DNB: ‘Banken zijn parasitaire instellingen die de samenleving niets te bieden hebben’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OK, dat is niet precies hoe Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, het verwoordde, maar het komt in de buurt:

Het midden- en kleinbedrijf is voor leningen nu te veel afhankelijk van banken.

[…] door de kredietcrisis lukt het veel bedrijven niet om aan leningen te komen. Volgens Knot komt dat door zowel de vraag- als aanbodzijde. Zo is het risico op bijvoorbeeld faillissement toegenomen, waardoor minder snel leningen worden vergeven. Aan de andere kant moeten banken hun balansen versterken, waardoor ze sowieso minder geld uitlenen.

Knot juicht alternatieve vormen van financiering, zoals crowdfunding, kredietunies en microfinanciering toe.

Als banken hun traditionele rol van kapitaalverstrekker niet kunnen vervullen, waar zijn ze dan nog goed voor?

Er is natuurlijk altijd het reguliere betalingsverkeer, maar dat zou toch ook zonder miljarden aan staatssteun moeten kunnen functioneren? En welke waarde wordt nu echt toegevoegd door te handelen in valuta’s, rentederivaten en commodity futures?

Het is toch de droevigheid ten top dat de president van De Nederlandsche Bank oproept meer gebruik te maken van de ongewassen hippies van de financiële wereld, omdat de grote jongens, The Masters of the Universe, zogezegd, het niet meer aankunnen?

Waarom, God, waarom?

Open artikel

Reacties (3)

#1 weerbarst

Redelijk mee eens, we moeten naar een saai klassiek banksysteem terug maar dan decentraal en echt vrije markt, of, met het gevaar hip te klinken, crowdfunding. Bitcoin infrastructuur kan hier mooie mogelijkheden gaan bieden.

#2 De Conservatief

Als banken hun traditionele rol van kapitaalverstrekker niet kunnen vervullen, waar zijn ze dan nog goed voor?

Banken kunnen ook omvallen, maar het is toch veiliger dan je spaargeld in een oude sok stoppen. Electronisch betalen is ook erg handig.

#3 analist

@2: In tegenstelling tot een oude sok kan je je geld kwijt raken door wanbetaling (want: dat is het zogenaamde “omvallen van een bank”) maar het is toch veiliger dan je geld niet uitlenen???

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*