De goedheiligman is gekomen: grimmige sfeer in Gouda

Trouw:

Terwijl Sinterklaas onthaald werd op het bordes van het stadhuis, ging het aan de achterkant mis. Tegenstanders van Zwarte Piet, die demonstreerden met een spandoek met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ werden belaagd en uitgejouwd door voorvechters van Zwarte Piet. Buiten het oog van de tv-camera’s werd over en weer getrokken, geduwd en gescholden. Er was veel politie op de been.

Na de officiële ontvangst van Sinterklaas vertrokken veel mensen en werd het weer rustiger. In totaal werden er rondom de intocht zestig mensen aangehouden, maakte burgemeester Schoenmaker bekend.

Open waanlink

 1. 4

  Daar zou je de daar bijeenverzamelde kinderen inderdaad een onvergetelijke dag mee hebben bezorgd.

  Nog jaren nachtmerries rond Sinterklaastijd.

  Want het is wel een kinderfeestje hè? Denk aan de kinderen!

 2. 5

  Jack Random, met scherp schieten tijdens de intocht van een personage van een kinderfeest?

  Waar is het mis gegaan met jou, de afgelopen jaren?

 3. 11

  Verbazend om te zien hoe mensen met zichzelf in de knoop zitten en alles aangrijpen om dat tot uiting te brengen. Op kinderen na weten de meeste mensen hopelijk dat zowel St. Klaas als Zw. Piet niet echt zijn. Degenen die er wel in geloven, kinderen dus, hebben geen benul van racisme, al kunnen ze nare dingen zeggen. Erg zielig dus om iets wat tot de verbeelding van kinderen spreekt aan te grijpen om je eigen racisme issues te verkondigen. Denk je dat t niet lager kan zie je blanken dit kinderfeest aangrijpen om hun eigen racistische issues onder de aandacht brengen.

 4. 12

  “Degenen die er wel in geloven, kinderen dus, hebben geen benul van racisme, al kunnen ze nare dingen zeggen.”

  En waar denk je dat die ‘nare dingen’ voornamelijk vandaan komen? Door het nadoen van ouders (kopiëren gedrag/ uitingen). En als die ouders – mogelijk zonder het zelf door te hebben – racistisch zijn, wat voor effect heeft dat dan op die verder onschuldige kinderen? Dan “kweek” je, al dan niet bewust, racisme.

 5. 13

  12 goed voorbeeld doet goed volgen, echter ik vind iemand die zwart is en die een paar niet bestaande figuren aangrijpt om te kunnen jammeren, een zeurpiet, kwezelpiet, jankpiet of eigenlijk een lulpiet en dat niet omdat hij zwart is of toevallig piet heet.

 6. 15

  12 mijn dochtertje speelt af en toe eens met een donker meisje die bij haar op de speelzaal zit. Heel donker kindje. Beiden weten dat ze er anders uitzien. Maar beiden zien niet wat kennelijk heel veel anderen willen zien. Racisme of haat om huidskleur of superioriteitsgevoel of minderwaardigheidsgevoel. M.a.w. je kunt te veel willen zien, wat er niet is.

 7. 16

  Piet = racisme krijgt een nieuw dimensie. De tweets van gearresteerde anti-pieters en hun omgeving benoemen veelvuldig zaken als:
  – we deden niks,vreedzaam protest. Politie gebruikt geweld.
  – gekleurde mensen werden steeds maar aangesproken door stillen en de politie
  – er is sprake van profiling gebaseerd op kleur; de politie is racistisch
  – vooral gekleurde mensen werden gearresteerd. Propieters werden met rust gelaten.
  Veelal onderbouwd met beelden, hoewel beelden zoals die van @bobhgl op twitter vrijwel genegeerd worden (zie @2) en niet gesproken wordt over de arrestaties van extreem rechts. Volgende stap in beeldvorming. Hopelijk morgen in amsterdam geen verdere escalatie.

 8. 18

  Pffff, wel diep triest als je als volwassen man/vrouw daar op dat plein het feestje voor die kinderen gaat zitten verpesten. Er is alle mogelijkheid te demonstreren, er is méér dan voldoende discussie over het onderwerp en er gaat al veel rekening gehouden worden met de gevoelens rond het onderwerp. Er worden al anders opgemaakte pieten ingezet en dat zal de komende jaren verder doorgaan tot ze alle kleuren van de regenboog hebben. Wat wil je nog meer. Dan ben je echt een beroepszeikerd als je nog doorgaat en gaat rellen tussen die kinderen.

 9. 19

  Het is tekenend dat mensen die verwachten dat anderen met hun gevoelens rekening houden, dat niet bereid zijn voor anderen te doen, zelfs niet als het kinderen betreft.

 10. 20

  Oeh, kijk eens naar deze vondst uit de VN van 1981:
  linkje
  [img]https://pbs.twimg.com/media/B2f1qzWIMAANU_j.jpg[/img]

  Nagenoeg *exact* dezelfde argumenten hoor je 33 jaar later ook. Bijna eng.

 11. 22

  @2 Jeroen, je eenzijdige policor-blik begint echt stuitende vormen aan te nemen. Zie #18.
  De anti-Pieten overtreden het demonstratieverbod ter plekke. Dat roept – héél begrijpelijk – reactie op. Als er dan dubieuze figuren worden gesignaleerd is dat het enige waar je op wijst. Alles om ‘rechts’ maar zwart te kunnen maken (pun intended). Geen enkel kritisch woord aan het adres van ‘links’ en de beroepszeikerds en de Afa’s die het kinderfeest te versjteren. Schaam je.

 12. 23

  “je eenzijdige policor-blik begint echt stuitende vormen aan te nemen.”

  https://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_projection

  En dat allemaal omdat je door de redactie van Sargasso, via Jeroen, aan de kant bent gezet als redactielid?

  Waarom waren die neonazi’s daar, Sjors. Om het demonstratieverbod te respecteren? Kijk de video welke ik @14 plaatste eens, dan zal het mogelijk tevens enig verontwaardiging welke je gisteren op twitter toonde wegnemen, zoals bijvoorbeeld over dit kind: https://pbs.twimg.com/media/B2e38GuCMAASnyT.jpg

  Overigens succes met het doen van aangifte tegen Gario wegens opruiing, aangezien hij 1.) niet in NL was en 2.) nergens mensen heeft opgezet. Maar ja, het bekt wel lekker hè, veilig vanachter je computertje schreeuwen dat je aangifte wil doen. Typisch, dat dan weer wel.

  Oh, en hier nog wat leesvoer/ historische context m.b.t. tot @18
  http://www.dbnl.org/tekst/hovi002cult01_01/hovi002cult01_01_0011.php

  De rellen in Gouda zijn door extreemrecht tuig ingezet;welke draai jij er ook aan denkt te kunnen geven. Met je eenzijdige policor-blik.

 13. 24

  @23

  De rellen in Gouda zijn door extreemrecht tuig ingezet;welke draai jij er ook aan denkt te kunnen geven. Met je eenzijdige policor-blik.

  Lijkt me stug dat alleen extreem rechts de rellen heeft ingezet. Er was een demonstratieverbod op de markt, en ik zie mensen van beide kanten op foto en videomateriaal die dat volkomen negeren. Spandoeken, borden en kleding met leuzen. Zelfs wanneer er een fractie waar is van uitlokking door dees en geen, hadden de mensen die die feest niet kwamen vieren, daar niet moeten zijn. Dat heeft niets met politieke voorkeur of pro/anti zwarte piet te maken, maar met aanwezigheid van vele kinderen en de (m.i. terechte, want risicomijdende) verordeningen van de gemeente Gouda.
  De afgelopen maanden / paar jaar laat zien dat er vele effectieve wegen zijn om je mening op dit gebied kenbaar te maken, anders dan een kinderbijeenkomst. ik heb geen enkel respect voor welke club dan ook die daar iets anders kwam doen dan de Sinterklaasintocht zien.

 14. 25

  Wa ik pas echt treurig vind is dat er eindelijk, eindelijk eens wat mensen in beweging komen en gaan protesteren… en dan kiezen ze zwarte piet. Niet het uitkleden van betaald werk, het sponsoren van de zeer-rijken, de corruptie, nee, zwarte piet :(

  Er zijn zoveel redenen om te rellen die zoveel meer zin zouden hebben…

 15. 26

  @25: Inderdaad. Ze zullen wel gedacht hebben: tegen die Zwarte Piet tekeer gaan met al die kleine kinderen is lekker makkelijk. Die kunnen we wel aan.
  Uiteindelijk past hier vooral één woord: laf.

 16. 27

  @25/ @26

  Veel leesplezier:
  http://www.dbnl.org/tekst/hovi002cult01_01/hovi002cult01_01_0011.php

  @24
  “demonstratieverbod”

  Laat dat woord even goed op je inwerken. De ene VvM is de andere niet?

  Overigens was er in eerste instantie sprake van een stil protest, zoals ook uit de beelden op valt te maken; nota bene mensen met een pleister over hun mond. Mensen die zijn aangevallen door lui die Zwarte Piet ‘zwart’ willen houden. Neonazi’s, vooral.

  Mensen die daar stonden met bedrukte shirts en niet rondliepen met nazi symbolen.

  Hier de “gewelddadige” beelden van het afvoeren van de “anti-Piet groep”
  http://nos.nl/video/721721-betogers-opgepakt-bij-intocht.html
  http://nos.nl/video/721868-intocht-sinterklaas-verstoord.html

  Opvallend dat Paul Peters onder dwang werd afgevoerd en die Anti Pieters niet? Maar dat is info die menig niet wil weten, vanuit de stuip waar men in schoot. Want van kinderfeestjes blijf je AAAHAAAF!!!!11!!!

 17. 28

  @27 inderdaad, demonstratieverbod, op de markt. Er waren plekken in Gouda (en de rest van Nederland) waar prima uiting gegeven kon worden aan onvrede. Geen algeheel verbod dus, alleen maar op de plek waar duizenden peuters en kleuters samen kwamen.

  Maar ik begrijp je punt niet helemaal. Was het demonstratieverbod op de markt onterecht? Hadden die mensen er wel gewoon mogen staan? Of probeer je nu uitsluitend ultrarechts en/of de politie de schuld te geven dat dit niet zo prettig verlopen is allemaal?

  Het is m.i. Irrelevant wie er begon met matten. Hier had geen protest horen plaats te vinden. Diegenen die er stonden met spandoeken of hakenkruizen hadden hun gezond verstand blijkbaar even thuisgelaten.

  Verder sluit ik me aan bij @25. Uitkleding sociaal vangnet is blijkbaar niet zo erg als zwarte piet. Ook wat dat betreft geen gezond verstand.

 18. 30

  @27 Heb je trouwens de laatste regels uit je eigen link wel gelezen? Best helder advies namelijk.

  Laten enkelingen, die zich eigen hebben gemaakt dat een verandering niet per definitie een verlies betekent, in hun eigen, directe omgeving een onnadrukkelijk voorbeeld geven en blijmoedig afscheid nemen van Zwarte Piet – om juist daardoor bij te dragen aan de geleidelijke groei naar een werkelijk voor iedereen leuk sinterklaasfeest.

 19. 32

  @20: Gelukkig is het wel gelukt om Janmaat, die de gevoelens van onvrede aan de orde probeerde te stellen, uit te schakelen. Toegegeven, er was het nodige geweld voor nodig maar het heeft veel opgelost.

 20. 33

  @32 Wat een gelul. Die brand in het hotel in Kedichem, waarbij Wil Schuurman een been verloor, was in 1986, twee jaar na oprichting van de Centrum Democraten.

  Dat is dus jaren vóórdat de CD electoraal succes begon te boeken. Dat dit succes nooit doorgezet heeft, is niet omdat er ‘geweld’ tegen Janmaat werd gebruikt, maar omdat zijn boodschap en z’n persoonlijkheid niet aansloeg bij de massa’s.

  Nieuwe mythe: ‘links’ heeft Janmaat om zeep geholpen!

 21. 34

  @33: Ik begrijp dat je moeite hebt de bruine kant van links te accepteren. De geschiedenis laat zich echter niet zo makkelijk herschrijven. Ik kan je de speciale editie ‘terrorisme in Nederland’ van Elsevier van harte aanbevelen.

 22. 36

  @34 Ik begrijp dat je argumenten op zijn.

  Jij beweert dat Janmaat kaltgestellt is door middel van “het nodige geweld”. Je geeft daar echter geen enkel argument voor, en de electorale geschiedenis weerspreekt dat standpunt.

  Elsevier is een conservatief-rechts propagandablaadje. Dus niet echt een snuggere basis om een autoriteitsargument op te baseren.

 23. 37

  @36: tja, voor sommige is brandstichting in een gebouw vol met mensen een bagatelletje, ik zie dat toch anders. Mijn poging om je wat feitenmateriaal aan te dragen werkt helaas niet. Is wel begrijpelijk, kennis nemen van de realiteit zou betekenen dat je je meninkje moet bijstellen en dat is kennelijk te veel gevraagd.

 24. 38

  @37: “brandstichting”, dat is een feitelijke leugen. “Janmaat (…) uit te schakelen (…) geweld”, nog een feitelijke leugen. Je poging om “feiten” aan te dragen is schromelijk mislukt en “je eigen mening bijstellen” aan hand van “de realiteit” is dus een leuke rechtse fact-free leugen. Een plusje kreeg je er ook nog voor. Zelf gedaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren