‘De overheid moet een serviceloket zijn voor het bedrijfsleven’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Aldus ex-VVD politicus Ton Hooijmaijers tijdens het hoger beroep van zijn corruptiezaak:

Hij verzuchtte het keer op keer, voor de rechtbank. Dat de rechters zijn wereld niet begrepen. Dat ze niet snapten hoe het politieke bedrijf werkt, ze de bestuurlijke mores niet kenden. Zijn visie? De overheid moet een serviceloket zijn voor het bedrijfsleven. Daarvoor zat hij in de politiek. Hij wilde dingen bereiken. […]

Het verhoor van vastgoedman Luigi Prins, die zijn vervolging in de zaak recent afkocht, gaf vandaag een prachtig inkijkje in deze manier van denken. Van het spel tussen ondernemers en hun partij, de VVD.

Want Prins heeft allerlei projecten in de provincie Noord-Holland en die lopen soms vast, vertelde hij. ‘Dan is de provincie de instantie om dingen los te krijgen en de gedeputeerde de aangewezen persoon.’ Zo werkte dat volgens Prins. Dan ging hij naar een gedeputeerde, bijvoorbeeld Hooijmaijers, en vroeg hij of er eens naar zijn project gekeken kon worden. ‘En zo’n gedeputeerde bepaalt dan welke ambtenaar er op wordt gezet.’

En dus leek hem een gift aan de campagne van VVD’er Hooijmaijers een goed idee. Want op die partij kon hij als ondernemer bouwen. Of hij er later iets voor terug kreeg van Hooijmaijers, een tegenprestatie? ‘Nee.’ Hij was dus niet begunstigd? ‘Nee.’ En dus is er volgens Prins ook geen sprake van omkoping. Precies wat Hooijmaijers ook volhoudt.

Hij is nooit omgekocht. Hij trad soms op als adviseur voor mensen die hij tegenkwam. Dat is nou eenmaal zijn tweede natuur, te pas en te onpas adviezen geven. En daar stuurde hij dan wel eens een factuur voor. Of hij vroeg deze mensen bij te dragen aan zijn verkiezingscampagne, zo legde hij eerder bij de rechtbank uit.

Open artikel

Reacties (14)

#1 Jack Random

Las het gisteren ook. Wist niet of ik moest huilen of lachen. Vroeg me ook af of hij de vermoorde onschuld speelt, of echt gelooft dat wat hij deed normaal is, en gewoon zo hoorde. In het eerste geval is hij een ordinaire boef, en is een stuk touw en een boom een gepaste strafmaatregel, maar in het tweede geval is hij ziek in zijn hoofd. En dan vind ik death by hanging toch al wat lastiger. Gedwongen opname in een psychiatrische instelling is dan meer op zijn plaats. Maar ja, die bezuinigingen he…

#2 Inca

Ik zocht al een tijdje een aanleiding om de column van Erik van Muiswinkel te plaatsen, maar hier past ‘ie goed:
http://tinyurl.com/oxawbbu

“Je werkt net” (Geniale vondst!)

#3 zazkia

De ovewheid is ew namelijk alleen voow ons Hooijmaijews.

Had ik al eens verteld dat ik naast hem in de trein zat van Den haag naar Utrecht en dat hij praatte in de stiltecoupe?

#4 McLovin

@2: treffender wordt het niet!

#5 Bismarck

Kijk, ik kan me voorstellen dat je als graaier zoiets stiekem denkt (de CDA manier), maar in wat voor een milieu moet je hebben verkeerd om het hardop en voor de camera te gaan zeggen? Die hele VVD is zo verrot als een gemiddelde Limburgse gemeente.

#6 willem visser

Kapitalisme op stalinistische leest.

#7 Dirk Zeeman

Vreemd genoeg is er een tijd geweest dat rechts zichzelf nog voorhield dat er ook een schone vorm van kapitalisme bestond. Toen het nieuwbakken kapitalistisch wonder in Azië gefaald had, rond 1998 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Aziatische_financi%C3%ABle_crisis),
riepen rechtse economen en politici om het hardst dat dit geen fundamenteel falen was, maar dat er sprake was van ‘crony capitalism’. Oftewel een vorm van kapitalisme waarbij een corrupt regime bevriende ondernemers op allerlei manieren voortrok. Destijds werd uitgelegd dat Crony Capitalism een ontaarde vorm van kapitalisme was waarbij de vrije markt verstoord werd door de corruptie. Zo ging dat in arme landen soms, maar het was geen normale eigenschap van het systeem.

En nu is het 2015, en is rechts de schaamte voorbij.

#8 Micowoco

Het woord bedrijfsleven lees ik altijd als ‘bedreigsleven’…

#9 Olav

@1:

Vroeg me ook af of hij de vermoorde onschuld speelt, of echt gelooft dat wat hij deed normaal is, en gewoon zo hoorde.

Van Hooijmaijers weet ik het niet, maar ik ken wel enkele figuren voor wie het laatste geldt. Volkomen gedeformeerd inderdaad.

(Dat betreft geen politici maar ondernemerstypes in een “old boys network”.)

#10 zazkia

Vroeg me ook af of hij de vermoorde onschuld speelt, of echt gelooft dat wat hij deed normaal is, en gewoon zo hoorde.

Als je vrouw je maar gelooft.

#11 Thallman

De overheid is al een loket voor gedeeltes van het bedrijfsleven, voor boeren en bankiers die binnen lopen met de subsidie voor windmolens bijvoorbeeld.

Dit loket kan op bijval rekenen van de mensen die hier tegen het voorstel van Hooijmaijers tekeer gaan.

#12 roland

De burger wordt steeds harder aangepakt met verschraalde dienstverlening en hoge boetes. Voor bedrijven geldt het omgekeerde de overheid als loopjongen storend met (forse) subsidies. Wrang is dat zelfs een PvdA meegaat in dit beleid, zo krijgt de VVD alle ruimte.

#13 Joop

Hebben jullie de VK gelezen van het stukje van Martin Sommer. Over de commissies Wagner, Dekker en Bakker. We worden al sinds tijden geregeerd door het bedrijfsleven. Wen er maar aan!

#14 Stronkel

@11: is dat loket soms direct naast die van subsidie voor de fossiele brandstoffenindustrie? Of laten je oogkleppen niet toe die ook te zien?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*