…) zegt het in feite al jaren.

@5 Nee, Finkelstein zegt iets anders: hij zegt dat Israël vanaf het Eichmannproces – en de pro-Israëlische lobby een decennium later – de holocaust is gaan gebruiken als een troefkaart om kritiek op Israëls gedrag te diskwalificeren als antisemitisme, en geld los te troggelen van Europese regeringen om daarmee pro-Israël propaganda te bedrijven (in plaats van Holocaustslachtoffers te compenseren, wat het officiële doel was).

De stelling dat ‘de Joden in de oorlog hebben geleerd hoe het moet’ klopt trouwens ook voor geen meter. In 1948, toen de Nakba plaatsvond, de verdrijving van een groot deel van de Palestijnen van hun grondgebied, bestond de leiding van de diverse zionistische facties in Israël uit mensen die al tien tot twintig jaar in Palestina rondliepen.

Ben Goerion was bijvoorbeeld even na de eerste Wereldoorlog in Palestina beland. Die heeft dus niet van de nazi’s geleerd hoe hij Arabieren etnisch het land uit moest zuiveren.

Als je wilt weten wat de leiding van de Arbeiderspartij in 1948 tot de Nakba bewoog zou je Ilan Pappe’s De etnische zuivering van Palestina (2008) moeten lezen.

En als je wilt weten wat Likoed beweegt zou je Jabotinsky’s De IJzeren Muur (1923) moeten lezen.

Daar hebben de nazi’s of de holocaust allemaal niet zoveel mee van doen.

#12 Bookie

De equivalent van “alle moslims zijn terroristen” van @1 krijgt veel plusjes. Interessant. Moslimhaat, zionistenhaat, christenhaat, atheïstenhaat zijn vergelijkbaar erg.

#13 Lutine

@8

Het hele land als zodanig schuldig verklaren roept ouderwets verkeerde gevoelens op tegenover de inwoners van ons buurland, inclusief de antifascisten die zich nu verweren tegen neonazi’s.

Die afa’ s zijn vaak uit hetzelfde drijfhout gesneden als de neo-nazi’ s. Beiden zijn tuig die de polarisatie zoeken.

#14 Lutine

@12

Goed opgemerkt. Netanyahu staat nu symbool voor ‘de zionisten’.
Nog weer even later staat ‘zionisten’ gelijk aan ‘joden’. (als we niet uitkijken)

Enz enz.

Wilders is niet uniek in zijn ‘alles over een kam scheren’. #8 is ook al bang dat we in onze huidige oosterburen opeens weer nazi’ s zien.

Het blijft lastig om mensen als mens te zien….

#15 Krekel

@9:

Ik vind @1 ook al redelijk walgelijk. De enorme waaier aan politieke stromingen binnen het zionisme en daarmee de enorme waaier aan waaroms en hoes en diezelfde enorme waaier binnen j/Joodse anti-zionisten maakt “de zionisten” als beweging neerzetten volslagen belachelijk.

Wat je zegt klopt technisch gezien wel — Noam Chomsky en Norman Finkelstein zijn bijvoorbeeld ook (cultureel) zionisten — maar feitelijk gezien is er maar één ‘werkelijk-bestaand-zionisme’; en het onderscheid tussen ‘werkelijk-bestaand-zionisme’ en zionisme in het algemeen niet maken lijkt me hooguit ongenuanceerd, niet “walgelijk”.

Maar ongeacht het label, het is in elk geval van een andere orde als #3, dat niet eens onderscheid maakt tussen het zionisme (zoals dat werkelijk bestaat) en ‘de Joden’, het wijst ‘de Joden’ zonder meer als vijand aan (ondanks dat de meest effectieve kritiek op Israël vaak van ‘de Joden’ afkomstig is) en maakt dus van het Israël-/Palestinaconflict dus een soort helter-skelter ‘Joden tegen de moslims’-oorlog (zoals extremisten aan beide zijden en daarbuiten plegen te doen) en stelt bovendien het beleid van Israël gelijk aan de Holocaust van de nazi’s … wat gewoon geen frisse typering is, moreel noch intellectueel.

#16 Micowoco

@11: Thanks, dat is de lange versie van wat ik bedoel. Ik ben er onderhand te cynisch over om er veel woorden aan vuil te willen maken.

Citaat van Brian Aldiss: gewezen slaven zijn de strengste meesters.

#17 Cerridwen

@16: Ik vind het vrij zinloos en onsmakelijk om een historische reden te zoeken voor het geweld van Israeliërs/Joden. Of Duitsers, of wie dan ook.

Er is namelijk geen reden om aan te nemen dat Joden of Duitsers van nature minder gewelddadig dan wel gewelddadiger zijn dan andere mensen, dus is er ook geen buitengewone verklaring nodig voor het geweld wat we zien. Het is niet zo dat de Joden de Holocaust nodig hadden om gewelddadig te worden. Dat de Joden massaal zijn vermoord tijdens de tweede wereldoorlog maakt ze nog geen betere of slechtere mensen.

Je hoeft je niet te verlagen tot het niveau van Netanyahu.

#18 McLovin

WTF is een cultureel zionist nu weer? pfff zo oud en nog zo veel te leren…..

#19 analist

@12: onzin omdat zionisme een politieke ideologie is.

#20 Bookie

@19
Waar haal je dat nu weer vandaan? Het enige wat de ‘uiterst linkse tot uiterst rechtse, atheïstische tot uiterst religieuze’ zionisten met elkaar gemeen hebben is een Joods thuisland/staat rond de berg Zion. Verder geen overeenkomstige ideologie te vinden.

#21 analist

Waar haal je dat nu weer vandaan?

wikipedia

Zionism (Hebrew: צִיּוֹנוּת, IPA: [t͡sijo̞ˈnut], translit. Tziyonut, after Zion) is a nationalist and political movement of Jews and Jewish culture

#22 6822

@13 Praat normaal

@15 (=stiekem @1 “De zionisten hebben het judaisme meer schade aangedaan dan welke beweging dan ook”) is inderdaad bijna hetzelfde als Netayahu doet.

#23 Jules Vismale

Hoe je het went of keert: Adolf Hitler en de nazi’s hebben in feite gewoon datgene uitgevoerd wat talloze Duitsers en niet-Duitsers al decennia’s lang wilden: Lebensraum in Oost-Europa, steriliseren of euthanaseren van lichamelijke en verstandelijke gehandicapten, uitbuiten, laten verhongeren of vermoorden van miljoenen Polen, Russen en niet-Russen, moorddadig antisemitisme, een Verenigd Europa met één volk, één rijk, één leider (Führer) en een Duitsland dat de halve wereld ging overheersen!
Benjamin Netanyahu doet me echter met zijn uitspraken precies denken (dat Hitler de joden aanvankelijk alleen wou deporteren of verbannen) aan een vos die zijn staart in een klem kwijt raakte en toen andere vossen hierover de les ging lezen dat zij hetzelfde moesten doen wat alleen GEEN goed voorbeeld was. Hitler zag misschien de joden als een hond die schatten bewaarde maar op een gegeven moment hier meer om gaf dan om zijn eigen leven waardoor een gier vanaf een boom verkondigde dat de hond nog GIERIGER was dan hijzelf!
En Hitler meende dat Europa een kip was die constant eieren bleef leggen als hij maar genoeg energie in stak wat evenmin het gewenste resultaat opleverde maar met zijn terreur meer zichzelf te slim af was dan anderen.

#24 Joop

Wat ik sinds kort weet is dat Joden wel de mogelijkheid werd geboden tot ver in de oorlog om tegen fikse betaling (liefst in bepaalde valuta, daar hadden de nazi’s een gebrek aan) naar Palestina te kunnen verhuizen. Meestal werd dat geld opgehaald, en de betaler alsnog naar Auschwitz gestuurd. Daarnaast zijn er daadwerkelijk groepen Joden naar Palestina gegaan. Wie weet daar meer van en/of heeft bronnen?

#25 Micowoco

@17: Er is altijd een oorzaak te vinden voor oorlog. Krankzinnige ambities van heersers, economische motieven en als smeerolie godsdienstige dinges. En ja, sommige volken blijken gewelddadiger dan andere.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*