Michael Mann, de bekende klimaatwetenschapper die met zijn hockeystickcurve de versnelling van de opwarming in de twintigste eeuw zo pijnlijk zichtbaar heeft gemaakt voor het grotere publiek, heeft dat moeten bekopen met een niet aflatende stroom van valse beschuldigingen.
Reacties (7)
Toch vreemd dat een wetenschappelijk dispuut zo op de man gespeeld wordt. Wetenschap is niet meer wat het geweest is. Ik had gedacht (gehoopt) dat we verder zouden zijn.
(overigens was het in de tijden van Galileo natuurlijk niet anders, belangen zijn altijd groter geweest dan waarheid. Kennis is irrelevant, geld telt.)
@1: Dit is volgens mij niet eens een wetenschappelijk dispuut maar een botsing tussen wetenschap en godsdienst (in dit geval de godsdienst van het geld). De mensen die de klimaatverandering ontkennen hebben het geld om zich te onttrekken aan de gevolgen er van, misschien zelfs wel rijker te worden!
Wat een conservatief standpunt toch weer. Niet dat ik e.e.a. nou zo rooskleurig vindt en niet dat ik niet vindt dat we alles op alles moeten zetten om verregaande klimaatverandering te voorkomen, maar volgens mij zijn er allerlei behoorlijk rationele redenen te bedenken om het zich voltrekkende doemscenario toe te juichen. Zoveel is er niet mis met het flink snoeien in de mensheid. Jammer van de biodiversiteit, maar tegelijkertijd ontzettend interessant om te kijken hoe de natuur dat gat weer vol-evolueert.
Wat is er nou interessanter dan het van dichtbij meemaken van een van de grootste en snelste overgangen tussen geologische tijdperken ooit. Ik kan het zogauw niet bedenken.
Klimaatverandering is met name vanuit het oogpunt van de narcistische conservatieve mens een ramp. Een ramp voor het voortbestaan van de mensheid en haar idiote “bezittingen”. Maar afgezien daarvan is het nou niet of de wereld meer vergaat dan de laatste paar grote massa-extincties hebben weten te bewerkstelligen. En die horen er ook gewoon bij.
@3: “Wat is er nou interessanter dan het van dichtbij meemaken van een van de grootste en snelste overgangen tussen geologische tijdperken ooit.”
De Chinezen schijnen een uitdrukking te hebben die vrij vertaald neerkomt op “Dat u in interessante tijden moge leven”. Ze bedoelen daar overigens niet bepaald iets positiefs mee aan het adres van degenen die ze dat toewensen.
@2
Het is inderdaad geen wetenschappelijk dispuut; het is wetenschap tegen anti-wetenschap. Hier wordt een goed beeld geschetst van de verdachtmakingen, intimidatiepraktijken en bedreigingen waar wetenschappers mee te maken hebben gekregen, enkel en alleen omdat het resultaat van hun werk sommigen mensen niet aanstaat.
@3: ‘Jammer van de biodiversiteit, maar tegelijkertijd ontzettend interessant om te kijken hoe de natuur dat gat weer vol-evolueert.’
Hoeveel levens heb je dat je dit kunt bestuderen? Het enige dat je kunt bestuderen is hoe vlot de destructie zich voltrekt. De evolutie heeft vele duizenden jaren nodig voordat dat significant wordt. En tegen die tijd vrees ik dat er geen mensheid meer over is om nog wetenschap te bedrijven. Je kinderen en kindskinderen zullen zich nog vaak achter hun oren krabbelen hoe jij die historische opmerking zo even tussen neus en lippen door gemaakt hebt.
@2: Klopt. Er gaan miljarden om in een niet bestaand klimaat’probleem’.