Degenkrab bedreigd door de medische industrie

Het bloed van de Degenkrab is een, vooralsnog, onvervangbaar ingrediënt voor de productie van bepaalde medicijnen. En dus worden er ieder jaar van 500.000 degenkrabben het bloed afgetapt. De vangst door de farmaceutische industrie is de afgelopen 20 jaar bijna verdievoudigd. Dat heeft logischerwijs effect of de populatie:

When a species is impacted on land, it’s easy to see the effects. When the adverse effects occur under water, we don’t really know about it—or don’t really care. It’s why we used to dump garbage and toxic chemicals into the water. What happens under water stays under water.

But horseshoe crabs are already disappearing from beaches in China, Japan, Singapore, Taiwan, and Hong Kong, places where they once thrived.

En dat is een probleem voor iedereen:

If the species were to dwindle, it wouldn’t just be an issue for conservationists but for everyone, as LAL is currently the only substance able to detect gamma-negative bacteria in the health field. As one conservationist put it, “Every man, woman, and child and domestic animal on this planet that uses medical services is connected to the horseshoe crab.”

Open waanlink

 1. 2

  @1: Dat gebeurt ook wel (al is het niet zo makkelijk om ze zich te laten voortplanten in gevangenschap), maar in regio’s waar ze nog simpelweg van het strand te rapen zijn, zal men dat pas doen als het diertje daar te zeldzaam voor wordt.

  Overigens mag er wel een opmerking over de titel gemaakt worden. De medische industrie is namelijk een relatief kleine bedreiging voor de degenkrab. Die zit hem veel meer in de (oa. paling)visserij (die degenkrabben gebruikt als aas) en de bedreigingen aan land (in Azië worden de eitjes van de degenkrab gegeten en in de VS worden steeds meer stranden bebouwd, waardoor paargronden verloren gaan).

 2. 3

  @2: Is die degenkrab niet zo’n levend fosssiel ? Niet letterlijk, natuurlijk, maar ik meen me te herinneren dat het eigenlijk nog een hele oude diersoort is die steeds heeft weten te overleven. Tenminste, dat vertelde de dierentuin me toen ik nog een klein jongetje was …

 3. 4

  @3: Ja klopt. Het diertje is nauwelijks veranderd in de afgelopen honderden miljoenen jaren (in een tijdperiode die bv. langer is dan de volledige evolutionaire geschiedenis van de zoogdieren).

 4. 5

  @2: Wat betreft de titel heb ik me gebaseerd op de tekst van het artikel, welk weldegelijk als teneur heeft dat de degenkrab wordt bedreigd door de farmaceutische industrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren