‘Drie Israëlische tieners niet in opdracht van Hamas ontvoerd’

Dossier:

Zo bericht BBC-correspondent Jon Donnison naar aanleiding van een gesprek met de Israëlische politiewoordvoerder Micky Rosenfeld.

De kidnappers zouden wel sympathiseren met Hamas, maar niet onder hun gezag staan. De woordvoerder omschreef de ontvoerders als een ‘lone cell‘.

En daarmee komt ook de aanleiding van de Israëlische aanval op de Gazastrook op de tocht te staan. Deze aanval vond immers plaats in respons op raketaanvallen van Hamas, die op hun beurt waren uitgelokt door Israëlische aanvallen op Hamasleden wegens de vermeende betrokkenheid van deze organisatie bij de ontvoering van en moord op de drie tieners.

En zo lijkt het steeds waarschijnlijker dat de moord op de drie tieners slechts een welkom excuus was om de dreigende verzoening tussen Fatah en Hamas te saboteren.

Immers:

1) Israël heeft nooit bewijs willen leveren voor Hamas’ betrokkenheid bij de ontvoering.

2) Door uit de pers te houden dat de drie tieners snel na hun ontvoering werden vermoord, werd het Israëlische publiek gemanipuleerd om verdere militaire escalatie te ondersteunen.

3) Dreigende verzoening tussen Fatah en Hamas heeft al eerder tot Israëlisch militair ingrijpen geleid en lijkt ook nu weer de werkelijke reden voor escalatie te zijn.

Maar ondertussen zijn wel meer dan duizend Palestijnen omgekomen. Maar de opzet lijkt te zijn geslaagd: ook al klapt de Palestijnse eenheidsregering niet definitief uit elkaar, van verdere voortgang in het vredesproces kan voorlopig geen sprake meer zijn, zodat Israël ook geen concessies hoeft te doen.

En ondertussen werken ook Nederlandse politici volop mee aan dit Israëlische doel: door de respons van Hamas op een – zo lijkt het – volledig onuitgelokte Israëlische aanval, zijn nu alle Palestijnse partijen, inclusief Fatah, af te schilderen als terroristen.

Ik vraag me af hoe er zou worden gereageerd als Nederlandse politieke partijen zich vrijwillig zouden opstellen als het verlengstuk van Turkije of Marokko…

Maar onze nationale belangen opofferen aan Israël is blijkbaar geen enkel probleem.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Joost

Vraag me wel af waar dat bewijs onder 1) dan uit zou moeten bestaan.

#2 Hans Verbeek

Misschien toch een falseflag van een groepje kwaadwillende Israëli’s. #perpetual war

#3 Dehnus

ZUCHT! Het lijkt wel een kleuterschool in het extreme.
“Maar hij begon”
“nee hij”
“nou jij begon een tijdje eerder al!”
“Nietwaar! JIJ WAS GISTERREN AL AAN HET ZIEKEN!”

Het maakt mij NIET UIT WE FOCKING BEGON! Dat kreeg je op de Kleuterschool ook al te horen. Maat niet uit wie begon jullie zijn beiden aan het ouwehoeren. Nu monden dicht en aan de handenarbeid!

Man… serieus waar gaat dit nog in hemelsnaam over?

#4 anton

@3: dit gaat over links 0031 wat op alle mogelijke manieren het islamitisch fascisme probeert recht te lullen.

#5 Bookie

Hamas heeft opgeroepen tot ontvoeringen. En verantwoordelijk is wat anders dan schuldig. Zo is Nederland door de rechter verantwoordelijk gehouden voor de dood van een paar honderd Bosniërs, terwijl zij daar niet schuldig aan zijn.

#6 Mario

@4

Kan je even uitleggen wat er ‘links 0031’ is aan de BBC-correspondent Jon Donnison en de Israëlische politiewoordvoerder Micky Rosenfeld?

Oh, dat kan je (weer eens) niet? Lazer op met je stompzinnig gebazel.

#7 Noortje

@1 Bookie heeft het bewijs voor betrokkenheid Hamas blijkbaar wel. Kom maar op @Bookie!

#8 Dehnus

@4: Weetje als je op mijn Kleuterschool toch nog door ging met ouwehoeren, zoals jij nu doet, dan mocht je na een zachte schop onder je achterste eventjes een uurtje op de gang afkoelen.

Wat voor kleuterschool heb jij gezeten dat je dat niet goed door hebt. Het interesseert me niet meer wie er begonnen is, ik ben er gewoon strontziek van en heb gewoon medelijden met de mensen die tussen die kleuters moeten wonen. Of het nu in Tel Aviv is of Rafa.

#9 Bookie

@7 Begrijpend lezen is lastig. Door op te roepen Israëliërs te ontvoeren ben je daar (mede)verantwoordelijk voor als dat daadwerkelijk gebeurt. Directe betrokkenheid is daar niet voor nodig (dat maakt je schuldig). Israël houdt Hamas verantwoordelijk.

#10 Noortje

@9 inderdaad, begrijpend lezen is lastig Bookie. Eenvoudiger dan. Je stelt: Hamas heeft OPGEROEPEN tot ontvoeringen.
Wat is je onderbouwing?

#11 Folkward

@6 Het is toch klaar als een klontje?

‘Links 0031’ verwijst natuurlijk naar het linker gedeelte van ‘0031’, namelijk ’00’, letterlijk een stelletje nullen: Jon Donnison en Micky Rosenfeld. Wat houd je dan over? ’31’, dat is 3+1 = 4. En laat BBC nu net toevallig (dus niet) 4 televisiezenders hebben. Het cirkeltje is rond

QED

/aluhoedje

@Bookie
Ja, ik ken dus iemand bij mij in de straat die zei: “Ze moeten dus echt wel Irak binnenvalluh, jonguh.” Het laatste wat ik van hem gehoord heb is dat-ie naar Den Haag werd gebracht om voor het Internationaal Gerechtshof gesleept te worden. Hij had namelijk opgeroepen om op valse gronden een soeverein land binnen te vallen, en omdat-ie dat zei is-ie verantwoordelijk voor het binnenvallen van dat land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*