De nieuwe elite

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In een briljant stuk in The Guardian legt George Monbiot genadeloos de werking van de super elite in onze maatschappij uit. In dit geval gaat het om Engelse grootgrondbezitters die de natuur om zeep helpen voor hun lucratieve jachtbedrijven. Ze zijn een belangrijke reden voor de toenemende overstromingen die stroomafwaarts dorpen en steden teisteren. Ze helpen beschermde habitats en diersoorten om zeep. En dat met royale subsidie. Monbiot beschrijft ook hoe deze machtigen, welwillende politici en de pers samenspannen om een ieder die tegen is onderuit te halen. Met leugens en fraude.

Het stuk gaat weliswaar over een typische Engelse zaak, maar de machinaties die Monbiot omschrijft zijn van toepassing op veel aspecten van onze samenleving. Denk maar bijvoorbeeld aan al die financiële en fiscale constructies die er voor zorgen dat dezelfde elite nauwelijks belasting betaalt. De kiezers zijn dit soort belastingontduiking (“ontwijking”) al lang zat. Een corrupte kliek van rijken, politici en media zorgen er voor dat er niets veranderd.

Monbiot vat het zo samen:

They are a threat to democracy. Call them out, expose them to the light, and don’t believe a word they say.

 

 

Open artikel

Reacties (6)

#2 gbh

Gewoon de grond weer terug naar de oude adel, die maakten er geen puinhoop van.

#3 su

Ja, want de donkere satanisch weverijen waren daar achtergelaten door regenboog poepende feeën..

#4 gbh

@3: Wat heeft oude adel met satanische weverijen te maken?

#5 Lutine

@2

Of gewoon weer terug naar hen die het toebehoort: mens en dier.

Dan is het in Nederland beter geregeld denk ik. Prive bezit van natuur is hier niet zo groot. Überhaupt is er niet zo veel natuur in Nederland in verhouding tot de hoeveelheid mensen.

#6 gbh

Op grote delen van de natuur had de oude adel alleenrecht om te jagen maar daar ze het vaak te druk hadden met toernooien, veldslagen en ander vertier veroorzaakten ze maar weinig schade aan de natuur.

Vind dat er toch aardig wat natuur is, woon zelf op 150 meter van het strand en daar komen toch zeer regelmatig bruinvissen, zeehonden en af en toe een verdwaalde potvis voorbij. Blijft mooi om te zien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*