1. 4

  Hoe pervers het ook is, als dit gaat plaatsvinden is dat goed nieuws voor europa. De temperatuurdaling wordt gecompenseerd door global warming, en de zeespiegel zal minder stijgen dan verwacht.

 2. 6

  @2, Inderdaad, maar toch…. multiple choice voor de komende reacties van de klimaattrollen (kunnen we de suffix -sceptici aub voortaan achterwege laten?)

  A De golfstroom liep 100 miljoen jaar ook anders. Veranderingen in het patroon van de golfstromen komen al miljoenen jaren voor. Niets aan de hand, gewoon doorlopen
  B Ze hebben weer wat nieuws gevonden om hun zakken subsidie gevuld te houden met het belastinggeld van de Hardwerkende Nederlander
  C Morgen is het kouder dan vandaag. Dus wat nou ‘global warming’?
  D Onzin, dit is gewoon een natuurlijk verschijnsel en heeft niets met AGW te maken. Welke toch niet bestaat, want het is vrij arrogant om te denken dat de mens invloed op het klimaat kan hebben.
  E Anders, nl…..

  Wellicht kunnen we hier een bingokaart van maken?

 3. 8

  @4: Dat lijkt me helemaal niet goed nieuws. Als de golfstroom zelfs omdraait (wat tot de mogelijkheden behoort), dan zijn we hier helemaal nog niet jarig, want dan wordt het veel kouder dan nu in West Europa. We krijgen dan mogelijk winters zoals nu in Maine, met z’n sneeuwrecords. En ondertussen gaat de global warming natuurlijk gewoon door, want dit is niets anders dan een herverdeling van warmte.

 4. 10

  @9: als global warming gewoon doorgaat, wat #okto zegt en waar ik van denk dat hij gelijk heeft, dan blijft het water stijgen. Communicerende vaten en zo. Die zeespiegel is echt niet afhankelijk van de temperatuur in Den Haag hoor.

 5. 11

  Maar goed: die golfstroom hapert dus. De vraag is waarom? Kan zomaar te maken hebben met de extra koude instroom van het smeltwater van Groenland of het extra smelten van het poolijs. De stromingen gaan anders lopen omdat de noordpool open gaat.

  Ik kan me er wel wat bij voorstellen. Toch allemaal tijdelijk: als het ijs op is gaat de temperatuur gewoon overal weer omhoog, ook bij ons.

  Even wachten op de modelaanpassingen van die golfstroomwijzigingen.

 6. 12

  @10: als de golfstroom omdraait houden we hier eerder droge voeten. Nu botst het water als het ware tegen onze kusten en stuwt het daardoor op. Als het bij ons wegstroomt leidt dat hier tot lagere waterstanden, en in de Amerikaanse oostkust tot hogere. Dat laatste constateert het originele artikel volgens mij ook.

 7. 14

  @12: Ja, het wordt idd gezegd. Maar eerlijk gezegd denk ik dat ze er beter nog maar een paar keer naar kunnen kijken. Weinig dingen complexer dan de oceaanstromingen en haar interacties met klimaat en ijs. Ik hou een slag om de arm ;)

 8. 15

  @4: Het hangt af van waar in Europa en zo, maar als je kijkt naar andere kustgebieden in de wereld op onze breedtegraad zijn die wisselend net zo warm, of veel kouder dan hier. En met veel kouder bedoel ik zo veel kouder dat een beetje global warming daar niet tegenop kan. Kijk bijvoorbeeld naar Petropavlovsk in Kamchatska: http://en.wikipedia.org/wiki/Petropavlovsk-Kamchatsky, 53 graden noord en 4 maanden lang gemiddeld vorst overdag en meters sneeuw per jaar.
  Aan de oostkust van Canada zijn er op onze breedtegraad nauwelijks nog steden te vinden, en is het er nog iets kouder dan op Kamchatska. De westkust van Canada is daarentegen niet kouder dan Nederland, zie dit dorp http://en.wikipedia.org/wiki/Bella_Coola,_British_Columbia (het is wel onherbergzaam zodat er nog steeds weinig mensen wonen)

 9. 17

  @4: is ook goed nieuws voor het Noordpoolijs, Joost. Als het warme water niet meer zo noordelijk komt, dan smelt het ijs langzamer.

  @0: op onderstaand plaatje (bron: climate4you.cm) kun je zien dat de heat-content van de noordelijke Atlantische Oceaan al afneemt sinds 2007.

  [img]http://www1.picturepush.com/photo/a/14587379/480/2016/NODC-NorthAtlanticOceanicHeatContent0-700mSince197.gif[/img]

  Ik ben dus niet verbaasd over het haperen van de Golfstroom.

  Met de KNMI Climate Explorer maakte ik onderstaand grafiekje van de oppervlakte-temperatuur van de noordelijke Atlantische Oceaan (0-60° WL ; 50-75°NB).

  [img]http://www3.picturepush.com/photo/a/14587381/480/2016/isstoi-v2–60-0E-50-75N-n-1980-2015a.png[/img]

  Ook dit plaatje laat een haperende opwarming zien of het begin van afkoeling.
  NB.: De opwarming komt door CO2-uitstoot en de lokale afkoeling op het Noordelijk Halfrond komt ook door CO2-uitstoot.

 10. 19

  In 2010 publiceerde NASA-oceanograaf dat de Golfstroom tussen 2002 en 2009 niets aan kracht had ingeboet.
  http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100329132405.htm

  Combining satellite and float measurements, he found no change in the strength of the circulation overturning from 2002 to 2009. Looking further back with satellite altimeter data alone before the float data were available, Willis found evidence that the circulation had sped up about 20 percent from 1993 to 2009.

  Kijk eens aan, tussen 1993 en 2009 nam de snelheid van de Golfstroom zelfs toe.
  Wat veroorzaakte de versnelling van de Golfstroom twintig jaar geleden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren