Doet Belastingdienst aan etnisch profileren?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De Autoriteit Persoonsgegevens doet onderzoek naar mogelijk etnisch profileren door de Belastingdienst. De fiscus bezit gegevens over de tweede nationaliteit van mensen en gebruikt die om te bepalen wie er gecontroleerd wordt bij de kinderopvangtoeslag, blijkt uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws.

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) zegt dat het in bijna alle gevallen verboden is om bijzondere gegevens omtrent ras en etniciteit vast te leggen of te verwerken.

In aanvulling op het verhaal in Trouw schreef ook Peter Klein van RTL Z zijn ervaringen op.

Open artikel

Reacties (4)

#1 Age Letor

Dit bevordert de integratie natuurlijk ook lekker:

https://twitter.com/LamyaeA/status/1130370934504927232

#2 kneistonie

Voor de helderheid: we moesten toch maar wel de onwettige schoftenstreken en de onwettige gewone (enkele) streken van de belastingdienst uit elkaar houden.

#3 Krispijn Beek

Behoorlijk genante vertoning van de belastingdienst. Doet het vertrouwen geen goed en het lijkt me een volledige terecht constatering van Lamyae Aharouay dat dit schadelijk is voor de integratie en dat dit het gevoel bij een deel van medelanders bevestigd en versterkt dat ze er nooit helemaal bij zullen horen.

#4 lmgikke

Ja de belastingdienst doet aan etnisch profileren. Mijn partner uit oost Europa wordt ALTIJD gecontroleerd.

We doen samen aangifte. Mijn aangifte is goedgekeurd, die van mijn partner worden ALTIJD afgekeurd, dan moeten we bezwaar maken. En dan krijgen we (tot nu toe) altijd gelijk.

Het afkeuren gebeurt telkens op basis van dezelfde gronden. Men gelooft de aftrekposten niet. Opmerkelijk is dat we SAMEN aangifte doen, ze bij mij geaccepteerd worden en bij mijn partner niet. Enige verschil tussen ons is de nationaliteit.

Erg vervelend. Zeker als je de artikelen leest dat men allerlei fraude door gebrek aan capaciteit niet kan opsporen/tegengaan. Logisch, de capaciteit gaat duidelijk op aan de verkeerde zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*