1. 1

  Er zijn toch echt al jaren webrichtlijnen vanuit de overheid zelf. Gemeentes gingen zich daar aan houden? Niet dus. Maar, dat gaat enkel nog over usability. In het nieuws (hier) gaat het over infrastructuur en de technische keuzes (mbt security en service). Daar vaak een gebrek aan kennis bij opdrachtgever en opdrachtnemer. Je moet deze Webrichtlijnen m.i. dus gaan uitbreiden en verplicht stellen. Je moet dus niet alles maar “aan gemeentes zelf overlaten”. Tevens zo prettig voor als je verhuist. De NS bouwt ook niet in elke stad een andere kaartautomaat. Ik zou tegen overheden willen zeggen, doe nou es normaal man. Content scheiden van design. Dan kan elke gemeente zijn eigen look maken, maar werkt het intern allemaal hetzelfde. Veel techneuten focussen op 1 solide techniek. En niet: vele technieken hebben 1 techneut solide aan de gang. ICT is dictatuur. Ik dank u voor uw 30 seconden.

 2. 3

  Er zijn inmiddels zoveel voorbeelden van nalatigheid, knulligheid en gebrek aan verantwoordelijkheid op dit gebied dat een parlementaire enquete niet zou misstaan. Wanneer mogen we het beleven dat onze parlementariërs inzake ICT & overheid boven het incident uitstijgen?

 3. 6

  Ik geloof die gemeenten niet ,daar ze de ballen verstand hebben, van subject;en dat helemaal niet beoordelen kunnen.de rest van de smoesjes; houdt uw burgers,gerust,en tevree..doofpot beleid= prioriteit,en tsja…als dat dan niet meer kan…

  Dan nog zal het ze een rotzorg zijn; de problemen als het mis gaat,zijn TOCH,voor de burgers. Net als wanneer, de banken vallen; ” ons” spaargeld tot 100.000 gedekt zou zijn; namelijk; daar staat uw overheid dan gerant voor (dus niets eraf halen mensen)
  En waar o waar, komt die garantstelling dan vandaan; Och ja…ook van ons..
  En zo mogen we betalen bij elke bank die omvalt…,nogmaals en nogmaals etc etc.

  Zo ook met dit geklungel en geblunder…de baten zijn voor uw overheden ,de lasten,voor de burger die geen keuze heeft.En ons moeten laten opdringen het zo veilig is…want als het mis gaat bent u toch de klos.

 4. 7

  Tja, misschien is het wijs de gemeente wat van hun onafhankelijkheid af te nemen. Ga het centraal regelen! Je lost daarmee volgens mij 400 keer het wiel uitvinden (wat veel geld kost) en geen geld willen besteden voor goed beheer mee op.
  Volgens mij is het huis van thorbecke ook hier aan renovatie toe.

 5. 8

  @Share: Er zijn inderdaad webrichtlijnen en die zijn inderdaad al jaren verplicht. Maar ze zijn niet geschikt om de beveiliging te regelen. De webrichtlijnen zijn namelijk opgesteld om te voorkomen dat mensen worden buitengesloten van online toegang tot (overheids)informatie en -dienstverlening, veroorzaakt door de wijze waarop webtechnologie wordt ingezet.
  Veiligheid is een te belangrijk onderwerp om het onder een dergelijk model te schuiven; het past namelijk niet goed. En daarmee is de kans te groot dat het niet effectief zal zijn. Het vergt daarnaast ook een heel ander soort kennis en kunde om te beoordelen of je voldoet aan eisen met betrekking tot beveiliging en privacy.
  Ben het met @Share eens dat er duidelijke eisen moeten komen en dat er goed wordt toegezien op de naleving van die eisen. Waar ik van mening verschil is dat de Webrichtlijnen – in elk geval in zijn huidige vorm – daarvoor niet het geschikte middel zijn. Aanpassing kost veel tijd; het is efficiënter en effectiever om daarvoor een aparte set eisen te ontwikkelen, die tot standaard te verheffen en verplicht te stellen, compleet met sanctie bij het niet voldoen. Niet voldoen is geen optie en tast bovendien het vertrouwen van de overheid (nog verder) aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren